Razendsnel en stabiel internetten in uw hele huis. Dát is wat we willen. Helaas is wifi meestal de zwakke schakel. Maar dankzij mesh surft u superstabiel in uw hele huis. Én snel.

Het is een grote bron van ergernis: traag internet. U kent het misschien wel. In de woonkamer werkt wifi als een tierelier, maar in de slaapkamer schiet het voor geen meter op. Over de zolder beginnen we maar helemaal niet. Zelfs een wifi-repeater om het bereik te vergroten lost dit probleem niet zomaar op. Waarom niet? Omdat een smartphone, laptop en televisie niet altijd automatisch het sterkste wifi-punt oppikken. Daar kunt u, als gebruiker, weinig aan doen. En ook uw FRITZ!Box bepaalt die keuze niet; dat doen uw telefoon, laptop, tv en tablet zelf. Vaker dan dat we zouden willen pakken ze de traagste verbinding. Oftewel: ze hebben de optie voor de Thalys, maar die zogenaamde ‘slimme’ apparaten pakken de Sprinter. Handig.

Mesh biedt uitkomst
Mesh lost dit probleem op. Deze slimme software zorgt ervoor dat uw FRITZ!Box-modem en FRITZ!Repeater (onze huis-wifi-repeater) samen een naadloos netwerk vormen. Dankzij de mesh-software switchen uw telefoon, tablet, laptop en tv automatisch naar het sterkste wifi-punt in huis. Zonder dat u dat merkt. Ook als u met de laptop of telefoon van boven naar beneden loopt, blijft de verbinding snel en stabiel. Vergelijk het met bellen in de trein zonder dat het gesprek wegvalt: uw telefoon wisselt dan van zendmast naar zendmast zonder dat u iets doorheeft. Heerlijk zorgeloos en snel internetten in het hele huis dus. Dat is niet alleen heel prettig, maar nu we steeds meer thuiswerken en meer apparaten verbonden zijn met het internet, ook gewoon noodzaak. 

Mesh als service
Mesh-technologie bestaat al een tijdje, maar u betaalt er normaliter al snel een paar honderd euro voor. XS4ALL wil graag dat klanten het beste internet hebben, wat overal in huis veilig en snel is. Daarom hebben onze klanten via een software-update mesh ontvangen. Als u een geschikt FRITZ!BOX-modem en FRITZ!Repeater heeft uiteraard. Check voor de zekerheid dat het besturingssysteem van het modem en de wifi-repeater up-to-date zijn. Hier vindt u de instructies om uw hardware- en softwareversies te controleren.

Wifi-repeater
Mesh werkt als u minimaal twee wifi-punten in huis heeft. Bijvoorbeeld uw modem en een wifi-repeater. U heeft een wifi-repeater nodig als een modem alleen geen volledige dekking biedt. De repeater versterkt vervolgens het signaal. Voor het beste resultaat sluit u iedere wifi-repeater bekabeld aan op het modem. Draadloos kan ook. De repeater moet dan wel goed binnen het bereik van het modem geplaatst worden.

Gebruikt u nog geen geschikte wifi-repeater in huis? Dan is dit het juiste moment er eentje aan te schaffen. Als klant van XS4ALL betaalt u in onze webshop ook nog eens een gereduceerd tarief. Heeft u de FRITZ!Repeater 1750E? Goed nieuws! Die ondersteunt mesh namelijk. Komt u er toch niet uit? Bel ons dan even.

Extra voordelen
De software voor mesh heeft trouwens nog een aantal extra voordelen. Zo wordt ook het instellingenscherm van uw modem vernieuwd, waardoor u beter en gemakkelijker inzicht heeft in welke apparaten er op de wifi zitten.

Hier leest u hoe u de FRITZ!Box kunt klaarmaken voor mesh. Deze pagina helpt u om mesh in te stellen.

Mesh-technologie, zo werkt het:
– De mesh-software stuurt wifi-apparaten automatisch naar het wifi-punt met de beste ontvangst en de krachtigste frequentie.

