Wat als je je hersenen kunt vervangen door software? Dan hebben we bijvoorbeeld een feilloos geheugen, zijn we veel slimmer en voelen we ons gelukkig wanneer we dat willen. We kunnen bovendien een back-up maken van wie we zijn. Science fiction? Toch niet. Neurowetenschapper Randal Koene houdt zich hier dagelijks mee bezig. In Silicon Valley.

 Is dat mogelijk? Een digitaal brein?

“Ja, dat is zeker mogelijk. Elke dag ervaren, zien en horen wij van alles. Dat is allemaal het gevolg van processen in onze hersenen. Je ziet en ruikt een bloem, de hersenen analyseren en verwerken deze prikkels, en zorgen ervoor dat je besluit om de bloem te plukken. De hersenen doen dus niets anders dan het verwerken van informatie. Net als computers dat doen. En dus kun je bijvoorbeeld delen van de hersenen vervangen door softwareprotheses. Mind uploading noemen we dat.”

Gebeurt dat al?

“Ja. Er zijn bedrijven die al enkele jaren dove mensen weer laten horen door een chip met software – Cochlear implantaten – aan de hersenen te verbinden. Dat is een vrij eenvoudige vorm van neurale prothese. Ook voor blinden zijn er soortgelijke oplossingen op de markt. En er zijn ook al implantaten waarmee mensen met hun gedachten hun prothese-armen in beweging kunnen zetten. Maar het interessantst is op dit moment het werk van Theodore Berger, een neurowetenschapper aan de University of Southern California. Hij werkt aan een implantaat waarmee mensen met geheugenverlies weer in staat zijn herinneringen vast te houden. Hij richt zich daarbij op de hippocampus. Dat is het onderdeel van de hersenen dat een rol speelt bij de opslag van informatie in het geheugen. Hij heeft de geheugenprothese die het brein moet aansturen al getest op ratten, daarna op apen en inmiddels ook op mensen. Hij heeft nu aangetoond dat het geheugen van mensen die zo’n apparaatje geïmplanteerd kregen, sterk verbetert. Het kan dus al.”

Wat is nu de volgende stap?

“Waar ik zelf vooral in geïnteresseerd ben, is om te kijken of we dit ook voor alle onderdelen van de hersenen kunnen doen. Dat is een enorm grote stap en het gaat decennia lang duren voordat we daartoe in staat zijn, maar het is mogelijk. Daarvoor moeten we eerst precies weten welke processen zich afspelen in de hersenen en hoe deze verlopen. Het analyseren daarvan is een enorme klus. De hippocampus is nog een vrij eenvoudig deel van de hersenen omdat het alleen informatie stuurt. Het is een feed forward-systeem. Andere delen zijn veel ingewikkelder omdat je hier ook te maken hebt met feedback loops. Maar er zijn technologisch gezien geen belemmeringen om op termijn onze hersenen volledig te vervangen door software. Wat je daarvoor nodig hebt zijn zogenaamde neuromorfische chips. Dit zijn microprocessoren die veel meer dan de reguliere chips, werken als ons brein. Die zijn nu volop in ontwikkeling.”

Wat betekent het concreet voor ons als we ons brein in de toekomst kunnen uploaden?

“De deuren die zich dan voor ons openen zijn ontelbaar. Je kunt met zo’n implantaat bijvoorbeeld zo snel worden als een computer en zo nodig een upgrade krijgen. En je hoeft nooit meer dingen te vergeten. Maar je kunt ook gevoelens sturen waardoor je bijvoorbeeld nooit meer somber of depressief hoeft te zijn. Je kunt bovendien een back-up maken van je huidige brein en deze op elk moment weer terugplaatsen waardoor je eenvoudig kunt experimenteren met nieuwe software. Werkt deze niet naar wens, dan plaats je de back-up gewoon weer terug. Je zou zelfs jouw back-up aan de hersenen van een ander kunnen hangen, waardoor deze een kijkje krijgt in jouw brein.”

Als onze hersenen steeds meer worden vervangen door chips, zijn we straks dan nog wel wie we zijn?

“Een goede vraag. Er zijn ondersteunende processen in de hersenen die je kunt vervangen door software waardoor je als persoon niet verandert. Maar je kunt met software in theorie ook je persoonlijkheid en gevoelens veranderen. Ben je dan inderdaad nog wie je bent? Maar in feite doen we dat nu ook al met medicijnen. Antidepressiva bijvoorbeeld maken ook dat je je nu anders voelt en anders gedraagt dan voorheen.”

