“Goedemiddag, ik wil graag drie e-mailadressen: één in Rotterdam, één in Utrecht en één in Nijmegen.”

Uit een telefoongesprek met XS4ALL in 1994. Check: xs4all.nl/story

Wie gebruikt er nog e-mail?

E-mail bestaat deze maand 40 jaar. Hoe lang blijven we nog mailen? Zakelijke mails sturen en ontvangen we nog steeds veelvuldig. In de privésfeer zien we echter een flinke verschuiving.

300 miljard mails per dag.

Wereldwijd worden er dagelijks zo’n 300 miljard mailberichten verstuurd. We weten inmiddels dat tussen de 85 en 90% uit spam bestaat. Je leest hier en daar al dat spamcijfers aan een zachte daling zijn begonnen. Het zal nog even duren maar wanneer spammen niet meer genoeg opbrengt, zal het aantal van 300 miljard e-mailberichten per dag natuurlijk flink krimpen. Ik betwijfel of een ander communicatiemiddel ooit zo misbruikt zal gaan worden door spammers.

Dag e-mail. Hoi social media.

E-mailen via webmail neemt toe in de leeftijdsgroep van 55-plussers. Waarschijnlijk omdat zij steeds meer gebruikmaken van internet. Jongeren gebruiken e-mail juist steeds minder. Vooral kinderen onder de 17 laten mail massaal links liggen. Jongeren communiceren intensief via social media en instant messaging systemen: Facebook (met ingebouwd berichtensysteem en chat), Twitter, BlackBerry Messenger, WhatsApp, MSN, iChat. En SMS geldt nog steeds als alternatief.

E-mail als middel zal waarschijnlijk altijd blijven bestaan, al zal het gebruik – en misbruik – ervan de komende decennia flink gaan afnemen. Straks lopen er dus mensen rond die gewoon geen e-mailadres hebben.

Lees: The first email was sent 40 years ago this month (The Next Web)

Maurice Beljaars

Copywriter bij XS4ALL

Deel dit:

Reacties

  1. Karoline Bason schreef:

    doordat het versturen van berichten via websites ook vaak verloopt via een e-mailprotocol.

  2. Mike H. schreef:

    Om met de laatste zin te beginnen, er lopen nú ook al mensen rond die geen e-mailadres hebben. Het is maar dat u het weet.

    E-mail links laten liggen in de zin dat je zelf geen client (al dan niet web-based) gebruikt om berichten mee te versturen of te ontvangen, oké, maar afgezien daarvan ontkom je niet aan het gebruik van e-mail, simpelweg doordat het versturen van berichten via websites ook vaak verloopt via een e-mailprotocol.

    Het is een uitermate nuttig en efficiënt communicatiemiddel en zal zeker nog een tijd blijven bestaan, maar betere en fraaiere communicatiemiddelen zullen het op den duur gegarandeerd verdringen, en daar is op zich helemaal niets mis mee.