– ‘Cross band repeating’ gebruikt bij FRITZ!WLAN-repeaters steeds de frequentie met de snelste verbinding.

– ‘IPTV- en streaming-optimalisatie’ zorgt voor het afspelen van video’s en muziek zonder onderbrekingen. Wanneer u bijvoorbeeld op uw mobiele telefoon media afspeelt en door het huis loopt.’

– ‘Beamforming’ maakt dat de antennes precies in de richting van de ontvangende apparaten uitzenden. Dit geeft nog meer reikwijdte en snelheid.

Niet geschikt voor mesh
De FRITZ!Box 7340, 7360, 7369 en 7390 zijn niet geschikt voor mesh. U vindt het modelnummer terug op de sticker die onder of achter het modem geplakt zit.

Kunt u nog wat meer advies voor betere wifi gebruiken? Geen punt. Lees hier onze negen tips.

Deel dit:

Reacties

 1. Rainaldo schreef:

  Is mesh niet mogelijk met Fritzbox repeater 300E? Hij heeft de meest recente update 6.32.
  Fritzbox is 7490.

  • Edwin schreef:

   De 7490 is geschikt voor mesh. De 300E is dat niet. Deze repeater wordt door AVM niet meer ondersteund (en is dus eigenlijk verouderd). Beter is om de 300E te vervangen door een recent model: 1200, 2400, 3000 afhankelijk van je budget en wensen. Ga in ieder geval voor dual-channel. Nu heb je alleen 2.4Ghz terwijl veel (de meeste) apparaten tegenwoordig op 5Ghz draaien. Op marktplaats vindt je ook volop de 1750E. Die zit niet meer in het programma van AVM maar wordt nog volledig ondersteund. Ik heb hier naast 2 stuks Repeater 3000 ook een 1750E. Draait volledig mee in mesh (firmware 7.20).

   • Rainaldo schreef:

    Oké, bedankt. Ik weet wat me te doen staat.

   • Edwin schreef:

    Excuus. De 300E ondersteund wel 5Ghz. Blijft wel het feit dat de 300E verouderd is, niet meer ondersteund wordt en niet kan meedraaien in mesh.

 2. Edwin schreef:

  Ik heb hier een Fritz!box 7590 die in mesh draait met een FritzRepater 1750E en twee stuks FritzRepeater 3000. Wel heb ik ze bekabeld aangesloten (omdat het kan) en dat is zelfs beter dan draadloos. Je hebt met de Repeater 3000 dan 2 x 5Ghz beschikbaar en dat merk je! Misschien een idee voor XS4ALL om de FritzRepeater 3000 ook aan te bieden in de webshop? Als mensen dan nog klagen over slechte wifi dan is er echt iets anders aan de hand.

  Tot op vandaag nog steeds super tevreden over XS4ALL! Als er verder niets verandert en ze bellen me morgen om mijn lopende contract tegen mijn huidige condities voor 5 jaar te verlengen dan ga ik meteen akkoord!

 3. Andre schreef:

  Erg jammer dat je alleen een nieuwe (up to date) modem krijgt bij een contract verlenging.
  Als je als ISP alles zo veilig mogelijk wilt houden zou je uit je zelf al alle oude modems moeten vervangen voor nieuwe exemplaren om zo de veiligheid te waarborgen.

  Ik zelf gebruik geen Fritz voor mijn internet toegang, maar alleen voor voip.
  (500/500 glas)

  • XS4ALL schreef:

   Ha Andre, we benaderen periodiek klanten als een bepaald type modem echt aan vervanging toe is. Dat gaat meestal in kleinere groepen tegelijk.

   • Andre schreef:

    Ik ben hier nooit actief voor benaderd door XS4ALL. ’t is dat ik zelf regelmatig een check doe, maar de laatste firmware van de 7581 is al oud, en deze modem is “EOL” (eerder “EOS”, End Of Support), de opvolger (7583) heeft ook een verouderde firmware en het ziet er nog niet naar uit dat die op korte termijn een update krijgt.