Zijn we dan niet enorm kwetsbaar voor bijvoorbeeld cybercriminelen? Kan ons brein straks worden gehackt?

“Die kans is er zeker. Daar moeten we met elkaar oplossingen voor vinden in de vorm van sterke veiligheidsmaatregelen. Hetzelfde geldt voor privacy. Ook daar moeten we afspraken over maken. Deze ontwikkeling zal ook de nodige ethische discussies losmaken. Maar die staan nu even los van de wetenschappelijke ontwikkelingen. Eerst kijken wat er kan.”

Tot slot. Wat zou je zelf het liefst willen doen met een digitaal brein?

“Ook wil ik kunnen experimenteren met andere manieren van denken. Jonge mensen zien en leren anders dan oudere mensen omdat zij met een ‘schone lei’ de wereld in kijken. Ouderen hebben daarentegen wijsheid. Hoe mooi zou het zijn om die twee werelden met elkaar te kunnen combineren?”

Je kunt een back-up maken van je huidige brein

Over Randal Koene

De in Groningen geboren Randal Koene (1971) is neurowetenschapper en hoofd van de afdeling Neural Modeling van Kernel, een start-up uit Los Angeles die werkt aan breinimplantaten voor mensen met alzheimer en parkinson. Koene studeerde natuurkunde aan de UvA, elektrotechniek aan de TU Delft en neurowetenschappen aan de McGill Universiteit in Montreal, waar hij promoveerde op geheugenmechanismen. Koene woont in Sillicon Valley.

Deel dit:

Reacties

 1. Mindovermatter schreef:

  Is dit een verlate 1-aprilgrap??
  Maar als xs4all zich serieus inlaat met dit soort technutopie, krijg ik zin om naar een andere provider te gaan.
  Wat een weirdo’s.
  Hersendeskundigen verklaren dat we nog geen idee hebben hoe de hersens, en zeker de banden met onze persoonlijkheid, precies werken. Het voorbeeld van de antidepressiva laat al zien hoe gammel de hersenindustrie is.

 2. Joop Fijnvandraat schreef:

  De geschiedenis herhaalt zich en is al voorspeld > 4500 jaar geleden: “…nu zal niets van wat zij (de mensen) zich voornemen te doen, voor hen onmogelijk zijn” De Bijbel: Genesis 11:6
  Ook deze ‘toren waarvan de top in de hemel rijkt’ zal uitlopen op een disaster. Als je zonder normen en waarden, uitgaat van ‘eerst kijken wat er kan’ dan laat je je gebruiken door de duisternis. In de Bijbel, Openbaring 18, lees je wat de gevolgen zijn.
  De mensen, inclusief wetenschappers, kunnen zich nu net na Pasen beter afvragen of Jezus ook voor hen is opgestaan. Eens zal iedereen zich voor Hem moeten verantwoorden.

 3. Ruben Verwilligen schreef:

  Wat te zeggen als we de verkeerde info binnen krijgen zoiets als een lief en betrouwbaar persoon die zomaar de opdracht krijg een moord te plegen ,, Eerst dacht ik hee super goed voor bv mensen met alzheimer waar via DNA vooruit gezien kan worden of je dat hebt of niet ,,zo ja dat zou z’n chip geweldig zijn maar in hoe verre dit ook echt het lichaam aanstuurt haal ik er nog niet uit , Ik vind het spannend !! Het heeft mijn interesse !! maar een clone chip van een professor of hoog geleerde heeft mijn voorkeur whaaaaaaa even dromen mag best

 4. Peter schreef:

  Met de juiste update kunnen we met een kopje muntthee hetzelfde bereiken als met een goed glas Glenmorangie. De lol gaat er met zo’n toekomst wel goed af…..

 5. Erik Hoogcarspel schreef:

  Wat een idioot. Geen idee van wat bewustzijn us.

 6. NASA schreef:

  Toekomst? CTRL-C CTRL-V!

 7. Anjo van Wely schreef:

  En dan te bedenken dat tijd niet bestaat …

 8. Peter van der Pouw Kraan schreef:

  Koene zegt: “De hersenen doen dus niets anders dan het verwerken van informatie. Net als computers dat doen.” Dat is een hypothese waarvoor het bewijs ontbreekt. De informatieverwerking door een computer is een strikt causaal proces. Zoiets als een wekker die afloopt, maar dan oneindig veel ingewikkelder. Het is niet verklaard hoe in zo’n proces bewustzijn ontstaat, als dat al mogelijk is. Misschien verwerken hersenen informatie op een fundamenteel andere manier dan computers en moeten we voor een beter begrip informatieverwerking zelf op een andere manier benaderen.

