Welkom op de blog van XS4ALL. Ik weet het, we zijn bepaald geen early adopter door nu pas met een bedrijfsblog te starten. Maar laat je daardoor niet misleiden: wij hebben een hoop te vertellen. Door onze ervaringen met co-creatieplatform Yellow Spaces (niet meer online) heb ik met eigen ogen gezien hoe belangrijk het is om met je klanten in gesprek te gaan. En hoeveel waardevols dat kan opleveren voor beide partijen. Vertellen, informatie delen is fantastisch. Dat is de essentie van het succes van het Internet. En dat is dus wat ik hier ga doen. Je mag op deze blog nieuws verwachten, visies, observaties over belangrijke ontwikkelingen binnen ons bedrijf en daar buiten. Spannend, vind ik, maar dat is juist goed.

So here goes…

Een open, vrij toegankelijk, ongereguleerd internet. Die eenvoudige zin met een aantal veelzeggende bijvoeglijke naamwoorden is eigenlijk de kernideologie van XS4ALL. Een naam die vanzelfsprekend is geworden, synoniem met de internet service provider die we al 17 jaar zijn. Maar ook een naam die krachtig met 5 letters en in het midden 1 cijfer de basis vormt van die kernideologie.

Upload / Download, by johntrainorEen kernideologie hoort het cement te zijn dat een bedrijf door de jaren heen bij elkaar houdt, tijdens z’n groei, diversificatie, professionalisering, commercialisering en die vaak in het geding komt bij fusieprocessen en overnames. Veel daarvan is ook ons overkomen. Er is ontzettend veel gebeurd in breedbandland Nederland, en zeker ook met XS4ALL. Maar wat je vandaag de dag nog steeds voelt binnen ons bedrijf en aan onze medewerkers, is die passie voor de mogelijkheden die het internet ons biedt, zonder de mogelijkheden af te laten remmen door filtering, censuur, controle, regulering en handhaving. Een positieve kernideologie dus. Die was er, is er nog steeds en zal er ook blijven wat mij betreft.

Maar op een blog schrijven over de kernideologie is relatief veilig. Heel anders is het als je als directeur van een van de ISP’s in Nederland wordt uitgenodigd om mee te doen aan een paneldiscussie bij de vierdaagse muziekconferentie Eurosonic Noorderslag over het downloaden van muziek en films. En je collega ISP’s op het laatste moment andere prioriteiten blijken hebben, en dus niet meedoen aan de discussie. ‘ISP, doe je mee?’ luidde de titel van het debat. Kennelijk was XS4ALL de enige die meedeed want daar zat ik op het podium, als enige ISP aangeschoven bij de vertegenwoordigers van de entertainmentindustrie. Het was al snel duidelijk dat mijn ideaalbeeld van het internet bepaald niet door iedereen gedeeld wordt. Invoering van Deep Packet Inspection (DPI), een downloadverbod, de handhaving neerleggen bij de ISP, afsluiten van overtreders, kortom een gesloten, geselecteerd en gereguleerd internet was volgens zeggen de oplossing voor de problemen van de geplaagde entertainmentindustrie. Hoe fel je dan wordt, hoe heftig je dan kan reageren omdat je aangevallen wordt op je kernideologie, dat heb ik daar op het podium gemerkt.

CCTV, XS4ALL, Amsterdam, the Netherlands, by Cory DoctorowXS4ALL begrijpt heel goed dat voor content betaald moet worden en dat artiesten, schrijvers, acteurs moeten leven van hun creatieve werk. Maar wat mij echt tegenstaat is het idee dat enorme inbreuk gemaakt zou moeten worden op de privacy van iedere internetter (DPI) om dat te realiseren. Een grondrecht opgeven ten faveure van commerciële belangen is wat mij betreft onacceptabel. Net als het aanpassen van wetgeving waardoor downloaders worden gecriminaliseerd en het neerleggen van een handhavingsrol bij ISP’s. Dat is ongewenst en, zoals bijvoorbeeld Frankrijk laat zien, het werkt ook helemaal niet.

