Foto: Chris van Houts

Foto: Chris van Houts

Vandaag geeft technisch specialist Jesse van der Berg in NRC een aantal wifi-tips. Hieronder staan ze nog eens stap voor stap beschreven.

Tip 1: Zoek een rustig wifi-kanaal

Een van de problemen die op onze helpdesk het vaakst voorbij komen, is een slechte wifi-verbinding. Dat zit zo: er zijn enorm veel wifi-netwerken in de lucht. Als je in een gemiddelde straat in Nederland je laptop open doet, zie je er zo een stuk of tien. En soms nog veel meer. Veel van die netwerken communiceren op precies dezelfde frequentie, waardoor ze allemaal door elkaar heen praten. Dat veroorzaakt storing, waardoor de verbinding langzamer wordt.

De oplossing is eenvoudig: je kunt je modem op een ander kanaal instellen, liefst een kanaal waar je buren niet op zitten. In de Fritzbox modems die XS4ALL gebruikt, zit een heel handige optie waarmee je kunt zien welk kanaal het rustigst is. wifikanaal

Maak verbinding met het modem door in je browser naar http://fritz.box te gaan, klik op WLAN en vervolgens op Radio Channel, en vink Adjust radio channel settings aan. In de grafiek bij WLAN Location is te zien hoe intensief de verschillende kanalen gebruikt worden. Hoe hoger de kolom, hoe meer kans dat het draadloos signaal op dat kanaal niet optimaal zal werken. Als je Show disturbances aanvinkt, kun je zien welke kanalen met elkaar storen. Hiermee is te zien welk kanaal de beste keuze is.

Kijk op onze helpdeskpagina’s voor een stap-voor-stap uitleg hoe je het beste kanaal kiest.

 Tip 2: Wifi-toegang voor gasten

Geef niet iedereen het wachtwoord van je wifi-netwerk, maar maak in plaats daarvan een gastnetwerk aan. Dat kan op onze modems en het is een stuk veiliger. Jesse: ‘Vrienden mogen natuurlijk best gebruik maken van mijn wifi-verbinding, maar ze hoeven niet meteen toegang tot m’n hele netwerk!’

gasttoegang

Maak weer verbinding met het modem door in je browser naar http://fritz.box te gaan, klik op WLAN en vervolgens op Guest access. Klik het vinkje aan bij Guest access enabled en kies een goede naam en wachtwoord voor je gasten. Je kunt de mogelijkheden beperken tot alleen e-mail en surfen zodat je zeker weet dat er – bewust of onbewust – geen rare dingen met je verbinding gebeuren.

Tip 3: Bescherm je gegevens

In het café of op een terras: overal is gratis wifi beschikbaar. Jesse: ‘Geweldig om overal online te zijn. Maar je moet wel weten dat openbare wifi-netwerken heel eenvoudig zijn af te luisteren. Iemand die een beetje moeite doet, kan zo je wachtwoorden en data onderscheppen.’

Daarom: let op wat je doet. Prima om een beetje te surfen of het nieuws te lezen, maar persoonlijke gegevens kun je beter niet via een openbaar wifi-netwerk versturen. Internetbankieren kun je dus beter uitstellen tot je weer thuis bent, of op een ander niet-openbaar netwerk.

Deel dit:

Reacties

 1. dot schreef:

  Voor de duidelijkheid: alleen surfen en e-mail hebben we toegestaan op he gastnetwerk.

 2. dot schreef:

  Wij hebben nu gastnetwerk. Krijgen we klachten: game center en clash of clans zijn nu niet meer actief. Geen idee wat het probleem met gc en coc is, zelf gebruiken wij dat niet. Is het potentieel schadelijk het toe te staan? Kan dit binnen de beperking van het gastnetwerk?

