Weinig dingen klinken meer milieuonvriendelijk dan honderden oude mobieltjes die in bedreigde regenwouden worden geplempt. Toch is dit precies wat Rainforest Connection doet om tropische bossen te redden. De Amerikaanse startup maakt met afgedankte mobiele telefoons beveiligingsnetwerken die het regenwoud afluisteren om illegale houtkap te signaleren en aan te pakken. Op dit moment worden duizenden hectaren oerwoud gemonitord. Techniek hacken om de wereld een stukje mooier te maken, daar houden wij wel van.

Heimelijke houthak
Rainforest Connection is het geesteskind van Topher White, een software-ontwikkelaar die in 2011 vrijwilligerswerk deed in een apenreservaat op Borneo. De boswachters die het leefgebied van de apen moesten beschermen, stonden voor een onmogelijke taak: al op 5 minuten afstand van de boswachterspost waren houthakkers naar hartenlust woudreuzen tegen de grond aan het werken. Dankzij de dikke bebossing in de regenwouden blijft illegale houtkap vaak onopgemerkt.

De oplossing ligt in het rommellaatje
Topher dacht: iemand zou microfoons in bomen moeten hangen zodat grote gebieden op afstand in de gaten gehouden kunnen worden. De microfoons moeten slim genoeg zijn om zaaggeluiden te herkennen en signalen te kunnen verzenden naar de boswachters en toch niet te veel kosten. Waar vind je dat soort dingen? De oplossing vond hij dicht bij huis. Letterlijk. In miljoenen rommellaatjes over de hele wereld liggen immers talloze afgedankte mobiele telefoontjes te verstoffen, compleet met microfoon en netwerkfunctie. Zo kreeg het idee voor zijn non-profit gestalte.

Een leger van mobiele telefoons
Fast forward naar 2017. In verschillende regenwouden in Afrika, Zuid-Amerika en Azië hangen door Topher en zijn team geprepareerde mobieltjes. De waakzame machientjes speuren ieder constant een gebied van een kleine vierkante kilometer af en zonnepanelen voorzien hen van energie. Geluidssignalen versturen de telefoons automatisch via mobiel internet, want geloof het of niet, ook in regenwouden is er vandaag de dag vaak gewoon dekking. Het mobiele legertje houdt op dit moment zo’n 260 vierkante kilometer in de gaten en heeft zo’n 6,5 miljoen minuten aan geluid verzameld. Da’s mooi, maar nog lang niet genoeg; houtkap bedreigt zo’n beetje alle tropische regenwouden ter wereld.

Een initiatief dat het waard is om te steunen
De potentie van het idee van Topher White is enorm. Het is een elegante oplossing die redelijk gemakkelijk uit te voeren is en niet alleen bijdraagt aan het behoud van flora en fauna, maar ook aan de inperking van het broeikaseffect. Rainforest Connection heeft op dit moment even genoeg telefoons, de organisatie is vooral op zoek naar financiële steun om de netwerken op grote schaal uit te rollen. Als dat lukt, dan worden binnenkort duizenden vierkante kilometers regenwoud beschermd en kunnen wij met een gerust hart zeggen: mobieltje over? Hup, het bos in ermee!

Er is natuurlijk meer voor nodig dan afgedankte mobieltjes om illegale kap in oerwouden op te lossen. Maar toch vinden we dit een mooi voorbeeld van hoe beschikbare technologie met de juiste hacker mentaliteit eenvoudig ingezet kan worden om de wereld ietsje beter te maken.

Nu live luisteren naar de jungle
Ook als er geen houtstropers in de buurt zijn, luisteren die ouwe trouwe telefoontjes naar de geluiden om zich heen en dat levert hele relaxte jungle-soundscapes op. Live genieten van de oerwoudsound? Download de Rainforest app voor iPhone of Android

Surf naar https://rfcx.org voor meer informatie over Rainforest Connection.

Deel dit:

Reacties

  1. Hans schreef:

    Ik was al lid van w n f bij meneer Prins Bernard 30jaar geleden het is gewoon verschrikkelijk dat dit en kan blijven gebeuren het is net als de drugs een vieze corrupte benden Ik ben geen lid meer want het bleef gewoon door gaan