Netneutraliteit beschermt een open en vrij internet. De bereikbaarheid en vrije stroom van online data mag door de provider op geen enkele manier worden belemmerd. Dit is op 8 mei 2012 vastgelegd in de nieuwe Telecomwet.

XS4ALL is hier vanzelfsprekend erg blij mee.

Nederland is na Chili het tweede land ter wereld dat netneutraliteit heeft vastgelegd. Eurocommissaris Neelie Kroes heeft uit ons land inmiddels de roep om een voorstel ontvangen voor Europese netneutraliteit.

Telecomaanbieders mogen het gebruik van bijvoorbeeld WhatsApp, Skype, iMessage of VoIP dus niet blokkeren, belemmeren of er extra geld voor vragen. De discussie over netneutraliteit laaide op in 2011, nadat KPN het idee had geventileerd om kosten te berekenen voor het gebruik van WhatsApp.

Het WhatsApp-verkeer gaat via de mobiele internetverbinding en is dus in principe kosteloos want je betaalt niet per bericht.

Het aantal mobiele abonnementen met internet is toegenomen van 5 miljoen in 2010 naar 8,2 miljoen in 2011. Terwijl het aantal verzonden sms’jes in die periode juist daalde met 4 procent, van bijna 6 miljard naar 5,7 miljard. (Bron: OPTA) Dat zijn 300 miljoen sms-berichten minder…

Lees meer over netneutraliteit op WikiPedia

Maurice Beljaars

Copywriter bij XS4ALL

Deel dit:

Reacties

 1. J.T. Wenting schreef:

  Data volume kan worden beperkt, en apparaten. Wat niet kan worden beperkt is de content, tenzij deze de wet overtreedt (wat dus betekent dat blokkade van door de rechter verboden websites nog steeds, en terecht, nodig is).
  “net neutrality” is bedoelt om te voorkomen dat een provider bij voorbeeld de website van de PVV blokkeert omdat de eigenaar van de provider een aanhanger van de SP is en niet wil dat zijn klanten politieke informatie krijgen die in strijd is met zijn eigen denkbeelden.

 2. John schreef:

  Als telecomproviders niet mogen filteren op het soort verkeer en dus niet de soorten verschillend mogen belasten waarom schrijven ze in hun voorwaarden dan dat laptop/PC verkeer niet is toegestaan? M.a.w. je telefoon als modem gebruiken of je kaartje in een dongel gebruiken mag niet tenzij je extra betaalt.

 3. Eric schreef:

  Bovenstaande werd al op het blog beantwoord! Lees net het stukje van Margreth Verhulst daarover.
  Echter, dat commentaar-stuk is van 12 maart 2012, waar staat de follow-up? ???

 4. Eric schreef:

  Sluit me bij MadS en Cor aan.
  Ik mis in het stukje van Maurice BIjaars een verwijzing naar de Brein-uitspraak. Wat is het standpunt van XS4All in deze? Komen er vervolgstappen? Interessant om te horen/weten.

 5. Cor schreef:

  Inderdaad, ik sluit me aan bij de opmerking van MadS. Echter, er zullen mensen zijn die beargumenteren dat netneutraliteit geen vrijbrief is voor illegale activiteiten. En hoewel ik de uitspraak van de rechter in casu Brein vs. XS4All zeer discutabel vind (althans de uitvoering waarbij ongecontroleerd ip-adressen kunnen worden toegevoegd aan de zwarte lijst, en uberhaupt de uitvoering dat ip-adressen in hun geheel worden geblokkeerd terwijl achter deze ip-adressen ook legaal materiaal te vinden is, etc., etc., etc.) is het een uitspraak van een rechter die, totdat een uitspraak van een hogere rechter deze terugdraaid, die gerespecteerd dient te worden.

  Nogmaals: fantastisch dat deze wet er is, maar de blokkade is niet illegaal omdat er een uitspraak van een rechtbank hieraan ten grondslag ligt.

  De uitspraak van de rechter is echter wel gedaan in een periode dat deze netneutraliteitswet nog niet rechtsgeldig was, en wellicht dat deze nieuwe wet gebruikt kan worden om deze vermaledijde uitspraak eindelijk weer eens kan worden teruggedraaid.

 6. MadS schreef:

  De bereikbaarheid en vrije stroom van online data mag door de provider op geen enkele manier worden belemmerd.

  Dus de Brein-blokkades zijn hiermee illegaal geworden?

 7. OM schreef:

  Van 6 miljard naar 5,7 miljard smsjes is toch echt 300 miljoen, niet 30 miljoen minder.

  Verder: “Het WhatsApp-verkeer gaat via de mobiele internetverbinding en is dus in principe kosteloos want je betaalt niet per bericht.” Lijkt me niet correct, want je betaald wel voor algemeen gebruik van mobiel internet. Dus je betaalt wel weinig, maar niet niets.