Foto door Oliver Hine

Foto door Oliver Hine

Vorige week liet staatssecretaris Teeven de Tweede Kamer weten dat hij afziet van een downloadverbod. De vorige Kamer had zich al in een meerderheid ertegen uitgesproken. En ook in de huidige samenstelling kregen Verhoeven (D66) en Oosenbrug (PvdA) een meerderheid achter zich tegen dit verbod. Er zat niets anders op, Teeven moest opgeven en zijn plannen kunnen door de papierversnipperaar.

Wat is een downloadverbod?

Dat is een goede vraag. Teeven is er nooit aan toegekomen om zijn voornemens in detail uit te werken. Wel deed hij in april 2011 in zijn Speerpuntenbrief een voorzet uit de doeken. En dat was niet mals. We schreven er eerder al een uitgebreide analyse over op dit blog, in het kort zijn er voor ons twee belangrijke punten:

1. Teeven wilde het mogelijk maken om downloaden uit evident illegale bron te verbieden.

Hij is er dus nooit aan toegekomen om uit te leggen hoe hij zo een verbod had willen handhaven. Hoe zie je of iemand grootschalig bestanden downloadt uit evident illegale bron? Iemand moet dat monitoren. En wie zal dat anders kunnen doen dan internetproviders? Dat zou betekenen dat wij middelen als Deep Packet Inspection of fingerprinting zouden moeten gebruiken om onze eigen klanten voortdurend in de gaten te houden. Dat is niet alleen een enorme inbreuk op de privacy van onze klanten, maar gaat ook rechtstreeks in tegen alles waar we voor staan.

2. Daarnaast wilde hij het mogelijk maken om providers te verplichten een internetfilter in te stellen om sommige sites ontoegankelijk te maken.

“He, maar wacht eens. Het downloadverbod gaat niet door en toch moeten providers nu al een dergelijk filter gebruiken?” We horen het je denken, en je hebt gelijk. Blijkbaar was de staatssecretaris van mening dat het invoeren van een internetfilter onder het huidige recht niet mogelijk is. Daarover zijn we het dan in elk geval eens. Dat hebben we dan ook aangevoerd in onze Memorie van Grieven in het hoger beroep tegen BREIN over het filteren van The Pirate Bay.

Hoe nu verder?

Teeven heeft ervoor gekozen om in plaats van het downloadverbod door te gaan met de thuiskopieheffing. Dat zijn heffingen waarmee makers worden gecompenseerd voor het kopiëren van hun werk zonder dat ze dat kunnen controleren. Dat is misschien niet de ideale oplossing, maar het is in elk geval de minst kwade en de meest pragmatische. Zie ook de historische uitleg van de thuiskopieheffing door Solv. De makers krijgen zo vergoedingen voor hun werken. Maar dat zijn kleine stappen, zij gaan pas echt veel merken van succesvolle nieuwe businessmodellen à la Spotify die zowel recht doen aan de vraag van fans als aan het gebruiksgemak van het internet. Tot die tijd houden we je op deze plek op de hoogte over alle ontwikkelingen.

Deel dit:

Reacties

 1. Wilko schreef:

  Gisteren klaagde mijn buurman, dat hij een week voor moord moest zitten… niet omdat hij iemand had vermoord, maar omdat er een nieuwe wet is, die alle burgers verplicht de straf voor alle onopgeloste moorden met elkaar te delen. Ik haalde mijn schouders op, opende de brievenbus en zag een bekeuring van twee euro, omdat iemand te hard had gereden. Omdat de staat de inkomsten uit boetes niet wilde mislopen en controle te duur werd, heeft het parlement besloten voortaan geen controles meer uit te voeren, maar gewoon iedere Nederlander maandelijks aan te slaan voor een deel van de gemiste inkomsten uit boetes.

  Waanzin? Nee hoor. We accepteren dit beleid al jaren met de ‘thuiskopieerheffing…’ een voorziening die niet KAN werken. Ten eerste geef je de illegale downloaders een excuus om het toch te doen (ik heb er toch al voor betaald), maar nog veel belangrijker: Door illegaal downloaden toe te staan, is het niet zo dat de ‘rechten’ ook bij de ‘rechthebbende’ komen. Want het zijn de grote maatschappijen die ‘uit de pot’ ontvangen, kleine bands, kleine software bedrijven en kleine filmproducenten zien geen cent van de ‘rechten’ die jij en ik betalen… terwijl hun muziek/films/software even goed gedownload wordt en zij het geld harder kunnen gebruiken dan een Sony, Microsoft etc…

  Kortom de thuiskopieerheffing is een wassen neus die eigenlijk iedereen, behalve de grote bedrijven en de ‘diensten’ die het uitvoeren te kort doen.

 2. Zl schreef:

  The Pirate Bay Away From Keyboard –
  http://youtu.be/BEzZDKKZ3IA

  De (recht-) zaak van The Pirate Bay in documentaire. Zie link hierboven. Sub’s kan je aanzetten op NL.

 3. Mart schreef:

  @Ed: “Het afpakken van iets zonder tegenprestatie is diefstal.” ???Toch is dit op grote schaal gelegaliseerd, wordt ook wel belastingheffing genoemd.

 4. Jaap3000 schreef:

  @ND: Ja toch? Waarom hebben we anders dat gezegde van “De goede moeten onder de kwade lijden”?

