Weet u precies wat u aanklikt of download? En wanneer heeft u voor het laatst een reservekopie van uw data gemaakt? We sporen u aan om dit zo snel mogelijk te doen. Ondanks alle beveiligingssoftware, malwarefilters en firewalls is geen computer onkwetsbaar. Wat blijkt? U, de gebruiker, bent zelf de zwakste schakel.

Al in 1995 drongen virussen Word-documenten binnen via zogenaamde macro’s (kleine hulpprogramma’s die bijvoorbeeld tekst automatisch kunnen invullen). Microsoft reageerde hierop door deze standaard uit te zetten. De gebruiker moest ze voortaan dus zelf inschakelen. Probleem opgelost? Helaas. Niet zo heel lang geleden, meer dan twintig jaar later, doken de ‘macrovirussen’ namelijk weer op. De mensen die erachter zaten proberen de gebruikers dit keer te overtuigen om macro’s zelf weer aan te zetten. En dat doen ze slim. Héél slim. Stel, u krijgt een e-mail uit naam van een directe collega met een Word of Excel-bestand in de bijlage. U opent het bestand, maar tekst of data is wazig dus u klikt op ‘Inhoud inschakelen’. Op dat moment geeft u het virus zélf toestemming om uw computer te infecteren.

Al uw bestanden waaronder uw foto’s, e-mails en soms zelfs gegevens in de Cloud) worden ‘gegijzeld’ en pas weer vrijgegeven nadat u een flink bedrag heeft overgemaakt op de bankrekening van de verantwoordelijke hackers. Bovendien wordt automatisch een mailtje gestuurd naar uw hele contactlijst. Met daarin een geïnfecteerde bijlage. Uw collega had eerder hetzelfde foutje gemaakt…

Back-up het belangrijkste
De oplossing? Deze is simpel: ‘Don’t click the button!’ Met andere woorden: wees up uw hoede en klik niet zomaar overal op. Maar dat is niet de enige maatregel die u kunt nemen. U zou het misschien niet verwachten, maar beveiligingssoftware is niet eens het belangrijkst. In volgorde van belang komt éérst het maken van back-ups, dán het regelmatig updaten van uw software en daarna pas het installeren van een programma zoals F-Secure. Want zolang u een recente reservekopie van uw data heeft, ergens veilig op een externe harde schijf, kunnen cybercriminelen u niks maken. U wist uw harde schijf, installeert het besturingssysteem (meestal macOS of Windows) opnieuw en zet uw back-up terug. Irritant? Yup. Maar het is beter dan het alternatief: uw bestanden weg of tegen fikse kosten weer terug. Hoopt u dan maar. Onderschat het belang van beveiligingssoftware ook niet. U wilt natuurlijk voorkomen dat u met enige regelmaat alles moet wissen en herstellen.

‘Gratis’ apps en privé-informatie
Niet alleen op de computer, maar ook op smartphones en tablets zijn kwetsbaar. Android is namelijk na Windows het op een na populairste besturingssysteem voor malware. Ook zonder virussen kunnen mobiele apparaten trouwens kwetsbaarheden bevatten. Zo zijn ‘gratis’ apps bijvoorbeeld eigenlijk nooit echt gratis: ze oogsten uw privé-informatie en gebruik en spelen dit door aan allerlei partijen die daar goed geld voor over hebben. Deze bedrijven weten wanneer u slaapt, hoeveel u beweegt, wat u eet en soms zelfs hoe u eruit ziet. Op die manier kan een extreem gedetailleerd profiel van u opgebouwd worden. Denk aan de ophef rondom FaceApp. Wat dat betreft zijn smartphones zijn echt schatkisten voor marketeers. Let ook goed op welke app u toegang geeft tot welke gegevens, en wees kritisch of  het überhaupt relevant is voor die app om daar toegang toe te krijgen. Wat moet een hardloop-app met uw foto’s? En waarom wil een bepaald spelletje uw contacten hebben?

Wat is de bron?
Nog zo’n gemeen trucje van online bad guys is dat ze geïnfecteerde varianten van populaire software verspreiden. Via pop-upvensters en zelfs advertenties proberen ze u te verleiden bijvoorbeeld Adobe Acrobat Reader of beveiligingsupdates te installeren. Doe dit nooit en download software altijd vanaf de originele bron. Adobe.com in dit geval of via het automatische updatemechanisme van uw besturingssysteem of desbetreffende app.

Wees op uw hoede en don’t click that button tenzij u écht weet wat het doet en welke partij erachter zit.

Lees meer over veiligheid  >

Deel dit:

Reacties

 1. Jelle Schottelndreier schreef:

  Nu graag een nieuwe versie waar de slides zichtbaar zijn. Hij toont ze toch niet voor niets?

 2. H de Ruyter schreef:

  -Bedankt voor de les meneer Hypponen ; wist dit al doch je kunt niet scherp genoeg zijn op dit gebied.Klantbescherming en vele andere redenen waren voor mij beslissend om voor xs4all te kiezen. Misschien iets duurder , maar dan heb je ook wat.

 3. Ineke schreef:

  Krachtige en leerzame lezing. Fijn dat xs4all goede voorbeelden geeft aan klanten.

 4. Huub schreef:

  Wederom topservice van XS4ALL: meer doen dan de klant verwachtte, dat is echte kwaliteit. Was leerzaam, hartelijk dank.

 5. J.K.Boks schreef:

  is het programma ook geschikt voor mijn Samsung mobiel?

 6. André van Dongen schreef:

  Ik heb met veel interesse de lezing “Don’t click the button!” bekeken.
  heb hier wel weer het e.e.a. van opgestoken.
  jammer dat het projectie scherm niet zo vaak in beeld was, beelden spreken vaak meer dan gesproken txt.
  verder vond ik het een leuk geheel!

 7. Chiel van Dongen schreef:

  Zeer leerzame presentatie. De registratie is helaas niet van hoge kwaliteit. Maar misschien was het budget te laag.
  Bedankt.

 8. Benno Geitz schreef:

  Ik heb nog nooit een virus zomaar binnen gehaald. Tegenwoordig ben ik alleen maar in het bezit van een Ipad, en een MacBook-Pro. Ook nog een mac mini en daar kan ik F-secure juist niet meer in instaleren, te oud was het antwoord. Maar de mininwerk nog uitstekend. Ik ben al ontzettend lang klant bij Xs4all
  Ik geef ze een dubbele 10.