Foto: Chris van Houts

Foto: Chris van Houts

Vandaag geeft technisch specialist Jesse van der Berg in NRC een aantal wifi-tips. Hieronder staan ze nog eens stap voor stap beschreven.

Tip 1: Zoek een rustig wifi-kanaal

Een van de problemen die op onze helpdesk het vaakst voorbij komen, is een slechte wifi-verbinding. Dat zit zo: er zijn enorm veel wifi-netwerken in de lucht. Als je in een gemiddelde straat in Nederland je laptop open doet, zie je er zo een stuk of tien. En soms nog veel meer. Veel van die netwerken communiceren op precies dezelfde frequentie, waardoor ze allemaal door elkaar heen praten. Dat veroorzaakt storing, waardoor de verbinding langzamer wordt.

De oplossing is eenvoudig: je kunt je modem op een ander kanaal instellen, liefst een kanaal waar je buren niet op zitten. In de Fritzbox modems die XS4ALL gebruikt, zit een heel handige optie waarmee je kunt zien welk kanaal het rustigst is. wifikanaal

Maak verbinding met het modem door in je browser naar http://fritz.box te gaan, klik op WLAN en vervolgens op Radio Channel, en vink Adjust radio channel settings aan. In de grafiek bij WLAN Location is te zien hoe intensief de verschillende kanalen gebruikt worden. Hoe hoger de kolom, hoe meer kans dat het draadloos signaal op dat kanaal niet optimaal zal werken. Als je Show disturbances aanvinkt, kun je zien welke kanalen met elkaar storen. Hiermee is te zien welk kanaal de beste keuze is.

Kijk op onze helpdeskpagina’s voor een stap-voor-stap uitleg hoe je het beste kanaal kiest.

 Tip 2: Wifi-toegang voor gasten

Geef niet iedereen het wachtwoord van je wifi-netwerk, maar maak in plaats daarvan een gastnetwerk aan. Dat kan op onze modems en het is een stuk veiliger. Jesse: ‘Vrienden mogen natuurlijk best gebruik maken van mijn wifi-verbinding, maar ze hoeven niet meteen toegang tot m’n hele netwerk!’

gasttoegang

Maak weer verbinding met het modem door in je browser naar http://fritz.box te gaan, klik op WLAN en vervolgens op Guest access. Klik het vinkje aan bij Guest access enabled en kies een goede naam en wachtwoord voor je gasten. Je kunt de mogelijkheden beperken tot alleen e-mail en surfen zodat je zeker weet dat er – bewust of onbewust – geen rare dingen met je verbinding gebeuren.

Tip 3: Bescherm je gegevens

In het café of op een terras: overal is gratis wifi beschikbaar. Jesse: ‘Geweldig om overal online te zijn. Maar je moet wel weten dat openbare wifi-netwerken heel eenvoudig zijn af te luisteren. Iemand die een beetje moeite doet, kan zo je wachtwoorden en data onderscheppen.’

Daarom: let op wat je doet. Prima om een beetje te surfen of het nieuws te lezen, maar persoonlijke gegevens kun je beter niet via een openbaar wifi-netwerk versturen. Internetbankieren kun je dus beter uitstellen tot je weer thuis bent, of op een ander niet-openbaar netwerk.

Deel dit:

Reacties

 1. dot says:

  Voor de duidelijkheid: alleen surfen en e-mail hebben we toegestaan op he gastnetwerk.

 2. dot says:

  Wij hebben nu gastnetwerk. Krijgen we klachten: game center en clash of clans zijn nu niet meer actief. Geen idee wat het probleem met gc en coc is, zelf gebruiken wij dat niet. Is het potentieel schadelijk het toe te staan? Kan dit binnen de beperking van het gastnetwerk?

 3. Henk van Hoek says:

  Ik denk toch dat het niet helemaal klopt. In de praktijk, ik ben installatiemonteur, heb ik de ervaring dat het instellen op automatisch toch de beste oplossing is. Andere routers doen dat namelijk ook.
  Omdat er steeds meer wifi apparaten zijn, wordt het steeds lastiger om een goede verbinding te hebben. De wifi war is in volle gang. Er zijn locaties waar ik soms wel rond de 80 wifi apparaten zie.
  Als je bijvoorbeeld in een winkelstraat woont en je Fritz box staat het toe om vreemde mac apparaten toe te staan, loopt de fritz regelmatig vast omdat er honderden passanten zijn die ‘even’ contact maken. Dat levert een trage fritz op die soms zelfs vast loopt. Zet die optie dan ook uit.

 4. TK says:

  Wat een gedoe allemaal om wifi netwerken probleemloos te kunnen gebruiken. Waarom lost de leverancier (Fritzbox) dit niet gewoon op! Blijkbaar werkt de automatische instelling niet goed genoeg want anders zou dit probleem niet bestaan. De fritzbox zou b.v. op drukke momenten met veel storingen gegevens over storende kanalen kunnen opslaan. Na een paar dagen zou er genoeg data beschikbaar moeten zijn om een storingsvrij kanaal te kiezen. Als dit goed werkt kan je als leverancier daarover reclame maken. En ik als gebruiker kan genieten van de technologie!

