Als sinds juni 2010 is XS4ALL verwikkeld in een rechtszaak over het blokkeren van de website van de Pirate Bay. De stichting Brein wil dat wij die website ontoegankelijk maken, in de hoop dat er dan minder gedownload wordt. XS4ALL verzet zich daar fel tegen. Ook wij zijn tegen illegaal downloaden, maar hele websites blokkeren moet je niet willen. Censuur is nooit een oplossing, vinden wij.

De zaak is tot nu toe spannend verlopen: in kort geding wonnen we, maar in de bodemprocedure won Brein en moesten we een aantal domeinnamen en IP-adressen blokkeren. We zijn toen in hoger beroep gegaan, en kregen gelijk van de rechter. De blokkade werd dus weer opgeheven. Na het hoger beroep is er in het Nederlands recht nog één laatste stap: je kunt in cassatie gaan en de zaak voorleggen aan de Hoge Raad. Dat heeft Brein nu gedaan.

Waarom verzet

XS4ALL verzet zich tegen de eisen van Brein omdat we vinden dat het blokkeren van volledige websites en IP-adressen niet de manier is om de problemen van Brein op te lossen. Brein wil graag dat er minder illegaal wordt gedownload, maar uit onderzoek blijkt dat het blokkeren van de website van de Pirate Bay niet heeft geleid tot een afname van het downloaden. Terwijl de blokkade wel negatieve effecten had: er werd informatie geblokkeerd die helemaal niet illegaal was.

Als een maatregel niet het beoogde doel bereikt, maar wel schadelijke effecten heeft, dan is het geen goede maatregel, vindt XS4ALL. Dat vond de rechter in het hoger beroep gelukkig ook.

Cassatie

Op 25 april 2014 is XS4ALL door Brein in cassatie gedagvaard. Brein heeft beroep in cassatie ingesteld tegen het arrest van het Gerechtshof Den Haag van 28 januari 2014 waarin staat dat XS4ALL en Ziggo de websites van The Pirate Bay niet meer hoeven te blokkeren.

Het cassatieberoep is anders dan een gewoon hoger beroep. Bij een regulier hoger beroep kan het geschil in zijn geheel aan de appelrechter worden voorgelegd: de zaak wordt nog een keer helemaal overgedaan. Bij een cassatieberoep is dat niet zo. De Hoge Raad zal alleen tot vernietiging van een arrest van het Hof overgaan als hij vaststelt dat het Hof het recht heeft geschonden danwel het Hof procedurevoorschriften (“vormvoorschriften”) niet heeft nageleefd. Bij dat laatste kan je denken aan een gebrekkige motivering door de rechter. De feiten zoals het Hof heeft vastgesteld staan vast, de zaak wordt dus inhoudelijk niet overgedaan en de Hoge Raad voert zelf geen feitenonderzoek uit. De eiser tot cassatie (Brein) kan ook geen nieuwe feiten meer aandragen, of alsnog feiten betwisten. Alleen de juridische maatstaven die het Hof heeft toegepast kunnen ter discussie worden gesteld.

Als de cassatie succesvol is en de Hoge Raad overgaat tot vernietiging van het arrest van het Hof dan zal hij in sommige gevallen de zaak zelf af kunnen doen. Wanneer een onderzoek van de feiten nodig is zal de Hoge Raad de zaak waarschijnlijk terugverwijzen naar het Hof voor de definitieve afdoening van de zaak.

Na de dagvaarding moet XS4ALL op 5 september een zogenaamde conclusie van antwoord indienen.

De volledige dagvaarding is hier te downloaden.

Deel dit:

Reacties

 1. Linna Baresi schreef:

  Er is zoveel krom aan het auteursrecht… heb je als bedrijf een fax of kopieerapparaat? Dan moet je een heffing betalen, want je zou misschien wel eens auteursrechtelijk beschermd materiaal kunnen kopiëren. Ja, klopt, doen we… het materiaal dat we zelf als bedrijf produceren en waarop WIJ dus het auteursrecht hebben. Maar denk maar niet dat wij als auteursrechthouders een cent van die heffing terugzien…

  Back-upmedia… breek me de bek niet open. Als je er informatie op kunt zetten, betaal je er een heffing over. Maakt niet uit of je de gegevensdragers alleen voor volstrekt legale informatieopslag gebruikt, betalen zul je.

  Ik loop al meer dan 25 jaar tegen de muur als ik legaal dingen wil kopen. “Mag niet verkocht/geleverd/bekeken worden buiten deze regio”. Of is in zijn totaal verkrijgbaar in de VS, maar slechts de halve serie te koop in de EU, zelfs 5 jaar nadat de serie is gestopt. En zelfs al kun je het importeren (duur), strikt genomen is een voor regio 1 geschikt gemaakte DVD-speler ook illegaal.