Het kan ook anders: door gebruik te maken van de onbegrensde mogelijkheden van internet, het omarmen en groot maken van alternatieve vormen van betaalde content, het zoeken naar mogelijkheden om ook deze industrie zich op een positieve manier te laten aanpassen aan de komst van het internet, het meewerken aan een variabele of vaste downloadheffing met een eerlijke verdeelsleutel richting de auteurs. Dat zijn de discussies waar XS4ALL aan bij wil dragen. Om zo dicht bij de kernideologie van ons bedrijf te blijven.

Want van het Internet kun je precies hetzelfde zeggen als over onze ideologie: Het was er (vanaf 1993), het is er, en het zal er zal er blijven. We ain’t seen nothing yet.

Theo de Vries

Theo is algemeen directeur van XS4ALL

Deel dit:

Reacties

 1. Had deze groep mensen dit product wel aangeschaft als het niet te downloaden wa

 2. çhat says:

  Tuurlijk speelt het internet hier een grote rol in, maar zoals je waarschijnlijk wel weet was de handel in illegale videobanden, casettebandjes en Twilight cd’s al behoorlijk groo.

 3. Sebastiaan says:

  Net op het nieuws: downloadverbod serieus in de maak.
  Dus de politiek swicht voor de industrie. Maar de burger zal niet gepakt worden, nee de ISP zal gepakt worden. DPI zal een feit worden en meer en meer zal men dus overstappen naar weer alternatieven.
  Torrents via SSL/andere vorm encryptie, SFTP of FTPES en wat al niet meer: men stapt over naar downloads die via encryptie werken.

  Overigens: downloaded mag in nederland omdat er een Stiching Thuiskopie bestaat die heffing heft over lege CDs en DVDs… ik hoor niemand praten over dat die heffing dan van de baan is.
  Maar dit is nederland en hier betalen we ‘gewoon’ voor dingen die je niet hebt.
  Dus bestalen we straks voor kopieen en downloads die je zoiezo niet zou mogen hebben.

  Binnenkort ter behandeling in de tweede kamer: toetreding van nederland als 52e staat van de VS, want steeds verliezen we hier meer en meer grondrechten omdat een stel dinosauresen botweg weigeren mee te gaan met de tijd.

  Zoals Lange Frans (zielig) zei bij de NOS: ‘het is maar 99 cent’.
  Nee Frans, het is maar een industrie die denken dat ze god zijn en DRM bij het leven inzetten om alles tegen te houden.

 4. Jacques says:

  Voor mij is het zo dat mijn abonnement in augustus 2011 afloopt. Biedt XS4ALL dan glasvezel, blijf ik, zo niet ga ik toch maar wat anders doen. In Hilversum wordt al geruime tijd glasvezel aangeboden, wel door 5 verschillende providers o.a. KPN. Het verbaast mij dan dat XS4ALL dan nog steeds geen dienst kan leveren op glasvezel. Als “High End” provider, zoals KPN het noemt in haar jaarverslag, zou je wel mogen verwachten dat XS4ALL voorop moet lopen. Eerlijk gezegd vind ik XS4ALL erg vaag in deze. Ik hoop niet dat het net zo verloopt als de telkens vertraagde introductie van VDSL2 (met o.a. alle stabiliteit problemen in het begin)…Mvg Jacques

 5. Piet Gauw says:

  Niels? Spreek jij namens xs4all? Kun je iets zeggen over de beschikbaarheid van glasvezeldiensten in Tussen de Vaarten Noord, Almere?

  • Niels Huijbregts says:

   Jazeker, ik spreek inderdaad namens XS4ALL. We gaan zeker diensten aanbieden op glasvezel, maar wanneer en in welke gebieden kan ik nog niet zeggen. op onze toekomstpagina houden we iedereen op de hoogte van de ontwikkelingen. En naarmate glas dichterbij komt zullen we daar ook zeker over schrijven op deze weblog.

