image002
Virussen, Trojaanse paarden, keyloggers en spyware. Het internet klinkt soms als een gevaarlijke plek, maar met een beetje kennis en oplettendheid kunt u dit soort ellende gemakkelijk voorkomen. Wij praten u graag bij over verschillende vormen van malware en wat u kunt doen om uzelf te beschermen tegen deze internetcriminaliteit.

Het verschil tussen malware en virussen

Malware is een verzamelnaam voor alle schadelijke software. Als er malware op uw computer aanwezig is, heeft u dit meestal niet door. In dat opzicht is malware ook heel anders dan een virus. Bij een virus merkt u dat uw computer zich anders gedraagt. Deze wordt traag en programma’s kunnen soms niet meer geopend worden. Bij malware is dit niet het geval. Tegenwoordig spreken we ook amper meer over een virus. En juist omdat malware zich vaak stil en verborgen houdt, kan dit vervelende gevolgen hebben.

Welke soorten malware zijn er?

Er zijn verschillende soorten malware te onderscheiden. Allemaal zijn het stukjes software die zich via verschillende wegen en met verschillende doelen proberen te nestelen in uw computer.

Trojaanse paarden

Een Trojaans paard zit verstopt in iets dat goedaardige software lijkt. Echter, op de achtergrond wordt er schadelijke software op uw computer geplaatst. Deze schadelijke software opent diverse ‘backdoors’ van uw computer. Via zo’n achterdeurtje kunnen cybercriminelen uw computer binnenkomen. Vervolgens kunnen zij documenten en gegevens op uw computer inzien en doorsturen.

Rootkits

Een rootkit is schadelijke software die zich diep in de computer weet te plaatsen. De meest vervelende variant is de MBR-rootkit. Hierbij wordt uw ‘Master Boot Record’ geïnfecteerd, waardoor de schadelijke software al geladen wordt tijdens het opstarten van uw computer. Vaak maken rootkits deel uit van andere malware.

Rogueware

Dit zijn programma’s die zich voordoen als ‘goede’ beveiligingssoftware. Er verschijnen valse meldingen op uw scherm die u vertellen dat er problemen zijn met uw computer. Bijvoorbeeld dat er een virus aanwezig is of dat er problemen zijn met uw harde schijf. Vervolgens moet u dure (nep)software kopen die het probleem zou oplossen, maar daarentegen wordt het probleem juist verergerd. Rogueware is erg moeilijk te verwijderen van uw computer.

Keyloggers

Een keylogger registreert al uw toetsaanslagen, maar maakt ook screenshots van uw scherm. Cybercriminelen kunnen op die manier met u meekijken. Ook wanneer u vertrouwelijke informatie bekijkt of invoert, zoals inloggegevens en bankgegevens.

Browser hijackers

Dit is malware die een deel van uw internetbrowser overneemt. Een browser hijacker zal bijvoorbeeld uw zoekopdrachten omleiden naar kwaadaardige websites. Het belangrijkste doel van zo’n hijacker is dat het internetverkeer naar die site toeneemt. Een browser hijacker installeert vaak een zoekbalk of verandert steeds de startpagina van uw browser. Op de achtergrond wordt vertrouwelijke informatie verzameld en doorgestuurd naar cybercriminelen. Ook worden browser hijackers gebruikt voor klikfraude. Dat is een verschijnsel waarbij de malware expres klikt op online advertenties, zodat cybercriminelen geld verdienen aan de online adverteerders.

Ransomware

Ransomware vergrendelt uw computer en/of uw bestanden, waardoor u deze niet meer kunt gebruiken. De bekendste variant is het ‘politievirus’. U krijgt dan een melding te zien, zogenaamd van de politie: u moet een boete betalen voordat u uw computer/bestanden weer kunt gebruiken. Als u getroffen bent door ransomware, betaal dan nooit. Uw geld komt terecht bij cybercriminelen en er is geen garantie dat de boeven na betaling uw computer en bestanden ontsleutelen.

Spyware

Spyware is schadelijke software die wordt geïnstalleerd zonder dat u het weet. Er worden gegevens van u verzameld worden zoals uw surfgedrag. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om verkooptechnieken aan te passen aan uw surfgedrag. Spyware wordt automatisch meegeïnstalleerd met andere software. Dit is meestal dan ook gratis software.

Adware

Dit is eigenlijk de minst gevaarlijke vorm van malware, maar het kan wel vervelend zijn. Tijdens het surfen krijgt u ongewenste reclame, banners en pop-ups te zien. Uw internetbrowser wordt ook traag door adware.

Wat kunt u tegen malware doen?

XS4ALL raadt aan om een combinatie van scanners te gebruiken. Via het online Service Centre kunnen XS4ALL-klanten gratis het internetveiligheidspakket F-Secure downloaden. Daarvoor krijgen klanten bij ons standaard 3 gebruikslicenties bij hun internetabonnement. En vanaf 1 juli worden dat zelfs 5 licenties. Lees hier meer over F-Secure.

