Dit is deel 2 over gezichtsherkenning. Deel 1 gemist? Geen probleem. Die vindt u hier terug.

Met de komst van goede gezichtsherkenningssoftware gaat er een wereld aan mogelijkheden open. De politie heeft hiermee een middel in handen om criminelen te detecteren. We kunnen door gezichtsherkenning toegangspoortjes openen, betalingen doen en onze telefoon ontgrendelen. Maar de technologie brengt ook risico’s met zich mee. En de regelgeving hobbelt er achteraan.

Hoe makkelijk is het om met uw gezicht toegangspoorten te openen, zonder portemonnee een betaling te doen of uw auto te starten? Uw gezicht heeft u tenslotte altijd bij u en is bovendien uniek. Niet voor niets zien we de laatste tijd steeds meer toepassingen van gezichtsherkenning. Nieuw is gezichtsherkenning overigens niet. De eerste computer die gezichten kon herkennen – zij het primitief en deels handmatig – werd al in 1965 ontwikkeld. Maar pas de laatste tien jaar is gezichtsherkenningssoftware ingenieus en slim geworden. Dat wil niet zeggen dat de techniek feilloos is. Integendeel. Er zijn verschillende manieren om gezichtsherkenningssoftware voor de gek te houden. Bijvoorbeeld door beelden te manipuleren of kleding te dragen met talloze gezichten erop. Maar de technologie is ‘hot’ en er is een sterke toename van de toepassingen ervan.

De eerste computer die gezichten kon herkennen, werd al in 1965 ontwikkeld

China hangt vol camera’s

Als er één land is die gezichtsherkenningssoftware gretig inzet, dan is het wel China. De Chinese overheid heeft gemiddeld op elke zeven burgers een camera gericht. Ook op kruispunten hangen camera’s met gezichtsherkenning. Wie het rode licht negeert en tóch oversteekt, ziet z’n foto en persoonsgegevens op een grote zuil afgebeeld en krijgt een boete. ‘Veelplegers’ van verkeersovertredingen krijgen bovendien een aantekening in hun sociaalkredietdossier. Data uit verschillende bronnen kunnen immers eenvoudig met elkaar worden verbonden. Op deze manier timmert China flink aan de weg met deze relatief nieuwe technologie. Maar het gaat ook wel eens mis. Zo werd de foto van de bekende Chinese zakenvrouw Dong Mingzhu geplaatst op een zuil van verkeersovertreders omdat ze door het rode licht zou zijn gelopen. Niets was minder waar. Een foto van haar gezicht was namelijk afgebeeld op een busreclame, zo meldde het Chinese technieuwsplatform Abacus. De gezichtsherkenningssoftware zag de foto aan voor een echt persoon die op straat liep terwijl het stoplicht op rood stond. Foutje.

De Chinese overheid heeft gemiddeld op elke zeven burgers een camera gericht

Kinderziekten in de software

China kampt niet als enige met kinderziekten op het gebied van gezichtsherkenning. De Londense politie kan hier ook over meepraten. Deze gebruikt het systeem Live Facial Recognition om criminelen op te sporen. Camera’s scannen talloze gezichten in mensenmassa’s. Zodra het systeem ‘beet’ heeft, geeft het een signaal. De Britse krant The Guardian liet echter weten dat het merendeel van de herkende ‘criminelen’ helemaal niets op hun kerfstok had. Het systeem werkte eenvoudigweg niet goed. De Londense politie is er om die reden inmiddels mee gestopt. Intussen komen er steeds meer partijen op de markt die gezichtsherkenningssoftware voor een betaalbare prijs aanbieden. Hiermee wordt de techniek toegankelijk gemaakt voor Jan en alleman. Wie wil kan zelf databanken van gezichten aanleggen en hier analyses op loslaten. Dit alles buiten het zicht van eventuele wetten en toezichthouders. Niet iedereen is daar natuurlijk van gediend. Maar ook hier zijn weer oplossingen voor. In Japan heeft de commercie al wat manieren gevonden om gezichtsherkenning te ontlopen: een speciale privacybril en kleding met patronen van gezichten die het algoritme achter de gezichtsherkenning in de war brengen.

