SHA2017 - Dag 3

Sommige bezoekers van SHA komen amper op het festivalterrein. Ze bezoeken geen lezingen, doen niet mee aan workshops en rijden niet op elektrische karretjes. De hele dag zitten ze bij hun tent, achter hun laptop. Hebben ze het wel naar hun zin? Reuze. Ook online is er tijdens SHA namelijk een heel festival gaande. Maar alleen voor de mensen die weten waar te zoeken. Een inkijkje in de wondere wereld van CTF, FTP en IRC.

Hackers hoeven hun tent niet uit om het naar hun zin te hebben. Foto: Cor Bosman

Onzichtbare strijd

Capture The Flag (CTF) is een van de populairste festivalbezigheden. Bezoekers strijden in teams tegen elkaar om als eerste opdrachten op te lossen. Denk aan codes ontcijferen, virtueel inbreken of verborgen informatie vinden. Het is een grote eer om de vlag te veroveren en hele groepen hackers halen nachten door om de wedstrijd te winnen. De concurrentie is enorm en de spanning is om te snijden. Nou ja, voor diegenen die weten dat er iets gaande is dan. Capture The Flag wordt namelijk alleen online gespeeld.

Schermruimte annexeren

Bij de centrale bar op het festival hangt een groot beeldscherm waar festivalgangers via het internet een boodschap op kunnen zetten. Dat loopt natuurlijk uit de hand. Groepen hackers proberen ten koste van elkaar een zo groot mogelijk deel van het beeldscherm op te eisen voor hun collectief. Zo ontstaat een kleurig geheel van verschillende logo’s. Sommige bezoekers zijn letterlijk de hele dag bezig met manieren vinden om ruimte op het scherm te kapen. Zij zitten bij hun tent terwijl hun teamgenoten eens in de zo veel tijd langs het scherm lopen om het resultaat te beoordelen. Succes wordt gevierd met high fives en bier.

Het moment dat hackersgroep GNUMPF-POSSE het scherm wist te veroveren. Foto: GN

Gemeenschapszin

En zo zijn er nog veel meer kleine en grote online wedstrijden. U zou misschien verwachten dat zo veel competitie leidt tot een gespannen sfeer, maar niets is minder waar. Sterker, het komt de feestvreugde alleen maar ten goede. Hoe fanatiek ook, de meeste bezoekers zien de wedstrijden namelijk als een leuke manier om hun vaardigheden bij te slijpen. De sfeer is vriendschappelijk en er is geen teken van haantjesgedrag of bonje. Kom daar maar eens om bij de meeste andere festivals.

Ondanks alle online strijd is het vooral heel gezellig op het festival. Foto: Cor Bosman

Oldskool contact: FTP en IRC

Ook de onderlinge communicatie tussen de bezoekers van SHA vindt voor een groot deel plaats in de virtuele wereld. Zo is IRC (Internet Relay Chat, een chatdienst die al bestond voor WhatsApp, Facebook of zelfs MSN) een veelgebruikt communicatiemiddel. Tijdens het festival zijn er speciale kanalen waar wedstrijdjes en andere initiatieven worden aangekondigd en waar bezoekers elkaar kunnen opzoeken. Partytent in elkaar gezakt? Op IRC is er altijd iemand die hem weer aan elkaar kan lassen. FTP (File Transfer Protocol) is ook al zo’n ‘bejaard’ internetding, het bestaat al begin jaren ‘70. Festivalgangers maken er grif gebruik van om grote bestanden met elkaar te delen. Achter SHA gaat een heel virtueel festival schuil en dat maakt het ook supertof voor hackers die liever op de festivalcamping blijven.

XS4ALL heeft een speciale band met SHA. De grondleggers van het festival waren ook de oprichters van de internetprovider. Iedere editie zijn veel XS4ALL’ers aanwezig als spreker, artiest of gast. SHA is een kleine vrijstaat waar iedereen mag doen wat hij wil, zo lang hij anderen niet benadeelt. Tijdens SHA worden zaken besproken die niet alleen hackers, maar heel de wereld aangaan. Wij schrijven een aantal blogposts over de serieuze en minder serieuze kanten van het festival. Dit is de derde in een serie van vier.

Deel dit:

Reacties

  1. Hans Otten schreef:

    De tags SHA2017 en Hackersfestival zijn afwezig.