De stad is maar een complex ding. Honderdduizenden mensen die allemaal een andere kant op willen, ontelbare leidingen en kabels die kriskras door elkaar heen zijn gelegd en duizenden kilo’s aan levensmiddelen en andere producten die dagelijks worden ingevoerd (en in de vorm van afval ook weer moeten worden afgevoerd). Stedelingen zijn er misschien aan gewend, maar eigenlijk scoren grote steden een dikke onvoldoende op veiligheid, duurzaamheid en gebruiksgemak. Tijd voor een nieuw ontwerp… Tijd voor de slimme stad?

De slimme stad

Eerder schreven we al over het internet-of-things: alledaagse voorwerpen gaan steeds vaker op eigen houtje het internet op. De komst van dit soort slimme apparatuur gaat ons leven op zijn kop zetten, en zal ook zijn invloed hebben op onze steden. De wegen zullen een stuk leger zijn, want niemand bezit nog een auto. Als u er een nodig heeft, dan bestelt u via de opvolger van Uber een autonoom gestuurde auto die u naar uw reisdoel brengt. Gebouwen krijgen een andere bestemming. Winkels verdwijnen, of krijgen een hele andere vorm. Huizen worden zelfvoorzienend in elektriciteit. En inwoners krijgen directe toegang tot alle data die ze maar willen (bijvoorbeeld hoe het staat met de lokale vervuiling of criminaliteit, en wat de gemeente daar ook alweer over had beloofd).

Effect op de maatschappij

Deze technologische ontwikkelingen zullen een groot effect hebben op de maatschappij. De omgeving is schoner en veiliger, er is meer vrije openbare ruimte beschikbaar, gemeentes kunnen beter bijhouden waar het onveilig is en meteen ingrijpen, burgers zijn beter geïnformeerd en minder afhankelijk van de overheid (het begin is er al, kijk maar eens naar de app OmgevingsAlert)… Kortom, de stad wordt een fijnere plek om te leven.

Andere kant van de medaille

Klinkt goed dus, zo’n slimme stad. Maar er is ook een andere kant van de medaille: steeds meer informatie over ons leven komt terecht bij andere mensen, bedrijven en overheden. Kunnen we erop vertrouwen dat zij onze data vertrouwelijk behandelen? Wat gebeurt er als malafide hackers het netwerk van de stad binnendringen? En willen we eigenlijk wel nóg afhankelijker worden van het internet?

Laat maar komen!

Wij van XS4ALL vinden: internet maakt mensen vrijer. Internet is hét medium voor vrije en ongecensureerde uitwisseling van gegevens, informatie en ideeën. Het internet heeft een grote invloed op ons leven en we zullen onszelf dan ook moeten beschermen tegen personen en instanties die onze vrijheden juist willen inperken. Maar bovenal geeft het internet ons de kans om onafhankelijker te zijn en onszelf beter te informeren. Het is fantastisch dat we dankzij nieuwe technologie onze steden schoner, veiliger en prettiger kunnen maken. Wij zien de toekomst daarom met vertrouwen tegemoet. Laat maar komen, die slimme stad!

PS Ben je minder positief over de toekomst dan wij? Troost je, toekomstvoorspellingen komen niet altijd uit.

Deel dit:

Reacties

 1. chat schreef:

  Precies zo is het met het internet..

 2. sohbet schreef:

  Mee eens Elly!! porfect

 3. Ferry schreef:

  Jullie verwijzen naar de omgevingsalert app van een commerciële partij, maar de overheid heeft zelf ook zo’n app die heet over uw buurt. ihttps://overuwbuurt.overheid.nl/over-uw-buurt-app/ Ik weet het niet zeker, maar ik geloof / vermoed dat de omgevingsalert app de data ook uit dezelfde bron haalt via het open data platform van de overheid.

