Weet u of de meest recente softwareversies op uw laptop heeft staan? Veel apparatuur bevat verouderde software. Uw pc, tablet en smartphone, maar ook uw slimme apparaten die met het internet verbonden zijn. Dat brengt de nodige veiligheidsrisico’s met zich mee.

Updates van softwareontwikkelaars of hardwarefabrikanten zijn bedoeld om fouten in de code te repareren of om nieuwe functionaliteiten toe te voegen. Als u deze updates niet uitvoert en dus de kwetsbaarheden niet repareert, kunnen hackers daar misbruik van maken. Ze breken in op uw systeem en hebben toegang tot uw gegevens. Wat als een crimineel toegang krijgt tot uw persoonsgegevens of tot de slimme camera op de kinderkamer?

Firmware

Firmware is software die al is ingebouwd in apparatuur. Die zorgt ervoor dat de hardware goed werkt. Firmware is bijvoorbeeld onderdeel van het moederbord van uw computer. Samen met de software voor onderdelen als netwerk- en videokaarten, zorgt deze firmware ervoor dat de apparatuur goed functioneert.

Soms blijkt er een bug, een foutje, in de firmware of software te zitten. Hierdoor werken niet alle functies of is een apparaat niet goed beveiligd. In zo’n geval brengen de meeste producenten een update uit.

Mogelijke schade

Als een apparaat niet goed beveiligd is met goede firmware en software, dan zet u de deur op een kier voor inbrekers. Omdat slimme apparatuur met internet is verbonden, kunnen kwaadwillenden via een slecht beveiligd apparaat zelfs toegang krijgen tot uw hele thuisnetwerk. 

U bewaart waarschijnlijk veel persoonlijke informatie op uw laptop. Van identificeerbare informatie zoals uw burgerservicenummer (BSN) tot en met uw bankgegevens. Allemaal informatie waar cybercriminelen in geïnteresseerd zijn. Ze kunnen er identiteitsfraude mee plegen of op uw naam aankopen mee doen. Die gevoelige informatie kan ook te koop aangeboden worden.

Besturingssystemen bijwerken

Voor besturingssystemen zoals macOS, iOS, Windows en Android verschijnen regelmatig updates. Deze kunt u automatisch laten bijwerken. Vergeet ook de spelcomputer, smart-tv en Chromecast niet. Ook deze draaien op een eigen besturingssysteem.

In veel gevallen heeft u voor een update van het Android-besturingssysteem nieuwere hardware nodig dan er in de gemiddelde telefoon of tablet zit. Het is voor fabrikanten namelijk niet interessant om voor oude apparatuur updates uit te brengen. Goedkope Android-telefoons ontvangen meestal maar een zeer korte periode systeemupdates en daarna niet meer. Als er dus een lek wordt gevonden, wordt deze niet meer gefikst. Ze zijn dan niet meer veilig. Kijk daarom altijd welke fabrikanten van telefoontoestellen een betere reputatie hebben op dit gebied.

Automatisch updaten

De makkelijkste manier om uw apparaten, besturingssystemen en apps up-to-date te houden is door de functie ‘automatisch updaten’ aan te zetten Dan krijgt u een melding wanneer er updates beschikbaar zijn. Of ze worden op de achtergrond gedownload en geïnstalleerd. Voor apps gaat dat bijvoorbeeld via de Microsoft Store, App Store of Google Play Store. De software voor slimme apparaten, zoals speakers, verlichting of thermosstraat bijwerken gaat vaak automatisch, maar niet altijd. Dan controleert u zo of er updates beschikbaar zijn. 

Malwarefilter

Als u een pop-up of een andere melding heeft ontvangen dat er een update voor u gereed staat, check dan of deze betrouwbaar is. Hackers gebruiken nepmeldingen om u malware te laten installeren. Of om u naar een phishingsite te leiden. 

