Ik kreeg een mailtje van André Kesseler, redacteur van maandblad KIJK. Hij wilde een artikeltje schrijven over hoe e-mail eigenlijk werkt, en of ik hem daarbij kon helpen. Daar wilde ik natuurlijk graag aan meewerken: ik koester fijne jeugdherinneringen aan KIJK, en met mij een heleboel andere XS4ALL’ers. Het artikeltje is inmiddels verschenen, maar omdat een tijdschrift nou eenmaal beperkt ruimte heeft, is het wat beknopt. Daarom hier nog een keer de uitgebreide versie, voor wie het leuk vindt om te weten. Hou je vast, het wordt een heel verhaal.

E-mail, hoe werkt dat eigenlijk precies?

 

Stap 1: van je computer naar de mailserver

E-mailverkeer wordt verzorgd door mailservers. Dat zijn grote computers die specifiek het doel hebben email te versturen en ontvangen. Stel dat je vanaf je eigen computer een e-mailtje verstuurt naar mijn adres nielsh@xs4all.nl, dan maakt je e-mailprogramma verbinding met de mailserver voor uitgaande mail van je provider. Die mailserver kijkt naar het adres waar het bericht heengestuurd moet worden. Het gedeelte achter het apenstaartje, het domein, geeft aan waar de mailserver van de ontvanger gevonden kan worden. In dit geval is dat dus xs4all.nl.

Stap 2: DNS

Waar op het internet xs4all.nl te vinden is, staat in het Domain Name System (DNS). DNS is een enorm database-systeem waarin je van elk domein op internet onder andere kunt vinden op welk adres de mailservers zich bevinden.

Die DNS-servers (nameservers genoemd) staan overal: alle ISPs hebben ze, maar ook veel bedrijven en andere organisaties hebben eigen nameservers. Het DNS-systeem is een hiërarchisch systeem van servers die informatie van elkaar overnemen. Bovenaan in de hiërarchie staan de rootservers. Dat zijn 13 servers die verspreid over de wereld staan, zij houden bij wat de juiste nameservers zijn voor elk Top Level Domain (TLD). Voor elk TLD (.nl, .com, .eu, etc.) is één bepaalde nameserver de officiële bron van informatie. Voor alle .nl domeinen zijn de nameservers van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) die officiële bron van informatie.

Als je in de nameserver van SIDN het domein xs4all.nl opzoekt, zie je

Domain name:    xs4all.nl
Status:                 active
Domain nameservers:
ns2.xs4all.nl           194.109.9.100
ns.xs4all.nl            194.109.6.67

Dit betekent dat alle informatie over het domein xs4all.nl is te vinden op ns.xs4all.nl en ns2.xs4all.nl. Van die beide servers staan ook de IP-adressen vermeld. De nameserver van SIDN verwijst dus door naar de nameservers van XS4ALL. Daar kun je vragen waar de mailservers van XS4ALL zich bevinden. Het antwoord:

xs4all.nl mail is handled by mx1.xs4all.nl
xs4all.nl mail is handled by mx2.xs4all.nl
xs4all.nl mail is handled by mx3.xs4all.nl
xs4all.nl mail is handled by mx4.xs4all.nl

Voor dit domein zijn dus vier mailservers bekend. Op zich is één mailserver voldoende, maar grote bedrijven en organisaties hebben meestal meerdere mailservers om problemen met overbelasting en uitval te voorkomen.

In de nameserver staat ook op welk IP-adres die mailservers zich bevinden:

Name:    mx1.xs4all.nl  Address:  194.109.24.132
Name:    mx2.xs4all.nl  Address:  194.109.24.138
Name:    mx3.xs4all.nl  Address:  194.109.24.134
Name:    mx4.xs4all.nl  Address:  194.109.24.139

Stap 3: de mail kan worden bezorgd

De verzendende mailserver heeft nu alle informatie die nodig is om het bericht te kunnen afleveren. Hij zal het bericht proberen af te leveren op het eerst genoemde adres, en als dat niet lukt, de andere servers proberen.

De mailserver van jouw provider stuurt het bericht dus naar de mailserver van xs4all.nl. Daar gaat het bericht eerst door een spamfilter, om te zien of het een echt bericht is, of spam. Vervolgens kijkt de ontvangende mailserver naar het gedeelte van het adres vóór de apenstaart. Dat stukje van het adres geeft aan in welke postbus de ontvangende mailserver het bericht moet afleveren. In de postbus ‘nielsh’ in dit geval. Als het bericht in die postbus is bezorgd, kan ik het met mijn mailprogramma binnenhalen en is het bericht op zijn bestemming aangekomen.

