Hoe bewaart u uw herinneringen?

Als u twintig jaar geleden aan iemand zou vragen wat ze uit hun huis zouden redden als het in brand stond, zouden ze ongetwijfeld zeggen ‘de fotoboeken’. Niet zo gek, want foto’s zijn uniek en onvervangbaar. Maar sinds foto’s digitaal worden opgeslagen is het veel lastiger om ze veilig op te bergen. Wat als uw computer het begeeft? Wat als u per ongeluk het verkeerde mapje verwijdert?

Iedereen weet het, niemand doet het
Iedereen weet dat back-uppen belangrijk is, maar bijna niemand doet het regelmatig. Pas als het een keer helemaal fout is gegaan nemen we de moeite om na te denken over hoe we onze foto’s kunnen beschermen. Het kan ontzettend veel stress schelen als u het maken van back-ups één keer goed regelt. Wij bespreken hieronder drie manieren om dat te doen.

1. Zelf doen
Eén van de meest rechttoe-rechtaan manieren om te back-uppen is op een externe harddisk. Ze zijn overal te koop en helemaal niet zo duur, en het biedt u het grote voordeel dat u ze veilig op kunt bergen op een plek waar er weinig mee kan gebeuren. Gebruik een programma als Acronis (Windows) of Time Machine (Mac) en u heeft er geen omkijken meer naar.

Als u nog een beetje meer veiligheid wilt, kunt u ook een NAS (Network Attached Storage) gebruiken. Dat is een externe harde schijf die aan uw thuisnetwerk is verbonden, zodat deze voor alle gebruikers van het netwerk toegankelijk is. Goede NASsen hebben twee schijven die automatisch een back-up van zichzelf maken. Zet de NAS in de meterkast, of ergens anders waar boeven hem niet snel vinden en waar u hem gemakkelijk kunt meenemen als er brand zou uitbreken.

2. Uitbesteden
Een andere oplossing die veel voordelen biedt, is uw foto’s opslaan in de cloud. Dit zorgt ervoor dat u de opslag en het beheer van foto’s niet meer zelf hoeft te regelen, maar bij een partij komt te liggen die zich daarin heeft gespecialiseerd. Enkele van de grotere diensten zijn Microsoft OneDrive, iCloud Photos en Flickr. Voor serieuze gebruikers die veel foto’s in hoge resolutie willen opslaan vragen deze diensten een maandelijks bedrag voor de opslag en beveiliging. Een terabyte opslag krijgt u bij OneDrive voor €7 per maand en bij iCloud voor €10 per maand. Flickr biedt gratis 1TB opslag, maar heeft voor €6 per maand een aantal andere handige extra’s.

Bijkomend voordeel van cloud-opslag is dat u overal en altijd, of het nu vanaf uw laptop of uw smartphone is, makkelijk bij uw foto’s kunt als u een internetverbinding tot uw beschikking heeft.

3. Lekker ouderwets
Voor de nostalgische mensen onder ons is er natuurlijk nog een prachtige ouderwetse manier. Laat van je beste foto’s een fysiek fotoboek printen! Er zijn ontzettend veel bedrijven die deze dienst aanbieden, en u kunt zich helemaal uitleven met de vormgeving, de onderschriften, papiersoorten enzovoorts. Bekijk eens de fotoboekentest van De Consumentenbond. Dan heeft u natuurlijk nog wel steeds het probleem van een gevoelig en vergankelijk object, maar als u ook nog een digitale back-up bewaart kan er weinig écht fout gaan.

Neem even de tijd om alles te regelen, dan zult u uzelf in de toekomst oneindig dankbaar zijn!

 

Deel dit:

Reacties

 1. Ingrid schreef:

  Ik heb dezelfde vraag als Anna, die nog niet beantwoord is. Ik heb Windows 7. Maar eenmaal per week wordt er automatisch een volledige back-up, inclusief systeemkopie gemaakt (van de updates daarin, dan) naar mijn externe harde schijf. Duurt ongeveer 3/4 uur. Voor het herstellen van alle PC-bestanden bij een eventuele crash moet je wel eerst een Herstelschijf hebben gemaakt, en die bewaren. Xs4all: is deze manier van back-uppen afdoende?

 2. Danny schreef:

  Beste xs4all,
  De meeste Nas systemen met 2 disken maken standaard een mirror aan waarbij alle gegens op beide disken worden beschreven. Dit zal weliswaar de bedrijfszekerheid verhogen, echter is dit niet als een goede backup te zien. Zie hier verschillende redenen hiervoor: http://www.israidhetzelfdealseenbackup.nl/

 3. Anna schreef:

  Is het voldoende dat ik het backuppen dagelijks automatisch laat doen door Windows op mijn externe schijf? Die laat ik gewoon aan de computer hangen.