De Europese Commissie wil striktere regels

Maar zoals met zoveel snel opkomende technologieën, hobbelt ook in dit geval de regelgeving achter deze technologische ontwikkeling aan. De Europese Commissie heeft inmiddels te kennen gegeven striktere regels te willen voor het gebruik van gezichtsherkenning, zo meldde de Financial Times in de zomer van 2019. Nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat burgers expliciet op de hoogte worden gesteld wanneer een partij gegevens gebruikt die met gezichtsherkenningsapparatuur is verkregen. In Nederland hebben CDA en D66 eind 2019 te kennen gegeven duidelijker regelgeving te willen rondom gezichtsherkenningssoftware. Het gebruik van gezichtsherkenning valt nu overigens al onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hierin zijn namelijk ook biometrische gegevens opgenomen als een categorie van bijzondere persoonsgegevens. Wie gezichtsherkenningssoftware inzet, verwerkt volgens de AVG-persoonsgegevens. Er worden tenslotte gegevens gebruikt die het mogelijk maken om een persoon te identificeren. Dat mag alleen als de betrokkene uitdrukkelijk toestemming verleent, bijvoorbeeld om de eigen smartphone te ontgrendelen. Maar gezichtsherkenning is volgens de AVG wél toegestaan als hier een zwaarwegend belang voor is. Denk aan bestrijding van criminaliteit of terrorisme.

Criminele apenhandelaren

Er kleven kortom nog heel wat haken en ogen aan gezichtsherkenning. Maar dat is gebruikelijk voor een nieuwe technologie. Voordat deze volwassen is, worden grenzen overschreden en fouten gemaakt. Ondertussen komen steeds meer nieuwe toepassingen in zicht die de wereld beter en veiliger kunnen maken. Zo helpt gezichtsherkenning bijvoorbeeld ook bij het opsporen van illegale babychimpanseehandelaren. Op internet is een levendige illegale handel gaande van chimpansees. Het VN-Milieuprogramma schat dat er jaarlijks zo’n drieduizend mensapen uit het wild verdwijnen. Vele daarvan worden verkocht op sociale media. De Amerikaanse Alexandra Russo bedacht dat gezichtsherkenningssoftware ook voor apen kan worden ingezet. Met haar project ChimpFace automatiseert ze de zoektocht naar apenhandelaren die eenzelfde chimpansee op verschillende sites aanbieden. Hiermee worden criminele netwerken zichtbaar en blijkt maar weer hoe nuttig deze technologie óók kan zijn. De potentie van gezichtsherkenning is groot. Aan wetgevers de uitdaging om deze niet te stoppen ontwikkeling in goede banen te leiden zodat we ons niet als in een George Orwell-achtige wereld voortdurend bespied voelen.

Deel dit:

Reacties

 1. joop gerritse schreef:

  Tja, technologie laat je nog wel eens in de steek…
  Je moet ook niet massaal gezichtsherkenning inzetten op straat. Dan ga je op je bek, en je maakt je belachelijk. Maar gezichtsherkenning heeft wel degelijk nut, als je er de tijd voor neemt. Bij voorkeur buiten de openbaarheid, tot je echt zeker van je zaak bent.
  En dan eerst verdachten signaleren, niet meteen beginnen te toeteren, maar de politie eerst discreet waarschuwen… zelfs niet proberen om bewijsmateriaal re leveren, veel te veel kans dat je er voor de rechter alsnog mee strandt… eerst jaren lang materiaal verzamelen.
  En dan weten we mss ook wat we in de wet moeten/kunnen zetten.
  Maar zoveel geduld heeft niemand meer.

 2. Jan de Boer schreef:

  Zoek op; Robert spalding/ David Ike.
  Iemand heeft een fantastisch filmpje van deze bijde heren aan elkaar geknutseld.
  Spalding is een gepensioneerde Amerikaanse generaal.
  Het verteld alles en spalding geeft een Q lue
  Richting de Qmovement beweging.
  Wwg1wga.