 5. Uzz says:

  Mag ik hier een advies vragen?
  [@ Jesse: Verwijder dit bericht maar indien liever niet]

  De bunker waarin ik woon is een draadloos drama. Veel gewapend beton. Ik heb begane grond en 2 verdiepingen en ik wil ook in de tuin goed ontvangst hebben.
  Met 1 modem beneden is tussen de begane grond en 1 hoog alleen in de buurt van het trapgat nog een beetje ontvangst, de rest van 1 hoog en 2 hoog zijn onbereikbaar vanaf de begane grond.
  Voordeel is wel dat ik niet veel last lijk te hebben van de buren ;)

  Ik ben dit van plan:
  Begane grond: fritzbox 7360 als router, met een fritz repeater voor de tuin.
  Via fritz powerline verbinding naar een fritzbox 7270 op 1 hoog, die verbonden is met een 2e repeater op 2 hoog (direct naast het trapgat).

  Dan nu de vragen:

  Heeft iemand een beter idee?

  Hoe sterk kan een concurrerend netwerksignaal op hetzelfde kanaal zijn zonder dat je er veel last van hebt? -90dBm, -70dBm, -50dBm, …? Of ligt dat ingewikkelder?

  Als ik dit doe:

  De repeaters kiezen zelf het kanaal van de Fritzbox waarmee ze verbinding maken en er is de optie om ook het SSID over te nemen.

  Hoe krijg ik de minste interferentie/beste verbindingen van de verschillende apparaten binnen mijn eigen netwerk?

  Is het goed om de 2 fritzboxen en hun repeaters bij elkaar op hetzelfde kanaal te zetten, of kan ik beter voor iedere fritzbox een eigen kanaal kiezen?

  Geef ik de 4 apparaten een eigen SSID, of is het beter om ze hetzelfde SIDD te geven?

  Wat gebeurt er als ik met een laptop met een actieve verbinding van beneden naar 2 hoog loop wanneer ik verschillende kanalen e/o SSID’s gebruik?

  Alvast bedankt!

 6. Jacques says:

  Ik gebruik al jaren met veel succes de WEZ-FCAP setting door via een Vic-BWZ protocol alle storingen in het SpWiz domein te omzeilen. Dat is stukken eenvoudiger dan twee AP’s via CSM/CA. Ook zijn met strategisch geplaatst aluminiumfolie en twee lege WC-rolhouders de distro’s met bv airmon-ng heel goed te configureren. Kwestie van logisch nadenken.

  • Michael says:

   Jacques,

   Aluminiumfolie is af te raden; sommige avian carriers worden aangetrokken door glimmend materiaal. Dat kan voor je buren weer packetloss opleveren als zij die carriers gebruiken. Als je het folie bij het raam hebt geplaatst geeft dat helemaal zo’n rommel.

 7. Frederic says:

  Als ik de Fritzbox instel: Set radio channel settings automatically (recommended)
  dan ziet het er alsvolgt uit.
  Channel 9 heeft NUL radio networks
  Channel 10 heeft NUL radio networks
  Channel 11 heeft 8 of MEER radio networks
  Channel 12 heeft 2 radionetworks

  En steevast zet de Fritz mij op channel 11 !? Samen met meer dan 8 anderen?

  Dus de stand ‘automatically’ begrijp ik niet helemaal.

 8. Anonymous says:

  Zoals zo vaak bij het opvolgen van schijnbaar eenvoudige computeradviezen, ving ik meteen bot: Als ik op WLAN klik, krijg ik helemaal niet de opties ‘Radio Channel’ en ‘Adjust radio channel settings’ te zien. Ik krijg alleen Radio Network, met de aanvinkbare opties Wireless radio network enabled, Name of the wireless radio network visible, en Enable AVM Stick & Surf.

  Dan moet je express mode aanzetten op de modem

  • Anonymous says:

   Als je dat niet begrijpt bel de helpdesk voor hulp hoop dat ik genoeg info heb verstrekt op je vraag

 9. Frank says:

  Tip 3: Bescherm je gegevens

  “In het café of op een terras: overal is gratis wifi beschikbaar. … [maar] … Internetbankieren kun je dus beter uitstellen tot je weer thuis bent, of op een ander niet-openbaar netwerk.”

  Ik begrijp dat dat voor Rabo-telebankieren (met de app op een Android of iPad/iPhone) geen risico is omdat daar blijkbaar tussen de app en de bank al een beveiliging zit (VPN?).

  Geldt dat ook voor andere banken?

 10. Michael says:

  Zoals zo vaak bij het opvolgen van schijnbaar eenvoudige computeradviezen, ving ik meteen bot: Als ik op WLAN klik, krijg ik helemaal niet de opties ‘Radio Channel’ en ‘Adjust radio channel settings’ te zien. Ik krijg alleen Radio Network, met de aanvinkbare opties Wireless radio network enabled, Name of the wireless radio network visible, en Enable AVM Stick & Surf.

  • Gondelier says:

   Beste Michael,

   Geef aan wat voor modem of je hebt.
   Als het gaat om de Fritz!Box, dan moet je deze in expertmode zetten, dan heb je meer mogelijkheden om in te stellen.

   • Michael says:

    Helaas. Ik heb op System geklikt, maar in het menu daaronder staat geen mogelijkheid voor Expert mode (wat volgens de instructies wel zou moeten). Ook onder Help vind ik niets over Expert mode terug. Ik heb een FritzBox 7340. Kennelijk zijn er 2 Michaels op het forum. Ik ben niet de Michael die aluminiumfolie afraadt.

   • Michael says:

    Probleem opgelost! Op mijn modem was het WLAN uitgeschakeld, en dan krijg je de optie Radio Channel niet. Maar ik heb het WLAN nu weer uitgezet. Ik zie geen reden om al die extra straling door mijn werkruimte te hebben als ik toch een gele kabel heb. Om die reden heb ik ook geen draadloze muizen en toetsenborden. Het schijnt ook in stroom te schelen. Maar bedankt voor het vriendelijke advies.