  Het hele auteursrechtsysteem moet broodnodig op de schop.

 2. taas schreef:

  Brein mag dan nog een rechtspersoon zijn, maar heeft zich maatschappelijk allang gediskwalificeerd als geloofwaardige vertegenwoordiger van intellectueel eigendom. Wat de uitkomst ook moge zijn (en Breintje de onverzadigbare honingbeer zal een overwinning vieren als de capitulatie na de tweede wereld oorlog), niemand zal er een bitje minder om downloaden. Sterker nog… ook al kun je pirate bay op 1001 manieren bereiken, de meesten zullen dat gewoon doen via “http://www.fucktimkuik.org/”.
  Omdat het leuker is….

 3. Hawick schreef:

  De opmerking van John Milton, hoewel onpraktisch, snijdt hout. Waarom uploaders niet heel veel harder aanpakken ?

  Ook ik ben al heeel lang bij XS4all. Destijds net te laat voor de allereerste serie aansluitingen, helaas. Heb ik nog steeds spijt van.

  Heb, zoals te begrijpen, in al die jaren ook wel enkele minpuntjes te melden, maar grosso modo is de balans voor xs4all bij mij zeer positief. Hun publieke stellingname is hun handelsmerk: ronduit een sterk merk.

  Als ik al actuele kritiek heb, dan is het dat er nog steeds phishing mailtjes door siepelen en dat ze geen specifiek meldpunt hiervoor hebben [hint!].

  Omdat bepaalde banken w.o. ING m.i. niet adequaat reageren en/of er onvoldoende in slagen om de servers waarlangs het phishing verloopt down te brengen of doen brengen [zelfs als ze in de VS staan!], zou ik heel graag zien dat xs4all een meer pro-actieve rol speelt en justitie bij de les houdt [zodat die heikneuters daar eindelijk eens serieus optreden tegen phishing].

  Ik heb het opgegeven om ING nog te informeren over de diverse servers die misbruikt worden bij de vele phishing mails. Daar is het motto toedekken en het risico bij de gebruiker leggen.

  Hier ligt een mooie en heel nuttige neventaak voor xs4all.
  Bijvoorbeeld door een READ-ONLY openbare database bij te houden van alle phishing-mails waarover is geklaagd en alle bekende gegevens van gehackte servers [domeinnamen en IP-adressen en datum waarop e.e.a. officieel uit de lucht is gehaald.]
  Hebben we eindelijk een onafhankelijke authorative info bron, bij openbare discussies over het disfunctioneren van politie en justitie in zake cybercrime.

 4. John Milton schreef:

  Ben zo ongeveer sinds het begin van internet bij xs4all al neem ik alleen de email diensten af. Mooi bedrijf dat staat sinds de oprichting achter zijn principes. Nu vind ik dat downloaden niet illegaal kan zijn, het uploaden daar in tegen wel en dus de websites die het uploaden van illegaal materiaal toestaan zijn hieraan medeplichtig of beter gezegd helers ervan. Die moet je dus aanpakken en niet een provider die de communicatie onderling mogelijk maakt.

 5. Sjoerd schreef:

  Precies één van de redenen waarom ik klant ben bij XS4ALL. Staan voor je principes en strijden voor een vrij internet!

 6. Anoniem schreef:

  Wat ik niet begrijp is waarom wij eigenlijk nog steeds thuiskopieheffing betalen? Een kopie voor eigen gebruik maken is officieel verboden door de Europese Unie. Echter Belangenorganisatie Ratten En Incompetente Nietsnutten blijft doorgaan met het streven naar totalitaire censuur.

  Kunnen we via een rechtszaak niet massaal alle onterecht betaalde thuiskopieheffing van alle Nederlanders de afgelopen jaren gaan declareren bij BREIN? Is dat niet ook iets wat in de huidige rechtszaak tegen BREIN meegenomen kan worden voor bijvoorbeeld alle Xs4all klanten?

  Zo scheef zit het dus. Heffing blijven vragen voor mensen die hun vakantiefoto’s en filmpjes op een CD, DVD of geheugenkaart zetten (hoe moet je ze ook anders maken / bewaren), maar wel alles wat de eventuele mogelijkheid biedt een liedje te downloaden aan te vechten met het dictatoriale instrument censuur. De politiek komt in ieder geval weer goed op voor de belangen van haar burgers; het downloadverbod gaat per direct in terwijl ze al sinds 2011 bezig zijn met het afschaffen van de thuiskopieheffing.

  Ook weer een voorbeeld hoe Europa werkt; deze verbiedt illegaal downloaden en zegt dat providers netneutraliteit moeten respecteren. Nederland denkt; dat extra verbod kunnen we weer goed gebruiken maar die heffing komt ons te goed uit, en laat die providers maar stikken. Chapeau!

