Sinds de komst van internet kunnen consumenten muziek en films zelf downloaden en bekijken waar en wanneer ze willen. De entertainmentindustrie heeft zich nog onvoldoende aangepast aan deze nieuwe situatie en daardoor downloaden veel consumenten zonder te betalen. Om hier een stokje voor te steken, wil de overheid internetproviders dwingen om automatische opsporingssoftware in te zetten die de inhoud van het internet- en mailverkeer van alle klanten bekijkt.

Internetproviders worden zo een verlengstuk van de opsporingsdiensten. XS4ALL heeft op 12 maart informatie verstuurd naar de Tweede Kamer, de ministeries van Justitie en Economische Zaken en naar de programmacommissies van de politieke partijen om de juridische en technische gevaren hiervan duidelijk te maken. De automatische opsporingsmethoden waar de overheid aan denkt, zijn Deep Packet Inspection, hashing, fingerprinting en watermarking. Deze technieken schenden het recht op privacy en communicatiegeheim, informatievrijheid en vrijheid van meningsuiting.

Het downloaden van muziek en films voor thuisgebruik is in Nederland toegestaan middels de thuiskopieheffing. De overheid wil de thuiskopieheffing afschaffen en een downloadverbod instellen datdoor providers gehandhaafd zou moeten worden. XS4ALL heeft grote bezwaren tegen dit voorstel. Het is zeer onwenselijk als providers verplicht worden opsporingstaken op zich te nemen en het internetverkeer van hun klanten in de gaten moeten houden.

XS4ALL ziet liever dat de overheid de entertainmentindustrie dwingt om een goed aanbod te ontwikkelen als antwoord op de nieuwe, veranderde situatie. ‘Het is ongelooflijk dat de internetproviders op deze manier de problematiek van de muziek- en filmindustrie in de schoenen krijgen geschoven. Alleen omdat deze industrie

Deel dit:

Reacties