  • JTW says:

   Piet, XS4All levert (nog???) geen diensten via glasvezel.
   Vzv ik weet wordt in heel Almere glasvezel aangelegd, ik weet niet wanneer Tussen de Vaarten Noord aan de beurt is (in Buiten is het vorig jaar al aangelegd).
   Tegen de tijd dat ze gaan beginnen krijg je van/via de gemeente informatie. De aanleg in de straat duurt ongeveer een dag, enige tijd daarna wordt een afspraak gemaakt om de aansluiting in de meterkast te verzorgen. Dat duurt een uurtje of zo.

 6. jeroen says:

  Ik zelf deel het standpunt van xs4all, maar ben niet geheel onpartijdig. Daar ik er ook gewerkt heb. Je zult vanzelf zien dat als de markt zich aanpast de piraterij zal afnemen. Als ik een cdtje wil kopen betaal ik al snel de hoofdprijs. Hoe graag ik deze cd’s ook origineel in de kast wil hebben staan, kan ik het gewoon niet betalen. Daarintegen schaf ik mijn muziek aan via Itunes en maak ik gebruik van spotify. Maak een product betaalbaar en de piraterij zal vanzelf afnemen. Echter zijn de platenmaatschappijen/game en software ontwikkelaars er veel te laat in gestapt. Ze hebben de boot gemist. Jammer maar helaas zo gaat het ook in de rest van het bedrijfsleven. Ben je niet inovatief dan ga je langzaamaan kopje onder. Ik zelf heb ook een glasvezel verbinding en zit bij een provider met een goede retentie en toch neem ik de moeite niet om een cd te downloaden als ik deze voor een 10tje of minder met redelijke kwaliteit uit de itunes store kan halen zonder moeilijk te hoeven doen met het taggen en zoeken van album arts.

  • koel hoofd says:

   Het is mij niet perse bedoeld voor die glasvesel maar meer snelheid op de normale koperkabetjes is wel een stuk prettiger voor mijn werk. voorheen bij caiway gezeten met een super abonement maar het gebeurde regel matig dat mail belangrijk voor miijn werk meestal zelfs tot 2 dagen later aan kwamen en dat dus tnt sneller was en daar kon ik gewoon niet op wachten.
   het gaat er bij mij niet om de film of de muziek maar wel om mijn werk.

   • JTW says:

    2 dagen delay bij de levering van email heeft niks te maken met de bandbreedte van jet netwerk.
    Er moet iets mis zijn met of de mailserver van de zendende of ontvangende partij of er is een serieus routeringsprobleem tussen de twee.
    Caiway kennende (enigzins, mijn zus was bij ze aangesloten) zou het me niks verbazen als ze een belabberde infrastructuur hebben/hadden staan.

    Maar denk niet dat de PTT sneller is, heb een paar jaar terug 2 maanden moeten wachten op een aangetekende brief uit Amersfoort welke bij mijn werkgever in destijds Nieuwegein bezorgd moest worden (we hadden per email bericht gekregen dat het document verzonden was).

   • Koelhoofd says:

    Mijn werkgever had toen een tes gedaan zowel bij hun als bij mij en verschillende providers en heeft de boel na laten meten en kwam tocg telkens uit bij caiway met op bepaalde tijden de gehele bandbreedte in elkaar zakten en er gewoon niet meer doorkwam.
    Ben toen maa uit ellende overgstapt naar xs44all wat toen nog hccnet was en de problemen waren gelukkig opgelost.
    Dus met andere woorden waar was het orobleem dan aan gelegen?
    Kennissen van mij hadden tele2 met ook een hoop gelazer met internet en telkens geen beeld.
    Heb ik ook voor ze geregeld omnaar xs4all te gaan met een bel abbonemend en hebben nu gelukkig voor hun doen het is een ouder echtpaar een super verbinding en allen de tv loopt nog via tele2 maar is wel verbeteerd nu de rest er van af is.

