Free Press Unlimited, Hivos en XS4ALL lanceren samenwerkingsverband voor veilige toegang tot een ongecensureerd internet

Vandaag lanceren Free Press Unlimited, Hivos en XS4ALL – tijdens het congres van het Nederlands Internet Governance Forum in Den Haag – het Internet Protection Lab. Met een druk op de knop zal Marietje Schaake, Europarlementarier namens D66, het lab activeren.

Het Internet Protection Lab biedt concrete en gerichte steun aan journalisten, bloggers en activisten die bedreigd worden. Door het leveren van internetverbindingen, expertise en beveiligde webhosting, maakt het IPL hun werk veiliger en effectiever.

Het idee voor de oprichting van het Internet Protection Lab ontstond in de context van de opstanden tijdens de Arabische Lente. De toenmalige machthebbers probeerden alle communicatie te verhinderen door in diverse landen de toegang tot internet te blokkeren maar met hulp van de internationale internetgemeenschap wist de bevolking de blokkades te omzeilen en kon de hele wereld via sociale media zien wat er in de regio aan de hand was. Free Press Unlimited, Hivos en XS4ALL hielpen de opstandelingen en journalisten in Egypte en andere landen om hun verhaal te delen. Margreth Verhulst van XS4ALL: “Wij geloven stellig dat je conflicten niet oplost door communicatie te blokkeren, maar juist door open en vrij met elkaar te praten en informatie uit te wisselen.” Niels ten Oever van Free Press Unlimited: “In die spannende maanden was enorm duidelijk te zien hoe de kracht van het internet mensen kan helpen zich te bevrijden. Als we moedige burgers en journalisten  die direct gevaar lopen willen helpen, moeten we actie ondernemen.”

Het werk van het Internet Protection Lab zal gericht zijn op drie pijlers: de individuele vrijheid en veiligheid van mensen, de vrije toegang tot communicatie-infrastructuur, en het faciliteren van beveiligde verbindingen en platforms. Fieke Jansen van Hivos legt uit: “Die drie pijlers zorgen er samen voor dat journalisten en bloggers in repressieve landen veilig informatie kunnen delen.” In het Internet Protection Lab bundelen de drie initiatiefnemers hun kennis, expertise en middelen, zowel op technisch gebied als op het gebied van communicatie. Het IPL zal trainingen geven en technische hulp inzetten. Daarnaast richt het samenwerkingsverband zich op fondsenwerving ten behoeve van haar projecten.

Meer informatie over het Internet Protection Lab is te vinden op www.internetprotectionlab.net

Deel dit:

Reacties

 1. Angela says:

  Hmm… de d had even geen zin…. Nederlands…

 2. Angela says:

  Mag ik alleen even de opmerking maken dat als dit een project is bedoelt voor de internationale gemeenschap, het maken van een page in het Neerlands toch een klein beetje de plank mis slaat……..

  • Maarten Beckers says:

   Lieve Angela, in een tijd dat er in Baskenland Baskisch wordt gesproken, in Catalonië Catalaans, in Bretagne Bretons, in Wales Welsh, enzovoorts is het misschien voor velen toch wel ‘n goeie gedacht om het NederLands af te schaffen, waarvan Harry Mulisch ooit zei dat dit een keer gaat gebeuren. Vraag: die “language change” doen we dat vóór, tijdens of na de in dat geval nodige veranderingen in het onderwijs en de media? Als we de uitwerking van die vraag uit de weg gaan blijven we de huidige situatie verlengen. D.W.z.menigeen denkt Engels te begrijpen maar komt niet verder dan het stamelen van wat DUNGLISH ofterwel ENGERLANDS.

  • Margreth Verhulst says:

   Beste Angela, vanzelfsprekend komt de website op korte termijn ook in het Engels en later wellicht zelfs in het Arabisch. Je moet echter ergens beginnen. Helemaal niets doen schiet ook niet op. Grtz, Margreth

 3. Josef van Achille says:

  Zodra zich ook hier politici inmengen, dan kan men uit deze hoek totaal geen protectie verwachten.
  Politici zijn namelijk de oorzaak en het gevolg van alle aardse ellende.

 4. Margreth Verhulst says:

  Beste Frank, dat is niet onze focus. We zullen ons eerst richten op landen in het MENA-gebied. Groet, Margreth

 5. frank says:

  Gaan die ook http://www.piratebay.se/blog helpen?