Deel dit:

Reacties

 1. Jan schreef:

  en nog steeeds is het abrakadabra

 2. Corné Beerse schreef:

  Als jarenlang Kijk abonnee heb ik het artikeltje en het verhaal hierboven gelezen. Op zich klopt het wel maar het belangrijkste mis ik wel: email is een store-and-forward systeem: als de server aan de andere kant niet beschikbaar is, dan zullen servers onderweg het bericht vasthouden tot de server weer beschikbaar is. Standaard proberen ze het ieder uur nog eens tot het bericht 3 dagen oud is. Daarom moet je er niet vreemd van opkijken dat een bericht niet direct maar 2 of 3 uur later aan komt. Uiteindelijk komt het bericht tegenwoordig altijd aan. In de vorige eeuw kwam het nog al eens voor dat je na 3 dagen een bericht terug kreeg, maar dergelijke berichten heb ik alleen nog bij mail-server-testen gezien.

 3. Hans schreef:

  ik snap er geen bal van

 4. Robert schreef:

  Frans,

  Als je authenticated SMTP gebruikt kan je ook op vakantie de XS4all server gebruiken om je mail te versturen.

  Hiervoor moet je in je mailprogramma bij de mailserver voor versturen aangeven dat je wil inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord. Controleer dan ook gelijk of je een beveiligde verbinding gebruikt!

 5. joep schreef:

  ik ben nu zeer nieuwsgierig naar alle antwoorden op bovenstaande opmerkingen

 6. Frans Jansen schreef:

  Ik heb gemerkt dat wanneer ik elders (bv. op vakantie) een wifi-verbinding heb, ik wel de emails ontvang, maar er niet op kan reageren. Andere SMTP gebruiken? Wie legt mij uit hoe ik dit wel zou kunnen?

  • Anoniem schreef:

   neem een email adres bij bv Gmail. Die doet het wel.
   Jouw normale emailadres is gebonden aan de server in jouw kantoor of woonhuis.

 7. Nettie schreef:

  En kan iemand dan ook eens uitleggen wat HTML en RTF en andere afkortingen en ‘tekstversie’ betekenen? Hieronder bijvoorbeeld staat voor mij volstrekte abracadabra.

 8. H.Lodder schreef:

  Helaas.. ik begrijp er nog steeds niets vam…zie het maar als een moderne telefoon

 9. Jan-willem schreef:

  Ben ik nou gek, of wordt er niet verteld hoe e-mail nou eigenlijk werkt?
  Leuk dat er wordt uitgeweid over DNS, maar bij e-mail verwacht ik eerder een verhaal(tje) over SMTP, POP3, IMAP.
  Vertel hoe je op poort 25 communiceert, vertel hoe je op poort 110 communiceert.
  Dan heb je het over mail.

 10. Antje schreef:

  Jammer dat er heel lang een fout in de Xs4all DNS loadbalancer zat en iedereen deed alsof ik gek was. Ook dat krakkemikkige Nederlands was erg verheffend.
  De google DNS speedtest was wel duidelijk.
  Na het vaststellen en repareren van de balancer werden alle DNS verzoeken een stuk sneller afgehandeld. Maar nog steeds is de DNS van xs4all langzamer dan opendns. Hoe is het mogelijk dat een DNS ver weg een stuk sneller is dan de eigen ISP DNS.
  Ik handhaaf de opendns en programmeer de Fritz ook naar opendns te wijzen. Tegenwoordig kan dit éénvoudig.

 11. Marco schreef:

  Ja, DNS is als het ware ‘het telefoonboek’ van het internet. Als er met het DNS zou worden gerommeld (en dat kan, relatief eenvoudig zelfs), gaan je mails dus de verkeerde kant op. Net als je geld.

  De bescherming hiertegen is DNSSEC. Gelukkig worden steeds meer domeinnamen hiermee beschermd. En ook XS4ALL doet ‘DNSSEC validatie’ op (nu nog een deel) van haar DNS resolvers.

 12. SiSt schreef:

  Wat mij betreft een leuke “mail 101”. En nu de vervolgcursus; leg uit waarom je EN SMTP EN POP nodig hebt en trek een parallel met gewone post waarbij je ook als afzender achter op de enveloppe je anders voor kunt den dan wie je bent.
  Mijn domein wordt door XS4ALL gehost, maar ik heb een Internetverbinding van Ziggo. Ik stuur mijn mail dus weg naar een SMTP server van Ziggo terwijl ik mn mail ophaal bij XS. Leg dat maar eens uit.

 13. JeroenW schreef:

  Grappig. Dit is van mij zo fundamentele basiskennis dat ik me niet realiseer dat veel mensen dit niet weten

  • Maria Victoria schreef:

   Beste Heren en mevrouw,
   Niet zo kritisch..wel respect voor iedereen. U weet toch dat er zijn mensen die boven of lager naar u..Moet je dankbaar zijn dat u begrijpt sneller dan andere Dat is uw blessings.

  • Angela S. schreef:

   Inderdaad, Jeroen..