  Wellicht tijd voor een goed crowdfunding platform waarbij muzikanten of regisseurs een pilot kunnen maken en voor alle vervolg wat ze maken direct door consumenten betaald krijgen. Zo worden de films en liedjes goedkoper en verdienen de artiesten meer doordat het geld niet verkwist wordt aan platenmaatschappijen die er vervolgens eindeloos vakantiehuisjes, aandelen en rechtszaken mee bekostigen.

 7. piet schreef:

  wij zijn klant geworden bij xs4all omdat zij het lef Toonen tijgen brein
  internet is vrij en niet van brein of wie dan ook hulden aan xs4all

 8. Ben schreef:

  Hier kun je lang een breed of discussiëren maar op het moment dat internetproviders verplicht worden de grootste publieke bron van informatie te gaan censureren, is het begin van het einde van democratie officieel een feit geworden.

  Daarom alleen maar positief voor Xs4all dat het zich op tijd uitspreekt tegen deze waanzin, waar andere bedrijven nog lijken te doen alsof hun neus bloed.

 9. Raoul Teeuwen schreef:

  Mooi zoals XS4all dit oppakt, risico neemt ‘voor het/uit principe’!

 10. Willem schreef:

  Hawick ik ben het volledig met je eens.
  Kijk eens naar de analogesinalen die upc en ziggo aanbieden (voor de armen 16 euro per maand)
  De hele dag reclame, de hele dag hetzelfde bandje van politie op je hielen. steeds dezelfde oude rot
  films. Er zijn 51 miljoen mensen op de vlucht en alleen maar pulp en leugens op de tv. Dan ga je toch
  als arme films downloaden. Een eerlijk systeem zou zijn dat je zelf mag kiezen voor je populaire zenders.
  Dus ned1 ned2 ned3 =gratis bv filmnet action 3 euro p/m discovery travel 3 euro p/m zodat je b.v. 13
  favouriten hebt voor 30 euro p/m i.p.v. al die pulp erbij waar niemand naar kijkt. Ik ben ook heel blij met netflix.
  dan hoef ik dat geouwehoer van rtl,sbs6,veronica niet meer te horen met hun leugens. In 10 seconden verteld sbs6
  10 sec over syrie en 6 minuten over hondje pipe is weggelopen uit vogelenzang? zo krankjorum is het nou. Ik vind zelf
  dat die omroepen aangeklaagd moeten worden wegens misleiding en leugens. Overigens heeft de vpro wel goede
  documentaires.
  Het zal niet lang meer duren of al de pulp zenders gaan failliet. Je moet eerlijk en tranparant zijn anders ga je er aan.
  Het is toch ook van de gekke dat je bij ziggo en upc geen eigen router kan plaatsen, zoals een fritzbox of draytek.
  wel router achter router. kneuzenoplossing en niet betrouwbaar. Ik raad alle mensen aan xs4all vanwege stabiliteit,
  betrouwbaarheid. Kijk op internet over ziggo en upc problemen.

  • jaap 3000 schreef:

   @Willem: Over het samenstellen van eigen tv-paketten en het uitbannen van pulp-zenders kan ik de hele nacht wel kletsen/schrijven. Mensch, wat is er toch een hoop rommel op de buis. Helaas is het ergste van dit verhaal dat er genoeg mensen naar kijken en deze rommel dus gewoon blijft bestaan. Elk nieuw tv-seizoen gaat het niveau weer een stapje lager. Net zo lang tot we nog dommer zijn dan de amerikanen…

 11. Hawick schreef:

  Brein is een groep die de belangen behartigt van grootkapitaal dat heeeel gemakkelijk heeel veel geld verdienen wil aan exploitatie van diverse rechten,zoals filmrechten en auteursrechten. Dat stelsel is door die zelfde groep al zover uitgewoond, dat het hoog tijd is om dit hele stelsel op de schop te doen.
  Dat stelsel was opgezet in de huidige vorm voor men zelfs maar kon vermoeden wat internet mogelijk zou maken.

  Het stelsel was ingesteld om een ideaal te bereiken: artiesten / investeerders in artistiek werk moesten van hun werk kunnen profiteren.

  Inmiddels is het een andere groep mensen die liederlijk profiteert van dat systeem. Door allerlei slimme trucs, fiscale constructies, participatie in distributie-maatschappiijen etc. is geleidelijk het ideaal van het systeem verwaterd en gaat het simpel alleen nog over geld. De rest zijn flauwe smoesjes.

  Heel kort door de bocht: Brein is het uitvoeringsorgaan van de grote graaiers.
  Grote graaiers die te lamlendig zijn om een verdien-model dat beter past bij deze tijd te ontwikkelen.

  Laten we nu gewoon vaststellen, dat het systeem en het verdienmodel t.b.v. artiesten e.d. gewoon gekaapt is door de grote jongens in de high finance.