 9. Hans Naaktloper schreef:

  Mensen worden depressief onder andere door het inzicht in en de machteloosheid ten opzichte van het feit dat wij de ecologie vernietigen voor komende generaties. Dat proces is overal om ons heen gaande, en tevens zichtbaar geworden door de toenemende snelheid ervan. Mensen worden expliciet depressief van andere mensen die lijden aan arrogantie en grootheidswaan, u kent ze goed, ze zijn charmant en intelligent, ze weten de moraliteit te verdelen in beheersbare richtingloze amorfe brokjes vermaak, ze zijn niet verbonden met of worden gestoord door ideologische bezwaren, ze geloven in vooruitgang als doel op zich. Adolf Hitler dacht in 1943: “Ik maak al heel wat ‘vooruitgang’ met de vernietiging van de joden en de communisten”.

  Als we nou eerst eens in staat waren om de rotzooi op te ruimen die we in twee eeuwen industriële en technologische vooruitgang hebben aangericht, en daarna eens kijken waar de mensheid en de ecologie mee gediend zouden zijn. Randal Koene is een voorbeeld van een persoon die overduidelijk zijn twee hersenhelften niet in balans laat samenwerken. Deze eenzijdig ontwikkelde man is een bedreiging voor vrijheid in de ruimste zin van het woord. Hij is een voorbeeld van wat je krijgt als je een baby met hoogwaardig vervaardigde nano-scheermesjes laat spelen.

  Mensen moeten leren dat zij die technologische vergezichten aan ons uitrollen vaak holle, eendimensionale en egoïstische scherpslijpers zijn, die de arbeidskracht en de aandacht van de massa telkens op een valse manier weten te misbruiken voor de doelen van enkelen. De vruchten van dit soort onderzoek zullen worden geplukt door de rijken en de machtigen, de militaire- en bewakingstoepassingen zullen als eersten worden vervuld. Of denkt u nou écht dat het nieuwe brein zal worden aangewend om de mensheid van zichzelf te redden? Denkt u nou écht dat de voorgespiegelde technologische ontwikkeling ons meer vrijheid zal brengen?

  Randal Koene en de zijnen zijn als varenden op een ‘Ship of Fools: smog will get them pretty soon! Dat weten zij zelf natuurlijk ook wel, daarom is er die drang om de nieuwe mens als machine in een totaal desolaat landschap verder te laten ‘bloeien’, want niet langer afhankelijk van de ecologie of spiritualiteit.

  Ted Kaczynski heeft gelijk, en niet alleen in zijn analyse maar wellicht helaas tevens in zijn methoden.

  Groeten vanuit een desolaat landschap,
  Hans Naaktloper

  Mensen worden depressief onder andere door het inzicht in en de machteloosheid ten opzichte van het feit dat wij de ecologie vernietigen voor komende generaties. Dat proces is overal om ons heen gaande, en tevens zichtbaar geworden door de toenemende snelheid ervan. Mensen worden expliciet depressief van andere mensen die lijden aan arrogantie en grootheidswaan, u kent ze goed, ze zijn charmant en intelligent, ze weten de moraliteit te verdelen in beheersbare richtingloze amorfe brokjes vermaak, ze zijn niet verbonden met of worden gestoord door ideologische bezwaren, ze geloven in vooruitgang als doel op zich. Adolf Hitler dacht in 1943: “Ik maak al heel wat ‘vooruitgang’ met de vernietiging van de joden en de communisten”.

  Als we nou eerst eens in staat waren om de rotzooi op te ruimen die we in twee eeuwen industriële en technologische vooruitgang hebben aangericht, en daarna eens kijken waar de mensheid en de ecologie mee gediend zouden zijn. Randal Koene is een voorbeeld van een persoon die overduidelijk zijn twee hersenhelften niet in balans laat samenwerken. Deze eenzijdig ontwikkelde man is een bedreiging voor vrijheid in de ruimste zin van het woord. Hij is een voorbeeld van wat je krijgt als je een baby met hoogwaardig vervaardigde nano-scheermesjes laat spelen.

  Mensen moeten leren dat zij die technologische vergezichten aan ons uitrollen vaak holle, eendimensionale en egoïstische scherpslijpers zijn, die de arbeidskracht en de aandacht van de massa telkens op een valse manier weten te misbruiken voor de doelen van enkelen. De vruchten van dit soort onderzoek zullen worden geplukt door de rijken en de machtigen, de militaire- en bewakingstoepassingen zullen als eersten worden vervuld. Of denkt u nou écht dat het nieuwe brein zal worden aangewend om de mensheid van zichzelf te redden? Denkt u nou écht dat de voorgespiegelde technologische ontwikkeling ons meer vrijheid zal brengen?

