Gezocht: leraren die programmeren belangrijk vinden

In maart 2016 is de stichting Cybersoek gestart met het project CyberPi. In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en XS4ALL wordt gewerkt aan een lesboek om kinderen te leren programmeren op een Raspberry Pi. Voor de laatste stap in de ontwikkeling van het lesboek zoeken we leraren om les voor les door te nemen. Zo weten we zeker dat het lesmateriaal begrijpelijk en volledig is.

Update 21 maart: inschrijving gesloten

Na publicatie van dit bericht waren er binnen 4 dagen al ruim 40 aanmeldingen. Meer dan we hadden durven dromen. Helaas hadden we maar beperkt plek. Alle mensen die zich hebben aangemeld, hebben inmiddels bericht gehad over hun deelname. Stichting Cybersoek dankt nogmaals iedereen voor de enthousiaste reacties. Zodra we het lesboek publiceren, laten we iedereen dit weten via deze blog, Facebook en Twitter.

Wat willen we bereiken?

De leraren gaan met  8 anderen aan de slag met het programmeren op de Raspberry Pi. We volgen daarbij het lesboek zoals dat is samengesteld voor de deelnemers van +/- 12 jaar. Tijdens de bijeenkomsten maak je o.a. kennis met Linux, Python, Scratch, het opzetten van een webserver, Sonic Pi en Minecraft. Je doorloopt de lessen samen met de begeleiders, zij inventariseren je feedback. Zo komen we dan tot een gebruiksvriendelijk handboek dat voor docenten en kinderen een stevige leidraad vormt om het lesprogramma zelfstandig te doorlopen. We streven ernaar om dit lesboek eind juni te publiceren.

 

Enthousiasme vereist!

We zochten docenten die mee willen kijken hoe we de ontworpen lessen nog beter kunnen afstemmen op de praktijk. Daarom is ervaring met lesgeven aan kinderen in bovenbouw van het lager onderwijs of onderbouw van het middelbaar onderwijs gewenst. Kennis over programmeren is niet vereist, enthousiasme uiteraard wel! We waren blij verrast met de toestroom van positieve reacties.

 

 

Tijd & plaats

De lessen zijn op woensdagavond van 19 tot 21 uur bij de stichting Cybersoek (Timorplein 22, Amsterdam).  De eerste les vindt plaats op woensdag 22 maart en het programma loopt door tot woensdag 7 juni. Op woensdag 26 april en 3 mei zijn er in verband met vakantie geen lessen.

Deel dit:

Reacties

 1. Henri schreef:

  Voor degenen die _serieus_ aan de slag willen gaan met embedded software (IoT) – en bereid zijn in studie te investeren: http://www.state-machine.com/

 2. sohbet odaları schreef:

  mamaiyaaa Op korte termijn help ik graag mee.

 3. sohbet schreef:

  porfect thank you.

 4. Renee van Leeuwen schreef:

  Echt heel erg leuk. Het zou fantastisch zijn als de lessen in de regio Den Haag ook gegeven worden. RaspberryPi is een goedkope, onderhoudsvriendelijke oplossing om kennis te maken met programmeren. Ik zie ook een meerwaarde in het delen van kennis over de mogelijkheden met een RaspberryPi.
  Succes en hopelijk tot ziens in Den Haag.

 5. Marco van Schagen schreef:

  Wow, gaaf. Net heb ik bij Fablab de Kaasfabriek in Alkmaar mijn Junior IoT project in een paar weken gebracht van “idee” naar “voor de klas”. Gelukkig gingen een paar scholen mee in het nieuwe denken. Op korte termijn help ik graag mee.

  • Mick oorthuizen schreef:

   Ha Marco,
   Ik loop zelf al een tijdje rond om iets met het IoT te doen met mijn leerlingen . Ik ben benieuwd wat jij hebt opgezet. Zou jij dit met mij willen delen ?
   Groeten Mick

 6. Dorothy schreef:

  Supergaaf initiatief en zeker bruikbaar. Jammer dat het zo kort voor aanvang wordt aangekondigd.
  Misschien ook handig om rekening mee te houden: in het onderwijs zijn er (soms met de hele sectie) aan het begin van het schooljaar studieplanners ontworpen met het jaarprogramma voor de klassen. Vooral laat in het jaar is het vaak lastig om wijzigingen aan te brengen. Als je het nu zou aankondigen voor volgend jaar, dan kan ook aan de schoolleiding worden gevraagd dit te steunen, waardoor meer docenten gelegenheid krijgen deel te nemen.