 4. Daniel van Loon schreef:

  We zijn in Amsterdam bezig met de onderdelen van de slimme stad. We tellen mensen in de metro, overigens zonder dat we weten wie die mensen zijn (dat willen we ook niet weten). Als er te veel mensen tegelijk in een metrostation gaan komen, kunnen we straks de dienstregeling on-the-spot bijstellen om zo’n piekbelasting te voorkomen. In onze “slimme stad” past het vervoerssysteem zich aan aan de vervoersvraag van het moment. Eerst willen we dat handmatig doen, later kan het systeem dat zelf leren.

 5. Barend schreef:

  Met al die ‘slimme’ energiemeters die de overheid overal in ieder huis in gebruik wil hebben voor 2020?
  http://binnenland.eenvandaag.nl/tv-items/72489/deel_energiemeters_onbetrouwbaar
  Vooralsnog te goedkoop en te simpel dus.
  Volgens Frank Leferink, hoogleraar Electromagnetic Compatibility aan de Universiteit van Twente, ligt dit vooral aan het feit dat de meters die de afgelopen jaren in veel huishoudens zijn geplaatst “onvoldoende robuust zijn gemaakt.” Het onderzoek van Leferink verschijnt vrijdag 3 maart in een internationale wetenschappelijke publicatie.

 6. marc-jan trapman schreef:

  Nee. het is geen tijd voor ‘de slimme stad’. De slimme stad is een illusie die een groot gevaar in zich bergt, namelijk de illusie van een veilige, beheersbare omgeving. Juist in kringen van XS4ALL zou je verwachte dat er begrip is voor het begrip chaos, en onvoorspelbaarheid. Juist in een stad zijn er ongelofelijk veel vormen van iteratie, terugkoppeling, die de ontwikkeling (en dat begrijpen we nu dankzij de chaostheorie) per definitie onvoorspelbaar maken. In zo’n ongeving is het goed als we er op gaan hameren dat het internet net zo’n onveilige omgeving is als de straat, ondanks alle verkeerslichten, zebrapaden, en gescheiden verkeersstromen. Het leven op staat is ook ondenkbeer als je niet op je hoede blijft voor andere verkeersdeelnemers, die fouten kunnen maken, en criminelen zoals zakkenrollers en erger. Je moet er toch niet aan denken dat we ‘de stad’ zo zouden inrichten dat er op straat geen gevaar meer is? wat voor controlemaatregelen er dan zouden moeten zijn ingevoerd? Precies zo is het met het internet. Elke nieuwe gadget wordt in elkaar geklopt door code-schrijvers , waarvan een groot deel (waarschijnlijk zelfs het grootste deel) geen idee heeft of wil hebben van de maatschappelijke gevolgen van hun scripts, laat staan van de fouten daarin. Op zich is dat niet erger dan het beperkte begrip dat automobilisten hebben van hun eigen handelen (de meeste autorijders denken dat zij bovengemiddeld goed rijden), of scooterrijders, maar het is ook zeker niet mìnder erg. maar als we dit besef tot ons door laten dringen, moeten we als eerste stopen met het propageren van concepten als ‘slimme stad’, of ‘veilig internet’.

 7. Elly schreef:

  Nu nog zorgen dat jullie overal op het glasvezelnetwerk zitten dan ben ik tevreden

  • Robert schreef:

   Mee eens Elly!
   Ben al jaren tevreden klant bij XS4ALL, maar het wordt echt tijd dat ze langzamerhand hun infra gaan upgraden.
   Mocht glasvezel niet lukken, dan mogen zij van mij gauw een start maken met bonded vectoring / Vplus, Super Vectoring!
   Komop XS4ALL actie !! We hebben niks aan die mooie verhaaltjes, meer snelheid met behoud van kwaliteit.
   Just my 2 cents.

 8. Freek Van Dijk schreef:

  Er zijn ook veel dingen waar we niet goed mee omgaan in ons dorp was carnaval .het was een feest in een tent ,het geluid was zo hard 3 dagen van 23.11 tot 01.15. . Het gaat meer over overheersend geluid .en over gehoorbeschadiging , je verbaas je dat er niet over gedacht. Het was in Groesbeek.