  Randal Koene en de zijnen zijn als varenden op een ‘Ship of Fools: smog will get them pretty soon! Dat weten zij zelf natuurlijk ook wel, daarom is er die drang om de nieuwe mens als machine in een totaal desolaat landschap verder te laten ‘bloeien’, want niet langer afhankelijk van de ecologie of spiritualiteit.

  Ted Kaczynski heeft gelijk, en niet alleen in zijn analyse maar wellicht helaas tevens in zijn methoden.

  Groeten vanuit een desolaat landschap,
  Hans Naaktloper

  Mensen worden depressief onder andere door het inzicht in en de machteloosheid ten opzichte van het feit dat wij de ecologie vernietigen voor komende generaties. Dat proces is overal om ons heen gaande, en tevens zichtbaar geworden door de toenemende snelheid ervan. Mensen worden expliciet depressief van andere mensen die lijden aan arrogantie en grootheidswaan, u kent ze goed, ze zijn charmant en intelligent, ze weten de moraliteit te verdelen in beheersbare richtingloze amorfe brokjes vermaak, ze zijn niet verbonden met of worden gestoord door ideologische bezwaren, ze geloven in vooruitgang als doel op zich. Adolf Hitler dacht in 1943: “Ik maak al heel wat ‘vooruitgang’ met de vernietiging van de joden en de communisten”.

  Als we nou eerst eens in staat waren om de rotzooi op te ruimen die we in twee eeuwen industriële en technologische vooruitgang hebben aangericht, en daarna eens kijken waar de mensheid en de ecologie mee gediend zouden zijn. Randal Koene is een voorbeeld van een persoon die overduidelijk zijn twee hersenhelften niet in balans laat samenwerken. Deze eenzijdig ontwikkelde man is een bedreiging voor vrijheid in de ruimste zin van het woord. Hij is een voorbeeld van wat je krijgt als je een baby met hoogwaardig vervaardigde nano-scheermesjes laat spelen.

  Mensen moeten leren dat zij die technologische vergezichten aan ons uitrollen vaak holle, eendimensionale en egoïstische scherpslijpers zijn, die de arbeidskracht en de aandacht van de massa telkens op een valse manier weten te misbruiken voor de doelen van enkelen. De vruchten van dit soort onderzoek zullen worden geplukt door de rijken en de machtigen, de militaire- en bewakingstoepassingen zullen als eersten worden vervuld. Of denkt u nou écht dat het nieuwe brein zal worden aangewend om de mensheid van zichzelf te redden? Denkt u nou écht dat de voorgespiegelde technologische ontwikkeling ons meer vrijheid zal brengen?

  Randal Koene en de zijnen zijn als varenden op een ‘Ship of Fools’: smog will get them pretty soon! Dat weten zij zelf natuurlijk ook wel, daarom is er die drang om de nieuwe mens als machine in een totaal desolaat landschap verder te laten ‘bloeien’, want niet langer afhankelijk van de ecologie of spiritualiteit.

  Ted Kaczynski heeft gelijk, en niet alleen in zijn analyse maar wellicht helaas tevens in zijn methoden.

  Groeten vanuit een desolaat landschap,
  Hans Naaktloper

 10. anoniem schreef:

  Ergens in de verre toekomst.. “Sorry, de versie van uw hersenen wordt niet meer door ons ondersteund. U krijg geen updates meer..” :-)

  • Jaap3000 schreef:

   Hoewel anoniem een erg grappige reactie maakt vind ik dat echt te ver gaan. We weten allemaal dat die stomme computers lek aan alle kanten zijn en toch gaan we steeds meer gevoelige info door dat domme internet sturen.

   !!!STOP!!!

   • Spinner schreef:

    U vindt computers stomme dingen, prima, uw mening.
    Dat mensen dingen het domme internet opsturen, komt dan omdat die mensen niet te snugger zijn, toch ?
    Mocht U mijn naam kennen, een Google search laat dan zien dat ik een facebook en myspace account heb, maar U ziet geen gegevens daar.
    Ook dat ik ooit mee deed aan Distributed Computing.
    En dat is het dan wel.

    En ja er zijn ook hele volksstammen die hun hele leven op Facebook zetten, met hun persoonlijke meningen en al.