  • JTW says:

   De markt past zich al 20 jaar aan aan piraterij (eerst software, nu ook muziek en films).
   De diehard piraat zal zelfs gratis content stelen, zuiver omdat de legale versie “niet vrij” is.
   Het gaat de meesten er niet eens om iets in huis te hebben om te gebruiken, maar enkel om de daad van de diefstal.
   Ik ken mensen (of kende) die terabytes aan illegale muziek hebben, waarvan ze de overgrote meerderheid nooit spelen en niet eens weten wat ze hebben. Ze hebben eenvoudig een stel tools die 24/7 niks anders doen dan p2p netwerken afstruinen naar spullen die ze nog niet hebben, die dan op harde schijven wordt gezet en vergeten.
   Anderen (de zoon van een ex-collega is een mooi voorbeeld) downloaden terabytes aan films met als enige doel de spullen op DVD te branden en te verkopen.

   Lagere prijzen zorgt NIET voor minder piraterij. Het zorgt enkel voor lagere marges in de industrie, met als gevolg minder werkgelegenheid.
   Ik heb support gedaan voor een software leverancier die producten verkocht voor rond de $30, producten voor een niche markt (dus lage omzet) waar vaak manjaren werk in zat per product. Geschatte totaal verkoop van een product een paar duizend stuks. $30 is dan peanuts, nauwelijks winstgevend, vooral als je beseft dat $10 van die $30 nodig was om de kosten van piraterij te dekken (beveiliging in de producten, maar ook de extra load op de download servers en support forums door piraten, en de legal fees om ze aan te pakken als ze geidentificeerd konden worden).
   Zonder piraten had datzelfe product dus voor $20 op de markt gezet kunnen worden, of had het bedrijf meer personeel aan kunnen nemen om meer en betere producten sneller op de markt te kunnen zetten.
   En dat is zonder de verliezen aan verkochte producten in ogenschouw te nemen aan potentiele klanten die nu illegale versies gebruiken (een verlies dat denk ik klein is, de meeste piraten als ik al heb gezegd zullen nooit iets kopen, hoe laag de prijs ook is, tenminste niet legaal, velen kopen wel CDs en DVDs met illegale copien, ook al zijn deze duurder dan de originelen (heb dit geobserveerd)).

   En over “een eerlijke prijs”. Wie bepaald wat dat is? De piraat? Een overheidsinstelling? De FNV?
   Nee. De markt bepaalt dat. Als een product te duur is, dan verkoopt het niet.
   Als een product te duur is en niet goedkoper aangeboden kan worden, dan verdwijnt het van de markt.
   Jammer genoeg veroorzaakt piraterij dat de minimumprijs waarvoor veel producten kunnen worden aangeboden sterk is gestegen, en vaak zo hoog wordt dat het product niet langer te verkopen is, met de ondergang van mooie producten en bedrijven als gevolg, en daarmee banenverlies van goed opgeleide, hoog gekwalificeerde en gemotiveerde mensen, slachtoffers van georganiseerde criminaliteit die door XS4All actief wordt gesubsidieerd door hun acties tegen wetgeving die deze praktijken een halt moet toeroepen (of in ieder geval beter aan moet pakken dan nu mogelijk is).

   • Niels Huijbregts says:

    Hoi JTW,

    Een paar opmerkingen:

    – Je schrijft Ik ken mensen (of kende) die terabytes aan illegale muziek hebben, waarvan ze de overgrote meerderheid nooit spelen en niet eens weten wat ze hebben. Tja, ik kan betere manieren bedenken om je bandbreedte te gebruiken, maar ach wat maakt het uit: als muziek wordt gedownload waar nooit naar geluisterd wordt, lijdt er ook niemand schade, toch?

    – Je moet niet uit het oog verliezen dat downloaden van muziek en films gewoon mag in Nederland. Er is dus geen sprake van diefstal. Dat komt door de thuiskopieheffing: op elke blanco cd, dvd, etc betaal je wat extra geld, dat wordt gebruikt om artiesten te compenseren voor muziek en films die worden gekopiëerd.