 3. Henk van Hoek schreef:

  Ik denk toch dat het niet helemaal klopt. In de praktijk, ik ben installatiemonteur, heb ik de ervaring dat het instellen op automatisch toch de beste oplossing is. Andere routers doen dat namelijk ook.
  Omdat er steeds meer wifi apparaten zijn, wordt het steeds lastiger om een goede verbinding te hebben. De wifi war is in volle gang. Er zijn locaties waar ik soms wel rond de 80 wifi apparaten zie.
  Als je bijvoorbeeld in een winkelstraat woont en je Fritz box staat het toe om vreemde mac apparaten toe te staan, loopt de fritz regelmatig vast omdat er honderden passanten zijn die ‘even’ contact maken. Dat levert een trage fritz op die soms zelfs vast loopt. Zet die optie dan ook uit.

 4. TK schreef:

  Wat een gedoe allemaal om wifi netwerken probleemloos te kunnen gebruiken. Waarom lost de leverancier (Fritzbox) dit niet gewoon op! Blijkbaar werkt de automatische instelling niet goed genoeg want anders zou dit probleem niet bestaan. De fritzbox zou b.v. op drukke momenten met veel storingen gegevens over storende kanalen kunnen opslaan. Na een paar dagen zou er genoeg data beschikbaar moeten zijn om een storingsvrij kanaal te kiezen. Als dit goed werkt kan je als leverancier daarover reclame maken. En ik als gebruiker kan genieten van de technologie!

 5. Uzz schreef:

  Mag ik hier een advies vragen?
  [@ Jesse: Verwijder dit bericht maar indien liever niet]

  De bunker waarin ik woon is een draadloos drama. Veel gewapend beton. Ik heb begane grond en 2 verdiepingen en ik wil ook in de tuin goed ontvangst hebben.
  Met 1 modem beneden is tussen de begane grond en 1 hoog alleen in de buurt van het trapgat nog een beetje ontvangst, de rest van 1 hoog en 2 hoog zijn onbereikbaar vanaf de begane grond.
  Voordeel is wel dat ik niet veel last lijk te hebben van de buren ;)

  Ik ben dit van plan:
  Begane grond: fritzbox 7360 als router, met een fritz repeater voor de tuin.
  Via fritz powerline verbinding naar een fritzbox 7270 op 1 hoog, die verbonden is met een 2e repeater op 2 hoog (direct naast het trapgat).

  Dan nu de vragen:

  Heeft iemand een beter idee?

  Hoe sterk kan een concurrerend netwerksignaal op hetzelfde kanaal zijn zonder dat je er veel last van hebt? -90dBm, -70dBm, -50dBm, …? Of ligt dat ingewikkelder?

  Als ik dit doe:

  De repeaters kiezen zelf het kanaal van de Fritzbox waarmee ze verbinding maken en er is de optie om ook het SSID over te nemen.

  Hoe krijg ik de minste interferentie/beste verbindingen van de verschillende apparaten binnen mijn eigen netwerk?

  Is het goed om de 2 fritzboxen en hun repeaters bij elkaar op hetzelfde kanaal te zetten, of kan ik beter voor iedere fritzbox een eigen kanaal kiezen?

  Geef ik de 4 apparaten een eigen SSID, of is het beter om ze hetzelfde SIDD te geven?

  Wat gebeurt er als ik met een laptop met een actieve verbinding van beneden naar 2 hoog loop wanneer ik verschillende kanalen e/o SSID’s gebruik?

  Alvast bedankt!

 6. Jacques schreef:

  Ik gebruik al jaren met veel succes de WEZ-FCAP setting door via een Vic-BWZ protocol alle storingen in het SpWiz domein te omzeilen. Dat is stukken eenvoudiger dan twee AP’s via CSM/CA. Ook zijn met strategisch geplaatst aluminiumfolie en twee lege WC-rolhouders de distro’s met bv airmon-ng heel goed te configureren. Kwestie van logisch nadenken.

  • Michael schreef:

   Jacques,

   Aluminiumfolie is af te raden; sommige avian carriers worden aangetrokken door glimmend materiaal. Dat kan voor je buren weer packetloss opleveren als zij die carriers gebruiken. Als je het folie bij het raam hebt geplaatst geeft dat helemaal zo’n rommel.