  • Peter schreef:

   Q is toch dat ‘orakel’ dat Corona, 5G, chemtrails, MK Ultra, aliens, pedo- en pizzagate, vaccins, Agenda 21, Hillary Clinton, Bill Gates, WHO en nog zo’n 20 andere samenzweringstheorieën (waarvan sommige al meer dan 30 jaar oud) aan elkaar knoopt? En die bovendien claimt dat Trump de verlosser van alle kwaad is?

 3. Jet schreef:

  En zo dendert de dictatuur ons Nederland binnen. Ongelofelijk dat mensen niet massaal in opstand komen tegen dit soort praktijken die ons steeds onvrijer zullen maken. Dan krijgen we ook een puntensysteem zoals in China, houden ze alles wat je doet in de gaten, en kunnen ze je door middel van gerichte straling corrigeren als je iets niet in hun ogen ‘goed’ doet en een drone op je af stuten. WAKKER WORDEN MENSEN! HET IS 1 VOOR 12!

  • Peter schreef:

   Q is toch dat ‘orakel’ dat Corona, 5G, chemtrails, MK Ultra, aliens, pedo- en pizzagate, vaccins, Agenda 21, Hillary Clinton, Bill Gates, WHO en nog zo’n 20 andere samenzweringstheorieën (waarvan sommige al meer dan 30 jaar oud) aan elkaar knoopt? En die bovendien claimt dat Trump de verlosser van alle kwaad is?

 4. Ben schreef:

  Misschien hangen er in Nederland ook veel camera’s die aan gezichtsherkenning doen en wordt daarom hier het nut van mondkapjes stiekem gebagatelliseerd.

  Maar dan wel veel geld en energie in vrij zinloze app’s (ze veroorzaken meer problemen dan ze oplossen) steken terwijl andere landen prioriteit geven aan:

  1. Beschermingsmiddelen.
  2. Testen.
  3. Medicatie om op korte termijn het verloop van de ziekte minder ernstig te maken zodat ziekenhuizen en specifiek IC’s minder belast worden.
  3. Een vaccin op de langere termijn zodat alle overige stuntgrepen niet meer nodig zijn.

  Toch stoer dat in Nederland de lobbyisten de overheid weer zover krijgen om falende IT projecten op te dringen. Ondertussen is er aan alles dat wel belangrijk is een schrijnend tekort omdat de overheid op de verkeerde zaken inzet. Men had een kwart jaar om zich voor te bereiden op deze crisis.

  • Arjan schreef:

   Ehm, het artikel gaat over gezichtsherkenning. Niet over de aanpak van de Coronoacrisis en de mogelijke app die daar voor komt. Maar misschien heeft het je lekker opgelucht, dat hoop ik dan maar.

 5. joop schreef:

  Big brother goed praterij van XS4ALL.
  Het moet niet gekker worden!

 6. Hedwig schreef:

  Wel duidelijk dat XS4ALL XS4ALL niet meer is, 100% KPN. Ongelooflijk, wat een artikel. Blijf op je hoede mensen! Er zit niets positiefs aan gezichtsherkenning.

 7. Jim schreef:

  Met de nu snel toenemende aantallen gebruikers van mondkapjes, in verband met het Corona virus, gaat gezichtsherkenning wel heel moeilijk worden. Juist in China is het vrijwel verplicht om een mondkapjes te dragen.

 8. Jonas schreef:

  Dit is een typisch voorbeeld van “nudging”. Als je lang genoeg een mix van positieve en negatieve aspecten naar buiten brengt…chimpansees etc, is en blijft het een algoritme met een zakelijke bias…KPN is net als andere concerns a la Nestle, KLM, Unilever willen onze data verzilveren voor hun aandeelhouders. Niks aan de hand…denk even terug aan de Stasi…of het Nationaal Socialisme…en nu China…en laten wij eerlijk zijn…wat een kans om alles te linken met een ip adres en een corona app…hoe naïef kan je zijn…

  • saskia kouwenberg schreef:

   inderdaad Jonas wat een een doodeng artikel!!!!! Ongelofelijk die positieve kijk op deze ontwikkeling. Die geweldig zou zijn als de macht in handen was van rechtvaardige mensen. Maar dat is NIET het geval.
   “Maar het gaat ook wel eens mis in China ” zegt het artikel. Weleens mis? Understatement of the year.