    – Je schrijft (…) georganiseerde criminaliteit die door XS4All actief wordt gesubsidieerd door hun acties tegen wetgeving die deze praktijken een halt moet toeroepen. Dat is gewoon onzin. XS4ALL subsidieert geen georganiseerde criminaliteit. Sterker nog: we proberen juist actief bij te dragen aan een oplossing voor het downloadprobleem. Door deel te nemen aan discussiesessies van BUMA, bijvoorbeeld (zie hierboven).

   • jeroen says:

    JTW,

    Bedankt dat je de tijd heb genomen om te reageren. Ik zat vol interesse je post te lezen en ben het ergens wel met je eens. totdat ik bij de laatste alinea kwam. Dat stukje over marktwerking en waar je xs4all in het hoekje van criminaliteit plaatst. Mijn inziens weegt het verlies van omzet nooit op tegen het verlies van privacy en vrijheid. Privacy is een kostbaar goed en vrijheid ook. Het toepassen van censuur of het toepassen van een streng controle regime ter voorkoming van piraterij is simpelweg symptoombestrijding. Zoals je zelf al aangeeft gaat de piraterij van hand tot hand. Tuurlijk speelt het internet hier een grote rol in, maar zoals je waarschijnlijk wel weet was de handel in illegale videobanden, casettebandjes en Twilight cd’s al behoorlijk groot. Als je het toepassen van filters e.d doorzet pak je echter niet de piraten maar de gewone burger. De piraten zullen uitwijken naar toepassingen zoals die nu ookal door andere internetcriminelen worden toegepast. Denk hierbij aan encryptie en vpn verbindingen. waarna vervolgens de twilight cdtjes weer in volle glorie zullen terugkeren. Ik ken inderdaad ook mensen in mijn kennisenkring die downloaden om het downloaden en er vervolgens niet meer naar om kijken. Maar wat je jezelf dan ook kunt afvragen: Had deze groep mensen dit product wel aangeschaft als het niet te downloaden was. ik zelf denk van niet. omdat, zoals je zelf al aangeeft, deze mensen het geld er niet voor over hebben om voor iets te betalen wat ze vervolgens toch in de kast gooien. Als ik naar mijn vriendengroep kijk dan word er her en der nog wel eens wat gedownload maar de meesten maken toch wel gretig gebruik van streaming diensten zoals spotify en/of youtube. ik zie downloaden en verspreiding van muziek onder een vriendengroep eigenlijk netzoals het uitwisselen van casettebandjes met radio opnames. Eigenlijk geef je zelf in je reactie al aan dat piraterij eigenlijk niet te stoppen is omdat deze mensen haast vanuit een cleptomanische drang downloaden. Wat voor effect hebben de privacy schendende maatregelen waar xs4all zich zo tegen afzet dan op deze groep mensen? en weegt dit effect dan op tegen het benadelen van een veel grotere groep mensen welke zich hier niet aan schuldig maken?

 7. Koel Hoofd says:

  Het is inderdaad geweldig dat we glas hier in de wijk krijgen maar het schijnt dat wij hier nog met een verouderde centrale zitten.
  Er wordt al ruim een half jaar beloofd dat wij binnenkort een snellere verbinding kunnen krijgen maar halaas zitten wij met een 8 mb abonnement opgescheept waar slechts 6 mb van overblijft en regelmatig ver onder de 5 duiken.
  Nu begrijp ik wel dat xs4all afhankelijk is van de KPN, maar waarom staat het dan al zo lang op de site dat zeer binnenkort zelfs 40 mb mogelijk is.
  Nu staat er weer in de nieuwsbrief dat er van af maart gaan beginnen met tv via internet.
  Er wordt helaas veel beloofd ook hier in ’s gravenzande maar er gebeurd helemaal niets.
  Hou me te goede maar het licht niet helemaal aan xs4all wand zij doen ruizen hun best maar geef eens wat meer uitleg en ook van de KPN die de hoofd veroorzaker is.

 8. Arjan says:

  Schrijf maar snel iets over de afronding (naar boven) die wordt ingevoerd, dan kunnen we daar onze reactie op geven. Het gaat over nog geen euro per jaar, maar ik vind het een enorme kul om bij bestaande klanten aan te komen met smoesjes over “meer duidelijkheid” enzovoort. Van zulke smoezen wordt ik écht een beetje verdrietig.