 7. Frederic schreef:

  Als ik de Fritzbox instel: Set radio channel settings automatically (recommended)
  dan ziet het er alsvolgt uit.
  Channel 9 heeft NUL radio networks
  Channel 10 heeft NUL radio networks
  Channel 11 heeft 8 of MEER radio networks
  Channel 12 heeft 2 radionetworks

  En steevast zet de Fritz mij op channel 11 !? Samen met meer dan 8 anderen?

  Dus de stand ‘automatically’ begrijp ik niet helemaal.

 8. Anoniem schreef:

  Zoals zo vaak bij het opvolgen van schijnbaar eenvoudige computeradviezen, ving ik meteen bot: Als ik op WLAN klik, krijg ik helemaal niet de opties ‘Radio Channel’ en ‘Adjust radio channel settings’ te zien. Ik krijg alleen Radio Network, met de aanvinkbare opties Wireless radio network enabled, Name of the wireless radio network visible, en Enable AVM Stick & Surf.

  Dan moet je express mode aanzetten op de modem

  • Anoniem schreef:

   Als je dat niet begrijpt bel de helpdesk voor hulp hoop dat ik genoeg info heb verstrekt op je vraag

 9. Frank schreef:

  Tip 3: Bescherm je gegevens

  “In het café of op een terras: overal is gratis wifi beschikbaar. … [maar] … Internetbankieren kun je dus beter uitstellen tot je weer thuis bent, of op een ander niet-openbaar netwerk.”

  Ik begrijp dat dat voor Rabo-telebankieren (met de app op een Android of iPad/iPhone) geen risico is omdat daar blijkbaar tussen de app en de bank al een beveiliging zit (VPN?).

  Geldt dat ook voor andere banken?

 10. Michael schreef:

  Zoals zo vaak bij het opvolgen van schijnbaar eenvoudige computeradviezen, ving ik meteen bot: Als ik op WLAN klik, krijg ik helemaal niet de opties ‘Radio Channel’ en ‘Adjust radio channel settings’ te zien. Ik krijg alleen Radio Network, met de aanvinkbare opties Wireless radio network enabled, Name of the wireless radio network visible, en Enable AVM Stick & Surf.

  • Gondelier schreef:

   Beste Michael,

   Geef aan wat voor modem of je hebt.
   Als het gaat om de Fritz!Box, dan moet je deze in expertmode zetten, dan heb je meer mogelijkheden om in te stellen.

   • Michael schreef:

    Helaas. Ik heb op System geklikt, maar in het menu daaronder staat geen mogelijkheid voor Expert mode (wat volgens de instructies wel zou moeten). Ook onder Help vind ik niets over Expert mode terug. Ik heb een FritzBox 7340. Kennelijk zijn er 2 Michaels op het forum. Ik ben niet de Michael die aluminiumfolie afraadt.

   • Michael schreef:

    Probleem opgelost! Op mijn modem was het WLAN uitgeschakeld, en dan krijg je de optie Radio Channel niet. Maar ik heb het WLAN nu weer uitgezet. Ik zie geen reden om al die extra straling door mijn werkruimte te hebben als ik toch een gele kabel heb. Om die reden heb ik ook geen draadloze muizen en toetsenborden. Het schijnt ook in stroom te schelen. Maar bedankt voor het vriendelijke advies.

 11. Pieter Verberne schreef:

  Als er dan toch geen kanalen vrij zijn; volgens mij is het beter om twee AP’s op het zelfde kanaal te zetten, dan een AP op kanaal 1, en een ander AP op kanaal 2. CSMA/CA werkt volgens mij alleen als twee AP’s op het zelfde kanaal zitten. Correct me if I’m wrong.

  Het zou misschien goed zijn als in de router het configureren van andere wifi kanalen dan 1, 6 en 11 (voor G netwerken) wordt ontmoedigd. B.v. door een waarschuwing, of door er een ‘advanced feature’ van te maken.