    Beiden worden hier niet meer gebruikt, heb een ander exemplaar zelf gekocht en die werkt alleen als VoiP apparaat.
    Toegang tot het www middels Ubiquity Security Gateway Pro 4 (glas direct in de gateway)

 4. Driemaster schreef:

  Al geruime tijd ‘draai’ ik een mesh met een FB7590, een FB7560 en een FB WLAN repeater 1750E. Wat een uitkomst, overal hele goeie WiFi! Thanks Guys!

 5. Jacques schreef:

  Al ik weet niet hoelang ‘klant’ dus heb nog 7390 modem. Maar jammer dan, mesh is blijkbaar alleen voor de nieuwste klanten of ik mag op eigen kosten een nieuw modem aan schaffen.
  De beste provider! jaja….

 6. Gert-Jan schreef:

  Wen er maar aan alle achterblijvers Jullie zijn voor KPN alleen maar een enorme cashcow. Met een stempel op jullie voorhoofd van slimme consument die veel geld wil betalen voor topservice. Bereid je voor op het ene na het andere aanbod met snuisterijtjes nieuwigheidjes en innovaties die lekker boven het gemiddelde aan de prijs zijn. Geniet er maar van van jullie behandeling als koninklijke klanten die zo merktrouw zijn dat jullie niet eens doorhebben dat XS4ALL niet meer bestaat. Ik heb mijn consequenties getrokken. Ik zit nu bij Freedom. Dat had ik al aangekondigd, zodra de KPN aankondigde XS op te doeken. Het is hier nu treurigheid troef. Laat je niet onbeperkt uitmelken, cashcows! Bedenk ook waarom je ooit voor XS hebt gekozen. Maken ze dat nu nog waar????

  • Angela schreef:

   Zelfs de mailingen zijn al een tijd afgezakt naar het leesniveau van nitwits…
   KPN: Kan Pertinent Niets, of Knullig Prut Netwerk.

   PS. Het nieuwe jaarcontract met een nieuw gratis modem is overigens al jaren. Hebben wij ooit gedaan met een 7360. Was het niet, zelf maar een 7490 gekocht toen.

 7. Toon schreef:

  Sinds de ” overname” waardeloze WiFi in de huiskamer ( 7 meter van modem 5490 ) en boven totaal géén WiFi. Bovendien een WiFi repeater van sx4all en destijds een wifi versterker door xs4all laten installeren. En dan nu weer betalen ???
  Ik denk dat het hoog tijd wordt om over te stappen naar een andere provider. Ziggo of wat dan ook. Maar geen KPN en geen xs4all meer.

  • HFeddahi schreef:

   Idd sinds de overname alles traag , moet regelmatig de router resetten , voorheen nooit problemen gehad , terwijl het draait op glasvezel , conclusie ik ga overstappen op een ander want dit is echt frustrerend

   • XS4ALL schreef:

    De samenvoeging met KPN is vooralsnog puur administratief. Op technisch vlak is niks veranderd, daar kan het dus niet aan liggen. Dat maakt het probleem natuurlijk niet minder vervelend. Als je contact met ons opneemt kijken we naar een oplossing.

  • XS4ALL schreef:

   Ha Toon, jammer om te lezen dat je slechte wifi-ontvangst ervaart. Onze wifi-repeaters werken gewoon met mesh, dus als je er al een hebt hoef je die niet opnieuw aan te schaffen. Neem even contact op met onze Technische Helpdesk, zij helpen je graag verder.

 8. P Welter schreef:

  Mijn FB7581 is EOM en EOS. (https://avm.de/service/ende-des-produktsupports-und-der-produktweiterentwicklung/fritzbox/).

  Dan mag ik verwachten dat mijn FS7581 in een bepaald programma wordt omgeruild om aan de veilige kan van het internet te blijven. Met alle mooie Mesh-achtige zaken.

