Privacy. Foto: roswitha kamps

Privacy. Foto: roswitha kamps

Uit de onthullingen van Edward Snowden vorig jaar bleek dat zo ongeveer iedereen die internet of telefoon gebruikt, wordt afgeluisterd door de Amerikaanse spionagedienst NSA. Daartegen heeft nu een groot aantal wetenschappers verzet aangetekend. Van honderden miljoenen mensen wereldwijd houdt de NSA internetverkeer, telefoon- en e-mailconversaties, social mediagebruik en andere persoonlijke gegevens bij. Dat is in strijd met de fundamenten van de rechtsstaat, zeggen de wetenschappers. Door massaal af te luisteren behandelen de NSA en andere opsporingsdiensten burgers alsof ze verdachten zijn. Burgers zijn onschuldig tenzij er reden is om ze te verdenken, dat is een belangrijk principe in de rechtsstaat. Maar dat principe is overboord gegooid: er wordt inmiddels vanuit gegaan dat iedereen maar beter in de gaten gehouden kan worden.

Heel veel Nederlandse wetenschappers ondertekenden de petitie. Dat is een goed signaal, want veel onthullingen van Snowden waren voor ons niet erg schokkend omdat ze in Nederland al lang praktijk zijn. Zo moeten internetproviders al jaren gegevens opslaan over wie met wie belt en mailt. En zijn we verplicht elke 24 uur een kopie van onze hele klantenadministratie over te dragen aan Justitie.

In Amerika werd zeer verontwaardigd gereageerd op zulke inbreuken op de privacy, maar hier moet het al jaren en lijken maar weinig mensen zich erover op te winden. XS4ALL doet dat wel, al jaren. Laten we daarom hopen dat deze petitie een nieuw tijdperk inluidt. Een tijdperk waarin beter wordt nagedacht over de privacy van alle burgers, waarin we niet zomaar voor de zekerheid alle informatie over alle burgers bijhouden. Een tijdperk waarin iedereen de vrijheid heeft om zich te uiten en de informatie op te zoeken hij of zij wil.

Deel dit:

Reacties

 1. Hawick says:

  @ Jaap

  In Duitsland zijn VEEL meer mensen uiterst kritisch de vehouding overheid en individuele privacy. Daar kan de gemiddelde Nederlander een voorbeeld aan nemen.

 2. Jaap says:

  Hmhm en in Duitsland gingen ze zeker ook met z’n alle “zachtjes” tegen de muur leunen?

  Ga jij maar lekker thee drinken dan ga ik een borstel voor m’n grijze baard kopen.

 3. Hawick says:

  @ Jaap

  De straat is NIET de plek waar je in dit geval je gelijk haalt.

  Er zijn helaas bij de overheid machtswellustelingen in dienst die liever rubber kogels dan ‘gelijk’ uitdelen.

  Ga eens op theevisite bij de jou persoonlijk bekende politici en in een pittig maar goed gesprek maak je ze vervolgens duidelijk dat er echt wat moet veranderen.

  Ik besteed heel veel meer tijd aan zulke gesprekken dan aan dit forum.

  Nu jij nog, Jaap !!!

  Er is een uitdrukking, waar de chinezen van worden beschuldigd:
  Als genoeg mensen tegelijk zachtjes tegen een muur leunen gaat die altijd omver.

  Voorbeelden kennen we uit India, Zuid Afrika en Birma, om een paar uithoeken te noemen.

  Het overgrote merendeel van de Nederlandse ambtenaren ziet zichzelf nog als het toonbeeld van rechtschapenheid. Dat inmiddels een groot deel van de top-ambtenaren blijkbaar niet geheel vrij is van een verstoord zelfbeeld moet daar nog doordringen.

  Net als destijds Thyl Uijlespiegel moeten er mensen hen een spiegel voorhouden.

  Dat doe je niet op straat, dat werkt niet.

  En koorddansen kan ik evenmin.

 4. Jaap says:

  Ik quote ff een potje lekker mezelf.

  “Wat een typisch nederlands gezwets weer hier. Lekker schelden en zaniken op een forum, maar met ze allen de straat op gaan, ho maar.”

  Als we gaan zitten wachten tot dat logge apparaat zich zelf eindelijk eens wast heb ik een grijze baard van 4 meter lang en is er nog niets veranderd.

 5. Hawick says:

  zie mijn vorige boodschap

  Als politici nu zwijgen erkennen ze m.i. dat ze corrupt zijn

 6. Hawick says:

  Er heeft nog geen policus/ca hier goede voornemens gemeld. Wiedes dat ze als onbetrouwbaarder dan autoverkopers worden gezien.

  POLITICI MOETEN DE OVERHEID CONTROLEREN

  Dat is een van hun core business’s

  Zo niet dan mag iedere nederlander ze van mij voor corrupt uit maken.

  [nee dit gaat niet over steekpenningen]
  Zoek de betekenis van het woord ‘corrumpere’ in het Latijn maar op.

  Zolang het zelfreinigend vermogen van politici nog slechter is ontwikkeld dan dat van het hoge ambtelijke kader, blijft de crisis voort-etteren.

 7. turkchat says:

  Dat vind het gewone volk daar heeeel erg..

 8. Hawick says:

  M.n. aan Jaap

  Het is essentieel om de overheid middels legale methoden en
  zonder geweld o.i.d. zover te krijgen dat ze zich weer aan de regels van de democratie houden.