  • Anonymous says:

   Maar Arjan… die afronding wordt gewoon gebruikt om de openingstijden van de helpdesk te verruimen… Dat zie je toch zo (zie laatste V&A in het rijtje)

 9. JTW says:

  Als klant van XS4All (en overgenomen bedrijven) van meer dan 10 jaar begin ik me de laatste tijd steeds meer te ergeren aan de openlijke steun (onder het mom van “vrijheid” en “open internet”) van software/muziek piraterij en andere diefstal van intellectueel eigendom door XS4All.

  Vrijheid is leuk, maar als dat anarchie moet inhouden en gedogen (en zelfs ondersteunen) van criminaliteit (georganiseerd of niet), dan is er iets goed mis.
  Hoewel ik me ook blauw erger aan de stichting Brein (en dan vooral aan de “copieerheffing” op datadragers, welke mij criminaliseert en belast voor zaken waar ik mij niet mee inlaat, ik heb deze dragers nodig voor mijn eigen intellectueel eigendom…), is het de vrije hand geven aan diefstal van intellectueel eigendom mijns inziens een groter kwaad.

  In plaats van met ze te vechten ware het beter als XS4All met de overheid en organisaties als Brein zou samenwerken om tot werkende oplossingen te komen voor de detectie en bestraffing (en mogelijk onmogelijk maken, maar dat is waarschijnlijk onmogelijk) van de diefstal van intellectueel eigendom.

  Kennissen van mij hebben hun baan verloren door piraterij, waar hun bedrijven en werkgevers door de schaal waarop het plaatsvindt niet kunnen overleven (als 90%+ van je omzet wegvalt omdat iedereen de nieuwe versie kraakt i.p.v. aan te schaffen, een percentage dat ik heb gezien bij sommige producten, valt de bodem onder een bedrijf weg).

  • Erik says:

   XS4ALL Ondersteund piraterij?
   Dus rijkswaterstaat is ook verantwoordelijk voor alle snelheidsduivels op de snelweg omdat rijkswaterstaat ze zo mooi glad aan laat leggen.
   Oh nee dan is het asfalteerbedrijf verantwoordelijk natuurlijk.
   Maar even serieus, als je via je telefoon/gsm een misdaad beraamd dan is jou provider niet verantwoordelijk omdat jij dat via zijn netwerk heb gedaan.
   XS4ALL levert een mogelijkheid van internet toegang, meer niet en minder niet.
   En graag hou ik nog wat privacy over, DPI van alles wat ik op internet doe klinkt mij niet echt vriendelijk in de oren.
   Bij voorbaat iedereen criminaliseren, je bent verdachte tot je het tegendeel hebt bewezen.
   Volgens mij zit onze rechtsstaat zo niet in elkaar.

  • SdB says:

   In principe ben ik het eens dat piraterij niet correct is. Als het puur gedaan wordt voor eigen verrijking, dan is dit gewoon diefstal. Ik denk dat je echter moet kijken naar de oorzaak van deze piraterij. Hier zul je kunnen zien dat er bij veel piraten een ‘Robin Hood’-idee achter zit. Laten we eerlijk zijn, het is diefstal van de oneerlijke rijken. Je moet toch toegeven dat BREIN geen onafhankelijke eerlijke partij is en betaald wordt door zware jongens. Dit is geen eerlijke partij voor de NMA die de belangen namens Economische zaken voor ons. Het NMA dient kartelvorming in Nederland tegen te gaan. Prijsafspraken is nu eenmaal niet toegestaan en druist in tegen het principe van concurrentie. Herinner je je de bouwfraude nog…
   En ga nu niet beginnen over marktwerking en dat bedrijven een eerlijke prijs kunnen bepalen. Als een bedrijf een ‘eerlijke’ prijs vraagt, ben ik ook bereidt te betalen en zal het aantal verkochte producten voldoende geld opleveren. Als ze nu eenmaal veel te veel vragen, dan wordt de drempel verlegd en heb je nu eenmaal meer kans op hackers die de SW cracken. Dat noem ik dan ook eerlijke marktwerking. Jammer van je kennissen, maar het is nu eenmaal altijd zo dat een kleine groep het voor de rest verpest. Dit zijn niet altijd de piraten, maar ook de grote jongens aan de andere kant. En wie is er nu als eerste begonnen? Uiteindelijk is de gewone man de dupe en lopen er een flink aantal associale zakkenvullers met veel geld rond.
   Aangezien BREIN ook niet netjes komt vragen bij de diverse providers hoe dit eerlijk kan worden opgepakt en dat ook zij tot inzicht komen, vind ik het prima dat XS4ALL onze belangen hier openlijk behartigd en dit goed in de gaten houdt.
   (en ik ben al 15 jaar bij XS4ALL)

