Guido Sibering (9) uit Emmen vond zijn kunsthand via internet. Geen peperdure bionische hand, maar eentje uit een 3D-printer. Helemaal op maat gemaakt. Kosten: 52 euro.

Guido werd negen jaar geleden geboren zonder linkerhand. Hij had het eigenlijk nooit over een prothese, want iedereen heeft wel iets dat anders is’, vond hij. Tot hij vorig jaar een filmpje zag over een 3D-geprinte hand en een zoektocht startte op internet. Er bleek nogal wat mogelijk op het gebied van handprotheses: van puur cosmetische kunsthanden tot praktische haken, van elektrische grijphanden tot computergestuurde kunstarmen. Maar dat wilde Guido allemaal niet. Op een website vond hij bouwtekeningen voor vrij eenvoudige, een beetje superhero-achtige kunsthanden. ‘Die wilde ik’, zegt hij stellig.

Bouwtekening van internet

Hij besprak zijn wens met het handenteam van het Universitair Medisch Centrum Groningen, waar hij al jaren onder behandeling is. Zij waren meteen enthousiast en kenden toevallig een werktuigbouwkundige die ervaring had met 3D-geprinte protheses. Die ging voor Guido aan de slag. Het ontwerp voor de linkerhand, de bouwtekening, downloadde hij gratis van het online platform Enabling the Future. Na wat aanpassingen voerde hij het model in op zijn computer en niet veel later kwamen de onderdelen een voor een uit de 3D-printer. Met schroefjes en touwtjes kon de hand in elkaar gezet worden. En voilà, een hand voor Guido.

Online community

Enabling the Future is een online netwerk van vrijwilligers die 3D-printing gebruiken om mensen letterlijk een helpende hand te geven. Het is een initiatief van Ivan Owen, die ooit per toeval een 3D-geprinte hand maakte. Hij besloot geen patent aan te vragen voor zijn handenontwerp, maar het op internet te zetten. Zo kon iedereen die wereldwijd een kunsthand nodig had het ontwerp gebruiken. Er meldden zich honderden vrijwilligers die de hand wilden printen. En, precies zoals Ivan gehoopt had, breidde de enabling community zich snel verder uit. Ook ontwerpers uit de hele wereld gingen online samenwerken om het handenontwerp te innoveren en optimaliseren. De community telt inmiddels ruim 7000 leden, die allemaal vrijwillig hun bijdrage leveren. Samen printten zij al zo’n 2000 kunsthanden in meer dan 45 landen.

Als een topsporter

Van al die handen heeft de Nederlandse Guido er dus een. Omdat iedereen er vrijwillig aan meewerkte, betaalde Guido alleen de materiaalkosten: 52 euro. De hand lijkt een beetje op die van een Transformer. De kleuren, rood en wit, koos Guido zelf. ‘Dat zijn de kleuren van Bayern München, mijn favoriete voetbalclub.’ Die keus leverde hem ook nog eens bemoedigende woorden op van Arjen Robben, sterspeler bij de club: ‘Ik zag het filmpje over de hand die je voor jezelf hebt laten maken. Ik vind dat je daarmee laat zien dat je, net als een topsporter, doorzettingsvermogen hebt. Hartstikke mooi dat je ’m zelf gevonden hebt op internet. En dat je daarvoor ook nog eens de kleuren van FC Bayern hebt gebruikt‘, sprak Robben.

Een ‘boks’ geven

Guido is ontzettend blij met zijn hand. ‘Ik wilde vooral iets waarmee ik kon grijpen en dat kan ik nu.’ Hij kan er inmiddels ook mee schrijven, tennissen en een ‘boks’ geven. Vader René is hartstikke trots op zijn zoon: ‘Hij wordt er nog elke dag vaardiger mee. En hij is natuurlijk nog in de groei. Als er over een tijdje een grotere hand nodig is, kunnen we voor 52 euro zo een nieuwe laten printen. Dat is het mooie van internet.’


Mogen wij u iets vragen?

In samenwerking met onderzoeksbureau No Ties doen wij onderzoek naar onze blog. Wij waarderen het zeer als u kort de tijd neemt voor het beantwoorden van een aantal vragen.

Deel dit:

Reacties

 1. Bench schreef:

  Dit is wel het meest mooie aan de techniek van deze tijd.
  Hoe geweldig is het dat je zonder al te duren spullen je leven kan veranderen.
  Ik vind ook dat de techniek geen limiet moet kennen binnen welke sector dan ook.
  het moet toegankelijk zijn voor zowel particulier als zakelijke klanten.
  succes met de hand!