Wat zijn dé internettrends voor 2018? XS4ALL-directeur Paul Naastepad sprak hierover met trendwatcher en videoblogger Vincent Everts.

Trend 1: Meedenkende apparaten

Vincent: “Alle systemen om ons heen worden slimmer. Apparaten kunnen steeds meer zelf doen. Dat geldt voor auto’s, maar dat geldt ook voor systemen in gebouwen, onze telefoons, noem maar op. En deze ontwikkeling zet zich door. Technologie zakt nu echt door naar de haarvaten van de samenleving.”

Paul: “Ook voor ons en onze klanten gaat er op dit gebied een hoop gebeuren. Onze dienstverlening is nu nog vaak gebaseerd op informatie die wij – vaak tijdens gesprekken – krijgen van klanten. Maar modems worden steeds slimmer. Een modem weet nu al hoeveel apparaten een klant in huis heeft, en via welke frequenties deze opereren. We zouden zo’n systeem volledig zelfsturend kunnen maken, zodat we al eerder dan onze klanten weten welke problemen zich mogelijk aandienen. We kunnen deze dan al oplossen voordat de klant er last van heeft gehad. En mocht er dan toch nog iets mis gaan, dan hoeft een telefoongesprek met ons niet lang te duren, omdat we al precies weten waarom de klant belt.”

Vincent: “Apparaten kunnen steeds meer zelf doen”

Trend 2: Cybersecurity
Vincent: “Omdat we steeds meer zaken via internet regelen, is veiligheid heel belangrijk. Cybersecurity is dan ook een trend die voorlopig blijft. We moeten nu overal inloggen met gebruikersnamen en wachtwoorden, maar dat gaat de komende vijf jaar veranderen. We loggen straks in door een apparaat alleen maar vast te houden of te bedienen. Het apparaat weet dan of jij dat bent of een ander.”

Paul: “Veiligheid is inderdaad cruciaal. We hebben firewalls en virusscanners, maar we treffen ook veiligheidsmaatregelen op netwerkniveau. Zo hebben wij vorig jaar DNSSEC geïmplementeerd Hierdoor weet een klant zeker dat wanneer hij naar een bepaalde site gaat, dit ook echt die site is. Internetcriminelen kunnen internetgebruikers namelijk naar een valse webserver sturen, terwijl de gebruiker wel de juiste domeinnaam heeft ingetikt. Dan is het vrij eenvoudig om vertrouwelijke gegevens te stelen. Door gebruik te maken van de DNSSEC kan dit probleem worden voorkomen. Wij zijn de eerste landelijke serviceprovider in Nederland die deze veiligheidsmaatregel heeft getroffen. In 2018 bieden we onze klanten daarnaast de mogelijkheid om zelf op netwerkniveau aan te geven wat ze wel of niet willen toestaan als het gaat om internetgebruik. Hierdoor wordt het makkelijker om malware tegen te gaan.”

Paul: “Wij denken niet aan big data, maar aan small data”

Trend 3: Kunstmatige intelligentie

Vincent: “Of het nu gaat om big data, slimme netwerken of the Internet of Things, de kunst is om uit al die technieken en systemen de juiste informatie en toepassingen te halen. Dat kan met behulp van kunstmatige intelligentie waarbij computers zelf problemen oplossen. Dit gaat de komende jaren een enorme vlucht nemen.”

Paul: “Wij denken niet aan big data, maar aan small data. We willen niet zoveel mogelijk data verzamelen. Dat schendt onnodig de privacy van mensen. Wij willen vooral kijken naar welke data we echt moeten hebben om onze dienstverlening te verbeteren. En we vragen aan klanten toestemming om deze te mogen gebruiken. Als we deze gerichte informatie dan koppelen aan kunstmatige intelligentie, kunnen we nóg betere en handiger diensten aan onze klanten aanbieden.”

Deel dit:

Reacties