  • Angela schreef:

   Met de 7583 was bij ons destijds de VVDSL verbinding via de pré 1955 koperlijntjes van het Knullig Prut Netwerk slechter dan met de 7581.
   Kortom, de laatste is toen maar weer terug gehangen…

 9. Peter van Draanen schreef:

  Ik heb een 7390 en een 1750E. Maar de 7390 geeft aan dat de software up-to-date is.
  Maar… geen mesh.
  Hoe kom ik aan een FRITZ!Box-modem die het wel ondersteunt?
  Of komt er nog een update waarin dat geregeld is?

  • XS4ALL schreef:

   Ha Peter, bepaalde oudere FRITZ!Box-modems ondersteunen geen mesh. De Technische Helpdesk kan met je bekijken wat de mogelijkheden zijn.

 10. Bart Janssen schreef:

  Ik heb en had Wifi tot 16 meter achter het huis, (repeater op zolder) en door mest zijn de schakelingen perfect. Als ik nu met mijn laptop naar buiten loop heb ik altijd e snelste wifi.

 11. MG schreef:

  Terminology wordt niet goed gebruikt. Mesh en Wifi Steering zijn 2 aparte dingen. Je kan bv. ook Wifi Steering hebben zonder Mesh.
  Uitleg wat Mesh is: https://en.wikipedia.org/wiki/Mesh_networking
  En Wifi steering is zoals hierboven dus bij “Mesh wifi steering” staat “stuurt wifi-apparaten automatisch naar het wifi-toegangspunt met de beste ontvangst en de krachtigste frequentie.”
  Beestje wel bij de goede naam noemen aub.

  Verder wordt het nu gebracht alsof dit iets nieuws is, maar dit staat bij mij al meer dan een jaar aan op mijn Fritz box & repeaters.

  • Angela schreef:

   Hier is MESH ook al misschien al wel een paar jaar actief.
   FritzOS 7.00 meen ik dat het was.

  • Ed schreef:

   Inderdaad… ik dacht al… een software-update 7.20 :-) Dat Mesh had ik toch al…. Komkommertijd denk ik :-)

 12. Ton Mulders schreef:

  Mesh werkt niet met oudere iPad air. Ook na de nodige updates niet van de WiFi versterker.
  Helaas pindakaas ;-)

  • Hans schreef:

   Mesh werkt op de zaken die wifi uitzenden (FritzBox en repeaters), heeft niks te maken met ontvangende apparaten als iPad

   • Piet schreef:

    Dat is niet waar. Het apparaat moet het ook ondersteunen. WiFi modules van bijvoorbeeld Espressif die in veel IoT apparaten wordt gebruikt die ondersteunt dat (momenteel) niet. Zelfs zodanig dat als de mesh repeater uitvalt waarmee hij verbonden is de wifi module dan niet uit zichzelf opnieuw verbinding maakt met een andere meshrepeater. Alleen als een software laag op een hoger niveau dat vaststelt kan die de module vragen om opnieuw verbinding te maken.
    Het verhaal can xs4all is niet geheel juist.

 13. kc pluijm schreef:

  bizar veel betalen en geen wifi in tuin 5 meter verderoop

 14. Paul Luijten schreef:

  Lekker dan als je geen geschikte Fritzbox hebt.

 15. HFeddahi schreef:

  Sorry maar als klant betalen een optimaal internet verbinding jullie moeten ervoor zorgen dat deze gewaarborgd is elke keer weer zogenaamde hulpmiddelen waarom het systeem moet gewoon werken klaar , zeker als je al de duurste internet provider bent

 16. Pierre schreef:

  Gelul, sorry voor de woordkeus maar ook Mesh heeft last van de opbouw van je woning. Ik had alles met wifi repeaters en dat werkte redelijk. Ben omlangs overgestapt op mesh en dat werkt iets beter maar nog steeds niet zo goed als iedereen wil doen geloven. Heb vier stations in huis en het is overal redelijk maar op de zolder echt geen 100mb ondanks dat ik een 500mb connectie heb.