 4. B.I.Os schreef:

  Hallo,wel eens over nagedacht,hoe kom ik in de cloud als de comp helemaal gecrasht is?Neem een externe hardeschijf(zo duur zijn toch niet meer) en een gratis programma “Reflect”.Die maakt een image van je harde schijf en je kan opstarten met een CD of USB-stick.Werkt perfect.

 5. N. Illem schreef:

  Bij een echte backup kan je ook bestanden van een bepaalde tijd geleden terugzetten én staat ie buiten de deur! Zelf heb ik een crashplan-account (€ 54,-) per jaar voor ‘m thuis-servertje. Alle bestanden op de server worden automatisch encrypted in de cloud gebackupped, unlimited storage en o.a. via een webinterface kan je bestanden terughalen.

  • Vik schreef:

   Op welke website heb je je crashplan-account van € 54,- per jaar?

 6. E. van Putten schreef:

  Het is ook wel aardig om twee identieke externe schijven te hebben: die dingen kosten toch niet zoveel.
  Eentje thuis en de andere altijd bij familie.
  Je kunt dan bijvoorbeeld de schijven omwisselen op het moment dat je naar familie gaat.
  In de meeste gevallen kun je terugvallen op je meest recente ‘lokale’ kopie en pas als die niet meer werkt ren je naar je familie.
  In het ergste geval ben je dan zoveel kwijt als je tussentijds hebt veranderd.
  Bedenk dat je een kopie kunt hebben, maar dat een *echte* backup disk zich in ieder geval NIET in hetzelfde pand bevindt! Iets met woningbrand enzo.

  Er zijn handige kopieerprogramma’s zoals bijvoorbeeld robocopy (Windows) en rsync (Linux) voor het archiveren van je bestanden. Die zijn ook slim genoeg om ongewijzigde bestanden t.o.v. de vorige backup met rust te laten zodat je backup in ieder geval zo kort mogelijk duurt.

 7. Peter schreef:

  Zelf doen: laat de externe harde schijf niet constant aan je netwerk hangen. Bij naburige blikseminslag (inductieschade) is het niet ondenkbaar dat zowel je computer als back-up schijf stuk zijn. En dan heb je niets meer. Gebruik een NAS voor al je data-opslag en maak regelmatig daarvan een back-up met losse harde schijf. Het voordeel daarvan is dat je data centraal op een plaats ligt (NAS) en gemakkelijk te back-uppen. De back-up schijf zou je in een kleine datakluis kunnen opbergen. Dan ligt deze ook goed in geval van brand. Of de back-up schijf elders (ander adres; bijv. familie) opbergen.

  • E. van Putten schreef:

   Vertrouw niet op een kluis voor het beschermen van de harddisk bij brand. Slechts een te hoge temperatuur zal de disk al onbruikbaar maken. Een andere locatie is echt beter.
   Cloud services zijn gewoon een fancy naam voor “data bij iemand anders op zijn computers”.
   Bedenk dat het dan heel lang kan duren om gegevens te synchroniseren en dat je bovendien de cloud service niet zelf in de hand hebt.
   Als zo’n bedrijf er plots mee stopt kun jij niet meer bij je gegevens. Een paar externe diskjes zijn daarentegen altijd beschikbaar en hoogstwaarschijnlijk sneller dan jouw verbinding met de cloud.

 8. Anton schreef:

  Ik zou ook wel in zijn voor een serieuze Nederlandse opslag van bijv. xs4all. Nu heb ik alles bij Google. Daar betaal je voor 1 TB 2 euro per maand.

 9. Angela schreef:

  https://webdisk.xs4all.nl/systeemnaam en voor systeemnaam uiteraard je eigen XS4ALL systeemnaam invullen….

 10. JeroenW schreef:

  Waarom biedt Xs4all geen cloud backup dienst?

 11. Bas schreef:

  Toevoeging wat betreft Onedrive: voor €10 per maand heb je office 365: Volledige microsoft office licentie met installatie op 5 PC’s en de terabyte opslag van onedrive.

  • Jobbe schreef:

   Ik heb er eigenlijk een beetje een hekel aan dat Microsoft en anderen tegenwoordig alles verpakken in abonnementen. Heel slim, dan blijf je betalen als klant. Zuinig doen en nog een jaartje een nieuwe office uitstellen is zinloos geworden. Bahbah/

 12. Maria schreef:

  Al jaren klant en dan niet weten dat deze blogs bestaan
  Via een tweet over vrijdag de 13e gevonden, prima dag dus