  Ze hebben geen blanco volmacht.
  Ze krijgen geen blanco volmacht.
  Dat weten ze dondersgoed.
  De historie kent geen voorbeelden waarbij het decennia lang goed gaat: als de staat zich niet aan haar eigen democratische wetten houdt draait hetALTIJD uit op staatsterreur.

  Het is daarom uiterst essentieel dat de politiek maximal werk maakt van haar bevoegdheden om de overheid te controleren
  en waar nodig te beteugelen.

  En er dienen ook wetten te komen, die ook rechters elke mm spelinsgruimte ontnemen,
  om staatsterrorisme zelfs maar een schijn van legitimiteit te geven.

  Maar alles alleen en uitsluitend met legitieme middelen conform een democratische rechtstaat. Geen geweld, geen protest, waar een trigger happy magistrat zich bij zou kunnen vergissen. Volstrekt legaal en geweldloos.

  Dus een goed doordacht en geformuleerd burger initiatief voor herijking van de bevoegdheden van de overheid, met veel explicietere begrenzing, ook van het monopolie op geweld, op informatie etcetera. Dan burger-initiatief wetvoorstel. Daarna cleane gedisciplineerde en diffuus over het hele land verspreide volstrekt geweldloze acties die niet afhankelijk zijn van samenscholingen.

  Ambtenaren zijn overheidsDIENAREN en hebben en krijgen geen intrinsieke macht.

  Politici dienen ook gekortwiekt te kunnen worden als ze, zoals nu massaal hun taak als controlerend orgaan op de overheid, verslonzen.

  De overheid ontvangt al meer dan de helft van het bruto nationaal product en maakt er bestuurlijk een zwijnestal van.

  De hogere ambtenaren weten zich systematisch aan veel controle te onttrekken. Ze weten
  klokkeluiders monddood te maken. Hun interne sociale controle richt zich op stilhouden, achterhouden, geheim houden en toedekken van misstanden.
  Dat kan niet langer.
  Voorbeeld: destijds is een woningcooperatie de boot in gegaan met de SS Rotterdam, daarbij miljarden aan gemeenschapsgeld verkwanselend.
  Het is onmogelijk dat daar niet tientallen ambtenaren bij hebben staan toekijken. Het is onacceptabel en onvergeeflijk dat die nog rond lopen en kunnen blijven eten uit de staatsruif.

  Fouten kunnen gemaakt worden. Maar de cultuur van geheimhouding en toedekking van misstanden moet doorbroken worden.

  Het is echt niet toevallig dat Nederland in een crisis blijft hangen.

  Het vertrouwen in het zelfreinigend vermogen van de politiek en de ambtelijke top [en de top van alle pseudo / semi / quasi overheidsbedrijven] is NUL.

  Als daar echt wat aan gedaan wordt [en dat hoeft echt niet met een bijltjesdag, ja, zelfs liever niet], dan gaat het snel daarna stukken beter met BV Nederland.

  Laten we beginnen met meer openheidheid en minder data verzamelen op het internet en zo stapje voor stapje verder.

  We kennen allemaal voorbeelden te over om aan te tonen dat de overheid [en eigenlijk alle overheden in het Westen] zeer ondoelmatig en irrationeel om gaan met hun bevoegdheden en de ‘terrorisme-kaart’ liederlijk misbruiken.

  Er is maar een verklaring voor: macht en machtsmisbruik.

  En dat pikken we niet meer.
  Daar hebben we als volk nooit mee ingestemd,
  nooit toestemming voor gegeven.
  Daar is geen wettelijke basis voor.

  Nu nog de controle organen [= de politiek] ACTIVEREN !!!

  • Jaap (de sloper) says:

   @Reemz: 1-Slopen. Omdat op een nette manier je punt maken dus gewoon niet werkt, punt!

   2-Haten. Omdat de mensen die het in Amerika voor het zeggen hebben, helemaal niets geven om de meningen van mensen uit andere landen.

   @Hawick: Jaja, heel verhaal, keurig geschreven ook. Helaas geven de politicie van vandaag ook helemaal niets om onze meningen. Het enige wat zij interessant vinden is het vullen van hun zakken.

   Ja lieve mensen, er is wat mij betreft maar éen ding wat wel werkt en dat is keiharde actie van het volk, op straat!

   De hele wereld is toch al helemaal naar de klote.

 9. Boris says:

  Toch is het bedroevend dat er niet veel meer en harder actie wordt gevoerd tegen de schandalige afluisterpraktijken, en zelfs XS4ALL wel sputtert maar uiteindelijk al zijn klantengegevens toch kado doet aan onze eigen luie overheid. Want het is gewoon luiheid: om boeven te vangen hoef je helemaal niet alle persoonsgegevens van alle onschuldige burgers te hebben, je moet gewoon iets harder werken om het op een normale, gerichte manier te doen, zonder de privacy van iedereen te schenden.

 10. iCQ says:

  Hierbij wil ik, hacker/techneut van het eerste uur EN klant xs4all hartelijk danken voor jullie werk. Niet alleen jullie uitstekende diensten maar ook jullie maatschappelijke betrokkenheid van wereld belang geven mij en al onze gezamelijke klanten altijd een goed gevoel!

  Ik hoop en wens xs4all, dus alle medewerkers van groot tot klein, zo nog lang mogen doorgaa en heel gelukkig worden enof blijven. Een heel vruchtbaar 2014 voor jullie allemaal!

  Wees trots dat je bij xs4all zit (lees werkt) want ik ben super trots klant te mogen zijn.

  Heel veel liefs,
  iCQ. =(^.^)=