Een scanner kan in zijn eentje nooit alle malware vinden. Ook beïnvloedt malware vrijwel altijd de scanners die al op de computer geïnstalleerd zijn. Om die reden raden wij u aan om een combinatie van scanners te gebruiken. Naast F-Secure kunt u aanvullend scans uitvoeren met Avira Antivirus en Malwarebytes. Verder hebben wij goede ervaringen met TDSS Killer en Hitman Pro. Kleine opmerking: u hoeft ze niet allemaal te installeren. Dat is wat veel van het goede.

De voorkom-malware-checklist:

 • Installeer een goed anti-virusprogramma en scan regelmatig. XS4ALL-klanten krijgen daarom standaard het veiligheidspakket F-Secure.
 • Installeer altijd updates, zowel van first-party software als van third-party software.
  • First-party software is altijd ontwikkeld door de maker van uw besturingssysteem, in de meeste gevallen zijn dit Microsoft en Apple.
  • De second-party is de eindgebruiker van de software, zoals uzelf.
  • Third-party software is gemaakt door ontwikkelaars die geen directe relatie hebben met de maker van uw besturingssysteem. Bijvoorbeeld: Adobe Reader, Java en Flash player.
 • Download altijd van een veilige bron. Torrents zijn geen veilige bronnen.
 • Open nooit onbekende bijlagen.
 • Zet macro’s uit in programma’s zoals Word en Excel.
  • Met een macro kunt u een reeks aan handelingen instellen en deze laten uitvoeren met 1 druk op de knop. Dat klinkt handig, maar er kan eenvoudig misbruik van worden gemaakt.
 • Gebruik adblockers.
 • Gebruik geen Java en Flash. Als u dit wel gebruikt, zorg dat deze software dan altijd up-to-date is.
 • Gebruik bij voorkeur geen browser zoals Internet Explorer of Safari. Gebruik liever Firefox, Chrome of Opera.
 • Gebruik zo veel mogelijk alternatieven voor populaire softwarepakketten (bijvoorbeeld Foxit Reader in plaats van Acrobat Reader)
 • Houd de site security.nl in de gaten voor de meest actuele informatie.
Deel dit:

Reacties

 1. Hans says:

  toch fijn dat er op geen enkele vraag door xs4all gereageerd word hier…

 2. Delvenaar says:

  F-secure is mallware in it’s own.
  Veilig internetten/browsen?
  Volg de richtlijnen op The Simple Computer: http://thesimplecomputer.info/index.html
  En als het kan, gebruik BSD of Linux als O.S.

 3. woud says:

  Je zult tegenwoordig maar een beginnend computeraar zijn die met al deze gevaren rekening moet houden ….

 4. Ruud says:

  Nu even de puntjes op de i:
  –Xs4all raadt aan ‘een combinatie van scanners’ te gebruiken. Zoals al gezegd, en ook eigen ervaring, bijten scanners elkaar. Hoe hiermee om te gaan volgens xs4all.
  –Xs4all raadt aan regelmatig te scannen. Wordt hiermee bedoeld extra handmatige scans van F-secure, of scans van bv Avira?
  –Edge wordt door xs4all niet genoemd. Is er iets mis mee.

 5. Jo says:

  In plaats van allerlei sorfware te installeren mischien handiger om Windows te verwijderen en een veilig(er) besturingssysteem
  te installeren zoals Debian of Ubuntu. Veiliger, sneller, betrouwbaarder !

 6. rob van haren says:

  En nog een ander punt moet je defender uit zetten indien je F-secure draait?

 7. rob van haren says:

  Ik hoor nog steeds over explorer en windows 10 maar hoe zit het met Edge >? (is erg snel).
  Zeker ook foute boel ivb integratie in W10 ?

 8. Arnold de With says:

  Vraag aan xs4all….Op m’n laptop gebruik ik linux ubuntu en heb dus f-secure niet nodig. Maar kan ik het f-secure abo ook voor m’n mobiel lrijgen?

 9. Anonymous says:

  Wat mij verbaas is dat dit niet mogelijk is de criminelen achter ransomware in de kraag te vatten. Er zijn eindeloze epistels wetten die dit “onmogelijk” maak een ongeïdentificeerde bankrekening te hebben. Of heeft de politie geen zin? Wie kunt dit voor me ophelderen?

  • dev/null says:

   De criminelen maken gebruik van Bitcoin rekeningen. De eigenaar van een Bitcoin rekening is a.f.a.i.k
   niet te achter halen.

 10. Ron P says:

  Hoe zit het eigenlijk met malware op Android? waarom gelden deze licenties niet voor de mobiele versie van F-secure? Als klant van xs4all vind ik dat jammer.