  Tijd dus voor de politiek om een evenwichtiger systeem te maken EN NIET TE VEEL te luisteren naar de corrupte lobbyisten van het groot-kapitaal.

  Dit is een moeilijk dossier, omdat internationaal recht hier een grote rol bij speelt en america haar handelsbelangen zeer zwaar laat wegen.

  Misschien moeten we maar een decade meer Bollywood dan Hollywood kijken.

  Van de Hoge Raad hoeven we geen wonderen te verwachten. Zij hebben niet het laatste woord inzake internationaal recht. Er zijn grote verschillen in interpretatie van dat recht tussen landen en zolang de VS habitueel extra-territorieel haar wetten oplegt zal het toch om koehandel achter gesloten deuren gaan.

  Misschien moet de 2e kamer maar besluiten een [zakelijk] import verbod gedurende 5 jaar van alle producten van Hollywood / amerikaanse muzieklabels in te stellen, gewoon om een duidelijk signaal af te geven.

  Dit juist ook als straf / sanctie vanwege het feit dat producten van MicroSoft en Apple via het DRMS systeem zeer forse performance verlies hebben veroorzaakt bij alle gebruikers van hun computersystemen, zonder hier adequaat over te informeren en tegelijk de PC markt als oligopolisten zodanig af te schermen, dat ze op gespannen voet opereren met wetgeving ter beperking van concurrentie-vervalsing. [Hint voor de EU]

  Reken maar eens uit hoeveel milieuvervuiling het DRMS met zich mee brengt per jaar. Daar gaan we allemaal nog flink van schrikken.

  Waarom betaal ik een kopieervergoeding voor lege media die ik gebruik voor materiaal van mezelf
  ? Ik download geen films of muziek.

  Waarom ben ik meer dan de helft van mijn systeemperformance kwijt aan DRMS als ik volstrekt legaal DVD’s / CD’s heb gekocht ?

  Die branche is absurd bezig. Het systeem moet volledig op de schop.

 12. revor schreef:

  Als ik de trein neem naar een plaats waar ik in wil breken mag dan de NS niet meer naar deze plaats rijden?

 13. Mark schreef:

  Een heel mooi voorbeeld van hoe de overheid en de IT weer faalt.

 14. Rob schreef:

  Ik persoonlijk vind niet dat een Xs4all of Ziggo of welke internet provider dan ook deze last tot zich kan nemen Brein zal er dus voor moeten zorgen dat de server van The piratebay uit de lucht gaat. Het kan ook nog eens een negatief beeld van de Provider zijn klanten die over stappen om dat ze bij een ander de website wel kunnen open nu zijn er natuurlijk Vele wegen naar Rome want ook tijdens de blokkade kon men gewoon nog steeds naar de website van The piratebay. dus als Brein zich nou eens niet druk gaat maken om de Providers in Nederland maar om de server van The piratebay dan zullen ze misschien ooit nog eens iets bereiken

  • Toine Enzo schreef:

   Hallo,

   Het is jammer dat mensen soms nog steeds niet snappen dat dit NIET illegaal downloaden is van ThePirateBay.
   Als je bijvoorbeeld een BETAALDE COPYRIGHT FILM download van thepiratebay is dit niet illegaal, want je download het niet (van thepiratebay server) maar je deelt zeg maar bestanddeeltjes van andere computers die hetzelfde bestand ook hebben. Daarom is het niet illegaal en in principe is thepiratebay ook niet want die hosten geen illegale bestanden. De enige bestanden die zij hosten die iets te maken hebben met het downloaden zijn .torrent bestanden met metadata met de locatie van het bestand. Een soort routebeschrijving naar het bestand op een computer waar het bestand op staat dat je wil hebben.

   Ook is het niet mogelijk om de server offline te halen van thepiratebay want deze wordt gehost door hunzelf dus ze zitten niet bij een hostingsite. Ook is de beveiliging zeer goed. als ze thepiratebay offline willen halen moeten ze eerst weten waar in zweden de servers staan, en dan ter plekke de stekker uit het stopcontact steken van de servers. Maar dat doe je niet zomaar want je weet het adres niet en tja… ik lop toch ook niet zomaar iemands huis binnen die zijn tv aan heeft staan en ik de stekker eruit trek omdat diegene een “illegaal” “gedownloade” film zit te kijken??

   Denk daarom er eerst goed over na wat het verschil is tussen een website waar je direct bestanden kan downloaden en een zogenaamde “torrentwebsite” waar je eerst een bittorrent programma voor nodig hebt om .torrent bestanden te kunnen downloaden en die dan te laten uitvoeren om bestanddeeltjes ergens vanaf te kunnen halen van een pc.

   Mvg Toine Enzo