Behalve alert zijn, beschermt ons veiligheidspakket F-Secure SAFE uw computer en mobiele apparaten tegen vele vormen van internetcriminaliteit. F-Secure SAFE zit standaard in uw XS4ALL-abonnement en is eenvoudig te installeren. Ook ons malwarefilter blokkeert automatisch kwaadaardige software (malware) of de effecten daarvan. Alle apparaten die bij u thuis via het FRITZ!Box-modem verbonden zijn met het internet profiteren hiervan. Activeren doet u zo.

Deel dit:

Reacties

 1. Rinske schreef:

  TV5 Monde
  Helemaal eens met de voorgaande schrijvers. Xs4all had in het verleden TV5 in in het basisaanbod.Dat was fantastisch voor de vele Nederlanders die geïnteresseerd zijn in Frankrijk en de Franse taal en cultuur.
  Zonder nadenken is het programma eruit gegooid en kregen we de doorsnee Franse zender TV2 zonder ondertiteling, noch in het Frans, noch in het Nederlands. Dit is een zender met het dagelijkse nieuws op de elfde tijd als in Nederland n.l. 20.00 uur. Er wordt relatief weinig gedaan op cultureel gebied. Het is gericht op een doorsneepubliek. Daarentegen biedt TV5 Monde veel interessante culturele programma’s, zoals interviews met schrijvers, kunstenaars, boeken en interessante films. Die films worden zelfs in het Nederlands ondertiteld. Voor de vele Nederlanders die in Frankrijk hun vakantie doorbrengen en die belangstelling hebben voor de taal en de cultuur van dat land is het belangrijk dat zij terecht kunnen bij een Franse zender die een breed scala van programma’s biedt, en die zich in de Nederlandse kranten en tv-gidsen een plaats verworven heeft. En terecht!

 2. Harrie schreef:

  Deze site https://veiliginternetten.nl/thema/basisbeveiliging/ik-wil-mijn-computer-automatisch-updaten/ is flink gedateerd alleen Windows 7 en Windows 8 worden belicht. Windows 7 wordt niet langer ondersteunt en Windows 8 heeft ook zijn langste tijd gehad.
  Windows 10 en Windows 11 staan er helemaal niet bij. Wanneer is die site (van de Nederlandse overheid) voor het laatst geüpdatete, 2010?

 3. Fons Brand schreef:

  Waarom geen F-secure Key voor linux, nu heb ik er niks aan met gemixed gebruik.
  Echt prut!!!

 4. Eelco schreef:

  Ik ben benieuwd of ik mijn thuisnetwerk veiliger kan maken door iets van zones aan te maken (op de Fritzbox?) die van elkaar zijn gescheiden? Bijvoorbeeld een zone voor de laptops (en smartphones en tablets) en een andere zone voor de ‘slimme apparaten’ in huis.
  Kunnen jullie misschien een keer artikel over schrijven?

 5. LinuxUser schreef:

  Ik dank U heel hartelijk voor Uw update advies… Ik hoef als Linux gebruiker blijkbaar niet te updaten. Ook geen dank voor het niet beschikbaar maken van F-Secure voor Linux.

  • Sander Stienstra schreef:

   Allermachtigst! Je hoeft hier geen abonnement te hebben toch?! Ik ben het hier met de helpdesk eens. Wanneer je linux gebruikt en thuis in bent, ben je dan nog een spamfilter nodig? Kom op man!

   @xs4all Heel erg dank voor deze simpele, maar doelmatige uitleg. Ook fijn voor de ouderen! Dankzij deze klare taal, kunnen zij onder andere nu ook veilig een boosterprik reserveren. Namens hen een diepe buiging voor XS4ALL. For all the people. Keep this up!

  • XS4ALL schreef:

   Beste LinuxUser, de mensen die Linux op hun pc geïnstalleerd hebben zijn meestal de meer geavanceerde computergebruikers. We gaan er van uit dat zij weten hoe ze hun computer up-to-date houden. F-Secure bieden wij inderdaad alleen aan voor macOS en Windows.

 6. Winus Udo schreef:

  Helemaal mee eens #tvcinq.
  Idioot dat die zender geen plek heeft in het aanbod.

 7. chielzelf schreef:

  soms halen providers zelfs TV5 monde uit de lucht. een gotspe