Phone-Protest by Dan H

Phone-Protest by Dan H

Eind september richtten we samen met Free Press Unlimited en Hivos het Internet Protection Lab (IPL) op. Met gebundelde krachten willen we journalisten, bloggers en burgers in onderdrukte landen gericht steunen door het leveren van open en veilige internetverbindingen, expertise en beveiligde webhosting. Het werk van het Internet Protection Lab richt zich dan ook op drie pijlers: de individuele vrijheid en veiligheid van mensen, de vrije toegang tot communicatie-infrastructuur en het faciliteren van beveiligde verbindingen en platforms.

Inmiddels hebben zich al meerdere organisaties bij ons aangesloten zoals Chokepoint Project, Tactical Technology Collective, Virtual Road en Greenhost en zijn de eerste projecten van start gegaan mede door financiële ondersteuning van onder andere Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Niels ten Oever van Free Press Unlimited is coördinator van het IPL en begeleidt de projecten. Inmiddels is een aantal projecten van start gegaan.

Om journalisten, bloggers en burgers te kunnen helpen en ook hulp van bijvoorbeeld overheden te vragen is het van belang dat censuur en toezicht waaronder bijvoorbeeld filtering op een goede en betrouwbare manier in kaart wordt gebracht. Chokepoint Project doet dit. Het manipuleren van het Domain Name System (DNS) is een manier om online te censureren. Het DNS system dat op internet wordt gebruikt om namen van computers naar numerieke adressen om te zetten en omgekeerd wordt zo gemanipuleerd dat als een gebruiker website A opvraagt hij website B te zien krijgt. Dit wordt DNS poisoning genoemd. Met ondersteuning van het IPL wil Chokepoint Project haar DNS query tool die DNS poisoning kan opsporen uitbreiden om zo DNS poisoning beter in kaart te brengen.

Het is belangrijk dat onafhankelijke online media en maatschappelijke organisaties uit landen waar vrijheid van meningsuiting en andere mensenrechten bedreigd worden online blijven, ook in moeilijke situaties. Hiervoor biedt Virtual Road gedegen, stabiele en betrouwbare technische ondersteuning. In het kader van het IPL ondersteunt XS4ALL Virtual Road weer door het leveren van diensten.

We kennen allemaal de ontwikkelingen die vanaf 2011 in het Midden Oosten en Noord Afrika gaande zijn. In het kader van het IPL zal het Tactical Technology Collective geïntegreerde digitale, fysieke en psychosociale veiligheidstrainingen in Oost-Afrika gaan geven aan trainers. Deze trainers kunnen op hun beurt weer journalisten, activisten en mensenrechtenverdedigers trainen die aan deze gevaren worden blootgesteld.

Verder zijn er op 14 juni 2013 in Iran verkiezingen. In het kader van het IPL stelt XS4ALL haar inbelverbindingen weer ter beschikking voor het geval dat nodig is. Ook wordt er samen met andere partijen een plan opgesteld met mogelijke scenario’s en mogelijke acties daarop.

Aangezien het IPL is begonnen met het credo “niet lullen maar poetsen”, zijn we verheugd u te kunnen meedelen dat we ook daadwerkelijk met een aantal projecten van start zijn gegaan. Maar we kunnen en willen nog veel meer doen. Uw donaties zijn dan ook nog steeds van harte welkom!

Deel dit:

Reacties

 1. Jan de Jong schreef:

  Wanneer ik het nieuws van de laatste jaren volg (PRISM, INDECT, Utah-datacenter, Oak Ridge Titan Supercomputer, NSO, enz, enz, enz) lijkt het mij dat ook, of misschien wel juist, in de westerse wereld de vrijheid van meningsuiting meer en meer onder druk komt te staan.
  Tot slot een quote van Bruce Schneier (bekende security-goeroe):
  “Welkom in een wereld waar alles wat je op een computer doet wordt opgeslagen, gekoppeld, bestudeerd en zonder jouw medeweten wordt doorgeven van bedrijf tot bedrijf en waar de overheid het zonder bevelschrift bemachtigt. Welkom op een internet zonder privacy.”

 2. Guido Witmond schreef:

  Ik hoop dat het IPL veel succes zal hebben. Journalisten en bloggers in onderdrukkende regimes hebben deze bescherming hard nodig.

  Ik hoop ook dat deze technologien snel doordruppelen naar de ‘gewone man en vrouw’ in Nederland. Mijn argumenten daarvoor:

  1. capaciteit: door een breed gebruik van Tor onstaat er veel meer capaciteit ter beschikking;

  2. geen rode vlag: wanneer het gebruik van IPL’s software gemeengoed is dan is het is makkelijker (als journalist) je te verbergen in de grote datastroom; Je valt niet meer op als journalist;

  3. controle: bij breed gebruik is een betere quality assurance op de tools. Bovendien valt het meerdere mensen eerder op als er pogingen tot sabotage van de privacy plaats vinden.

  Zelf ben ik bezig met een project om het gebruik van cryptografie een heel stuk eenvoudiger te maken. Het is bedoeld voor de gewone man en vrouw om passwords uit te bannen en alle verkeer te versleutelen met https.

  Met nog wat extra toevoegingen als DNSSEC en DANE is er nog veel meer mogelijk: anonieme accounts op censorship-resistent web sites, bijvoorbeeld.

  Het geheel is open source en staat op http://eccentric-authentication.org/

  Met vriendelijke groet, Guido.

 3. Mac schreef:

  Beste Joris, ik zal je tip in ieder geval meenemen naar het lab. Margreth

 4. Joris schreef:

  Ik hoop van harte dat IPL voortbouwt op het mooie werk van Guardian Project. Zij hebben specifiek voor Android nuttige toepassingen gemaakt. https://guardianproject.info/