 17. gerard schreef:

  Ik heb een fritz 7581 en al enige tijd een fritz repeater eraan : mesh is dan niet automatisch al aan ? Dat moet dan na 01-08 overnieuw ? uw nieuwsbrief zaait verwarring wat dat betreft

 18. Irene schreef:

  Mijn Fritzbox modem heeft nummer 7390. Ik heb een wachtwoord voor Wifi en een wachtwoord voor e-mail. Beide wachtwoorden worden niet geaccepteerd als wachtwoord voor Fritzbox. ik kan me ook niet herinneren dat ik daar een wachtwoord voor moest instellen. Heeft u een tip voor het terugvinden van dat wachtwoord? Ik heb geen zin om Fritzbox terug te zetten naar fabrieksinstellingen, want ik weet echt niet meer wat ik er daarna – mogelijk op jullie advies – om veiligheidsredenen aan veranderd heb en hoe ik dat dan weer goed moet krijgen..

 19. Dirk Verblaauw schreef:

  Hoe kom ik in aanmerking voor een modem dat dat mesh voorbereid is?

  • Hans schreef:

   Dat had ik ook. Je kunt een nieuw modem verkrijgen. Voorwaarden minstens 1 jaar klant en contract verlengen voor 12 maanden.

 20. Ad Maarschalkerweerd schreef:

  Moet het icoontje verschijnen bij elke mobiele telefoon en tablet? Daar staat namelijk geen Mesh icoontje bij, wel bij de Fritzbox en de Fritz Repeater

  • XS4ALL schreef:

   Het mesh-symbool geeft aan dat een wifi-punt – zoals modem of wifi-repeater – mesh ondersteunt en succesvol onderdeel uitmaakt van je mesh-netwerk. Het mesh-symbool komt niet bij andere apparaten zoals smartphones en laptops te staan die op hun beurt weer verbinding maken met je wifi-punten.

 21. Ebi schreef:

  Hallo,
  kan ik de FRITZ!Repeater 2400 naast een luidspreker box gebruiken?

  • XS4ALL schreef:

   Ha Ebi, bij ons is niet bekend dat die combinatie voor problemen kan zorgen. Let wel op dat de wifi-repeater genoeg vrij hangt en niet geblokkeerd wordt. Vooral als het om een grotere speaker gaat.

 22. Hans van Wijk schreef:

  Is het mogelijk om de uitleg en de verwijzingen in het Nederlands te doen? Nu wordt in een modem of repeater steeds naar Engelse teksten verwezen. Ik kom daar wel uit, maar het zou plezieriger zijn als de Nederlandse versie wordt aangehouden.

 23. MB schreef:

  Leuk idee, maar voor welke apparaten werkt dit dan? Mijn Fritzbox 7360 heeft geen menu ‘mesh networking’, of moet ik ergens nog iets doen om het aan te zetten? De tekst “Hier leest u hoe u de FRITZ!Box kunt klaarmaken voor mesh” wekt wel die suggestie maar is en weinigzeggende slideshow van 3 slides….

  • XS4ALL schreef:

   Beste MB, helaas hebben niet alle FRITZ!Box-modems deze nieuwe software. De volgende oudere modellen zijn niet geschikt voor mesh: FRITZ!Box 7340, 7360 en 7369. Als je je modem combineert met een van onze wifi-repeaters (FRITZ!Repeater 1750E of 2400) en graag gebruik wilt maken van mesh, kan je het beste contact opnemen met onze Technische Helpdesk. Zij helpen je graag verder.

   • Rogier schreef:

    Ter aanvulling, ok de 7390 is op dit moment niet geschikt voor mesh. De software versie is op dit moment niet te updaten naar versie 7.

   • XS4ALL schreef:

    Bedankt voor de toevoeging. Ik heb het artikel aangepast.