  Cheers,

 12. Xenomatrix schreef:

  De echt serene rust heerst op de 5 GHZ band. Het grote nadeel hiervan is echter de relatief slechte doordringbaarheid, vooral als je last hebt van obstakels. Wil je dus een storingsvrije verbinding op 2.4 GHz, zou je ook nog kanaal 14 kunnen overwegen. Dit kanaal heeft enkele voordelen;
  1e. Het zit niet standaard op alle routers, die gaan maar tot kan.13.
  2e. De afstand tussen kan. 13 en kan. 14 is 12 MHz, dit in tegenstelling tot de ruimte tussen de overige kanalen, die is 5 MHz.
  3e Je hebt geen last meer van routers met “automatische” instelling, die jouw instelling volgen, standaard wordt dit kanaal nl. niet ondersteund in de EU.
  Kijk op http://www.dd-wrt.com of er voor jouw router alternatieve firmware beschikbaar is.
  Het enige nadeel is, dat het gebruik van dit kanaal formeel niet toegestaan is. Agentschap-Telecom zou je kunnen oppakken voor “illegaal zenden”. Zolang je niet met meer dan +/- 100 mW werkt, zal de kans hierop niet erg groot zijn. Je moet echter voor jezelf de voor-en nadelen tegen elkaar afwegen.

  • Thomas schreef:

   Let wel even op je eigen wireless kaart. In mijn, destijds best prijzige Fujitsu, zal een eenvoudige Atheros kaart. Toen de Fritzbox ineens op kanaal 13 zat, had ik op mijn laptop ineens geen internet.
   Gelukkig is de kaart eenvoudig te vervangen in mijn laptop, dus nu een mooie Intel 7260 A/B/G/N/AC. Kanaal 13 erbij =en= de 5GHz band erbij. (De antenne’s waren gelukkig geschikt voor 5GHz).
   Kaartje voor € 25,-. Toch een leuke upgrade.

  • Xenomatrix schreef:

   Aanvulling. De alternatieve firmware op de dd-wrt website maakt kanaal 14 beschikbaar, tevens wordt de optie “site-survey” beschikbaar, zodat je de aanwezigheid en sterkte van andere netwerken op de kanalen 1 t/m 14 kunt waarnemen, ook als dit met de originele firmware van je router niet mogelijk was.

 13. WifiMaster schreef:

  Laat de kanaal keuze op automatisch staan, de kans op problemen is dan een stuk kleiner.

  De beste wifi tip: gebruik aluminium folie.
  Als je een stuk aluminium folie strategisch op de juiste plek bevestigd is de kans op 10-20% signaal winst bijzonder groot aanwezig.

  • ana schreef:

   zo van ‘hoek van uitval is hoek van inval’? In mijn zomerhuisje lift ik mee op verre buren (die hun signaal ter beschikking stellen ), maar als het waait/regent/anderszins is de ontvangst knudde met pet op. Als ik nou ergens in het midden iets maak wat het signaal kan afbuigen, óm die vreselijke conifeer heen…

 14. KB schreef:

  Nou zo simpel is het niet Jesse. Van kanaal veranderen: daar was ik de afgelopen dagen mee bezig. Blijkt dat enige naburige routers op automatisch ingesteld zijn en, zodra ik op een onbezet kanaal ga zitten, meteen meeverhuizen en ook op dat kanaal gaan zitten. Dat schijnt dan het gunstigst te zijn volgens zo’n router. Doet de Fritz overigens ook: een reeds zwaar bezet kanaal kiezen (bij voorkeur 1 of 11) als ik hem op automatisch zet.

  Ik zit dan niet alleen wéér met het privewifi van die mensen op één kanaal maar ook nog met hun wifispot (in dit geval ziggo) dat hun router uitzend. Dat schiet niet op natuurlijk…

  • Hans keesom schreef:

   Veel plezier van devolo adapters met wifi, die brengen het internet via je stopkontakt naar de juiste kamer en zelfs tuin en schuur. Daar inpluggen betekent daar ter plekke prima wifi. Haal de plug eruit en je stoort niemand en bent een stuk veiliger. Geen last meer van de buren :-)

   • Thomas schreef:

    Stel wel een beveiliging op de Devolo’s in. Ik heb al meer verhalen gehoord dat deze over de groepen kast heen naar de buren door willen gaan. Met een sleutel op jou devolo-set voorkom je dat. (zelf nooit ingesteld).