 5. ND schreef:

  Het is me een raadsel waarom mij laten meebetalen voor andermans downloaden de minst kwade oplossing is. Is dat nu typisch Nederlands: we kunnen de kwaden niet pakken dus pakken we iedereen?

 6. Rob van Hulst schreef:

  Sommige bedrijven passen de thuiskopie-heffing verkeerd toe. In de folder op de website van thuiskopie.nl staat dat de heffing niet geld voor o.a. USB-sticks en geheugenkaarten. Ik kocht vorige week een USB-stick bij de Makro en daar was een thuiskopie-heffing voor berekend. Toen ik dit aan hen mededeelde zeiden dat ze al meer klachten hadden gehad en hadden besloten om de heffing voorlopig stop te zetten. Ook hadden ze de BTW verkeerd berekend. De heffing moet belast worden met 21%, maar de Makro had 0% berekend.

 7. GP schreef:

  Als er geen downloadverbod is, waarom is dan recentelijk de domein serienjunkies.org door Xs4all geblokkeerd?

 8. DEDVDMAN schreef:

  DVD´s zullen over een jaar of 5 minder verkocht, of misschien wel uitgestorven zijn omdat je nu al op een MicroSD kaartje 64GB kwijt kan.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/MicroSD

 9. Andew schreef:

  Laten ze die kopieer afdrachten eens fijn europees gaan regelen. Dan zijn ongebrande DVDs ook niet meer 40% duurder in Nederland dan in Duitsland. Blijkbaar worden in Duitsland DVDs niet gebruikt voor illegale copien of heeft de lokale versie van Brein in Duitsland niet zo idioot veel macht.

  • hans schreef:

   Dat is nou precies de reden waarom ik af en toe eens een dagje lekker naar Duitsland ga.
   E, en passant, koop ik er wat spindels DVD’s.
   Volgens mij hoef je in Nederland alleen nog niet te betalen voor,…..tja nu klets ik mijzelf vast, want ik zou niets kunnen verzinnen.
   Wat een rotland hebben we toch wat dat aangaat.
   Groet Hans

 10. Ton schreef:

  Beste Daphne,kan de content / het artikel, voortaan in het midden van de webpagina afgebeeld worden, ik krijg last van mijn nek tijdens het lezen.
  Met vriendelijke dank.

 11. ReemZ schreef:

  En als je nou je dvd-erretjes alleen maar gebruikt om Linux-distro’s te fikken?

  • NoKey schreef:

   Ik ben al overgestapt op USB sticks in deze.
   De meeste distro’s kunnen ook van USB media starten (tenzij de computer’s BIOS het niet ondersteunt), je moet alleen even kijken welke install image je download.

 12. Tim schreef:

  Gisteren stond er nog een artikel over The Pirate Bay op nu.nl. The pirate Bay klaagt de Finse copyright waakhond aan omdat deze een website heeft opgericht die lijkt op die van tpb, maar deze toont alleen legale resultaten.

  Ben benieuwd hoe dit afloopt…

 13. Jaap3000 schreef:

  Ik download eigenlijk nooit iets. Tot het bericht over WEEEER eens een extra belasting op goederen n.l: DE KOPIEER BELASTING. Zelfs op mijn nieuwe plasma scherm moet ik een kopieer belasting betalen. Ik kan ook lekker veel kopieeren met zo’n ding. Vanaf die dag heb ik besloten NOOIT meer iets te kopen!

 14. Sander schreef:

  Dat er geen downloadverbod komt is eigenlijk niet ter zake voor veel mensen. In het geval van torrentgebruik ben je namelijk zowel aan het uploaden als downloaden – als ‘nette’ torrentgebruikers althans. Hier worden geen uitspraken over gedaan, en dus is het voor het grootste deel van downloadend Nederland nog steeds zeer ambigu of ze nu wel of niet binnen de wet opereren. Voorts is het niet duidelijk om welke data het gaat – zo heb ik begrepen (maar ik kan het niet verifiëren) dat muziek en film downloaden wél mag maar software niet.

  • Arjen schreef:

   @Sander: software waarvoor een betaalde licentie nodig is mag inderdaad niet worden gedownload, maar die uitzondering in de wet is al jaren zo.

 15. Theo Legters schreef:

  Heffen jullie nu ook die onzinnige en nutteloze blokkade van The Pirate Bay op?

 16. Bart Hengeveld schreef:

  De thuiskopieheffing mag de minst kwade oplossing van het illegale downloaden zijn, het is geen eerlijke oplossing t.o.v. diegenen die nooit illegaal iets downloaden. In gewone mensentaal is het verkrijgen van waar zonder ervoor te betalen diefstal. Deze kant van de zaak verdient het om ook duidelijke belicht te worden.

  • bob schreef:

   De gene die zeggen niets te downloaden zonder te betalen die moet je in de gaten we proberen alle maal wel eens wat

  • Ed schreef:

   @Bart:
   Het is zeker niet waar dat het verkrijgen van iets zonder er voor te betalen diefstal is. Het afpakken van iets zonder tegenprestatie is diefstal.

   En jij noemt illegaal downloaden: dat bestaat dus niet in Nederland. Er is geen wet die downloaden verbiedt, dus het is legaal (kinderporno ed buiten beschouwing gelaten).

   Wat eventueel illegaal kan zijn is het gebruik van het gedownloade.

   Het kan zijn dat jij er voor kiest om alleen “originelen” aan te schaffen omdat je dat makkelijker of veiliger vindt of om welke reden dan ook, maar dat is een persoonlijke keuze.