 10. Carel says:

  Ik heb al 2 jaar een glasvezel aansluiting in mijn huis. Ik vraag ook al 2 jaar aan XS4ALL of zij mij via deze vezel de diensten aan kunnen bieden. Iedere keer wordt er gezegd dat ik moet wachten. In mijn woonplaats zijn nu al 5 aanbieders op dit glasvezel netwerk dat is aangelegd door KPN/Reggefiber. Als XS4ALL deze dienst kan bieden dan blijf ik bij XS4ALL anders gaan we voor de kerst noch naar een lokale aanbieder.

 11. XS4ALL streeft naar een open, vrij toegankelijk en ongereguleerd internet. Naar mijn idee kan dit deels bereikt worden door te zorgen voor meer concurrentie op de ‘markt’.

  Wat ik graag zou willen weten is, hoe XS4ALL tegenover burger initiatieven staat welke door middel van vraagbundeling een open en vrij glasvezel netwerk gerealiseerd willen zien te krijgen in hun woonplaats.

  Zelf ben ik betrokken bij een van deze initiatieven (BreukelenOpGlasvezel.nl), en wij zouden het zeer op prijs stellen als XS4ALL ons zou willen steunen, en eventueel een glasvezel aanbod zou kunnen en willen doen, zodat geïnteresseerden nu al meer keuzen hebben.

  • Niels Huijbregts says:

   Prima, zulke initiatieven! Het aanleggen van glasvezel is kostbaar, onder andere omdat straten moeten worden opengemaakt. Wanneer dit soort initiatieven laten zien dat er veel vraag is naar glasvezel, dan wordt het voor de netwerkbeheerder minder risicovol en dus aantrekkelijker om te investeren in installatie van glas.

   XS4ALL is echter niet de partij om steun aan te vragen: XS4ALL biedt diensten aan op het netwerk van KPN, wij leggen zelf geen eigen netwerk aan. Maar we zijn volop bezig met het ontwikkelen van internettoegang via glasvezel. Dus zodra het glas er ligt willen we graag onze diensten aanbieden!

   • Piet Gauw says:

    Fijn om te lezen dat xs4all zijn diensten aan wil bieden. In mijn deel van Almere is glasvezel aangelegd (ruim een jaar geleden), waarvan de infrastructuur beheerd wordt door KPN.
    Maar we zijn volop bezig met het ontwikkelen van internettoegang via glasvezel. Dus zodra het glas er ligt willen we graag onze diensten aanbieden!
    Nou gaarne, bij deze!

   • Niels,

    Uiteraard begrijpen wij dat XS4ALL niet zelf netwerken aanlegt. Ook begrijpen wij het volkomen dat XS4ALL geen actieve steun zal geven. Echter zouden wij, ondanks dat er nog geen netwerk is, graag een diensten aanbod van XS4ALL willen hebben om zo voor ons initiatief gemakkelijker een breder draagvlak te vinden.

    XMS en KPN bieden bijvoorbeeld wel al reeds hun diensten aan voor het toekomstige netwerk, als wij dit nu al zouden kunnen uitbreiden met bijv. XS4ALL zouden wij dit erg waarderen.