 15. Tako schreef:

  Zet het uit als je het niet gebruikt, hebben je buren ook is goed bereik.

  Misschien ook handig , scan naar netwerken uitvoeren op de plek waar je denkt te gaan zitten met je verbinding, netstumbler (programma) geeft een overzicht van kanalen die zichtbaar zijn voor u wifi netwerk adapter (computer).
  Dit kan ook uitgebreider met bv wildpackets software op windows kunt u ook andere wifi signalen mee analyseren (en ja het is mogelijk om veel netwerk adapters in monitor mode te zetten onder windows).
  Voor meer gemak misschien leuk om eens te spelen met linux live distro backtrack / Kali of op andere linux distro’s met bv airmon-ng.

  Voor extreme tips kijk de Belgische film Pulsar; http://www.youtube.com/watch?v=Fuy8qXu1HJs

 16. Koen schreef:

  Uhm, kan handig zijn.
  Maar als je in een wat ouder huis woont, met al die rare ijzeren binten, dan wordt het toch een stuk lastiger.
  Voor de mensen die een normaal wifi kanaal hebben, zet hem gewoon op 1, 6 of 11, kijk dan inderdaad wel waar de buren op zitten, want deze kanalen hebben geen last van interferentie met de overige zoals een 2 en 3 wel hebben (Neelie kroes e.d.) Ook kan het te maken hebben met je ghz 2.4 en 5. Dit ligt pur san aan wat voor apparaten en als je wat verder zoekt kan je een hoop erover vinden.
  Ten slotte is er ook nog wat met je beveiliging. Hoe strakker deze is, hoe moeilijker. Daarom heb ik de wifi lekker open gezet en alles via mac, dan heb je niet de encryptie waar je devices omheen moeten, omdat deze via de andere kant lopen, waarmee ook een stuk sneller.

  dus kort om, als je het 1 en ander verteld doe het dan wel goed. (vorm fouten daargelaten)

  • cas schreef:

   Alleen mac adres beveiliging is erg simpel te omzeilen. Daar heb je een aantal open source producten voor.

   Wat betreft openbare wifi, maak daar gebruik van de diverse verkrijgbare vpn oplossingen. Je eigen fritzbox kan onder andere voor je doen. Daarmee surf je encrypted van je openbare wifi naar huis en dan de wereld in. Niemand die dan je gegevens kan oogsten.

   • Frank schreef:

    He, dat is handig: vanuit openbaar Wifi met VPN naar je “thuis Fritz” en dan vanaf “thuis” internetten. Waar vind ik wat meer uitleg of een HOWTO?

   • Maarten schreef:

    VAN is mooi, maar als je je Fritzbox daar voor in stelt. Is mijn hoezeer niet bereikbaar meer.

   • Maarten schreef:

    Heerlijk dat automatisch aanvullen. Homeserver.

   • Maarten schreef:

    VPN

 17. Lucb1e schreef:

  > Tip 1: Zoek een rustig wifi-kanaal

  Ja dat dachten de buren ook. En toen zetten we beiden in dezelfde avond een router op hetzelfde kanaal praktisch naast elkaar :’)

  Let overigens ook op dat nabijgelegen kanalen nog altijd storen. Het beste werkt het als de kanalen wat uit elkaar liggen. Maar het is natuurlijk geen vereiste, zelfs in kleine dorpjes moet je al op andermans kanalen gaan zitten… Het beste kun je natuurlijk op de kanalen gaan zitten waar de interferentie het zwakst is, maar dat laat de FritzBox helaas niet zien. Een handige app hiervoor is Wifi Analyzer voor Android.