– Gaat u allen zitten.  Even kijken, wat hebben we hier….  Ah, de zaak Nierb tegen de partijen Oggiz en LLA4SX.  Even kijken.  U bent …?
– Nierb, edelachtbare.  Directeur van een groot warenhuis.
– En u daagt Oggiz en LLA4SX, zie ik.  Waarom?
– Nou, edelachtbare, dat is simpel.  Mijn warenhuis verkoopt een groot aantal verschillende produkten.  Wij kampen al jaren met diefstal van onze eigendommen.  Het valt ons op dat veel van onze produkten bij een woning in een bepaalde straat worden aangeboden.
– Oh?  Verklaart u nader?
– Ja, dat is een adres aan de Eenoogstraat.  Ene familie Taarip staat daar ingeschreven.  Wij zien daar erg veel handel in spullen waarvan wij weten dat die uit ons warenhuis afkomstig zijn.
– Kunt u dat bewijzen, Nierb?
– Zeker, edelachtbare.  Kijkt u maar in de stukken.
– Ah, juist ja.  Maar dan moet u toch bij de bewoners zijn?
– Nou edelachtbare, die doen niet open.
– Heeft u het wel echt geprobeerd?
– Meermalen, edelachtbare!
– Tja.  En nu daagt u Oggiz c.s.  Waarom?
– Nou simpel, edelachtbare.  Oggiz, LLA4SX, en nog een heleboel andere busbedrijven hebben lijnen die door de Eenoogstraat rijden en daar bij een halte voor de deur van Taarip stoppen.
– Ja, dat lijkt me toch logisch, Nierb?  Daar zijn het busbedrijven voor, haha!
– Nou ja, wij hebben vastgesteld dat van de mensen die daar gestolen spullen komen brengen, er erg veel uit de bussen van Oggiz en LLA4SX stappen. Tientallen procenten!
– Tsja, die mensen moeten toch vervoerd worden.  Wat stelt u voor?
– Simpel, edelachtbare.  Ik wil dat u Oggiz en LLA4SX verbiedt om nog op die halte te stoppen.
– Dus u bedoelt dat die bussen daar zouden moeten doorrijden?
– Ja, dat is het idee, edelachtbare.  En ik denk dat de Taaripjes daar in de Eenoogstraat wel zullen gaan verhuizen.  Die zullen ons zeker te slim af willen zijn.  Om dat voor te zijn, edelachtbare, wil ik van u ook toestemming om alle toekomstige adressen van de familie Taarip te kunnen overhandigen aan Oggiz en LLA4SX, en dat u bij deze bepaalt dat die twee bedrijven dan ook hun bussen niet meer in die straten mogen laten stoppen.  Bovendien willen we dat chauffeurs van Oggiz en LLA4SX, als passagiers naar de familie Taarip vragen, ook geen antwoord meer mogen geven.
– Dus niet zeggen op welk adres de familie Taarip woont, bedoelt u, Nierb?
– Inderdaad, edelachtbare!  Ja, want anders gaat het ons natuurlijk nooit lukken om de passagiers van Oggiz en LLA4SX bij die criminele familie Taarip weg te houden!
– Ja, Nierb, dat lijkt me heel redelijk.
– Dank u, edelachtbare.

<hamerslag>

– Bode, wat staat er nu op de rol?

Deel dit:

Reacties

 1. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and
  gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed.

  There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is
  totally off topic but I had to tell someone!

 2. Verder hoop ik dat zoveel mogelijk mensen zoveel mogelijk blijven rukken en vingeren.

 3. Ronald says:

  Brein beweerd dit op hun eigen site:
  > Het zonder enig commercieel oogmerk voor eigen privé gebruik downloaden van illegaal aanbod van muziek, film en boeken is in Nederland door de wetgever toegestaan.

  Beetje raar om zo de burger er indirect van te beschuldigen dat men druk kopieert en verhandeld.

  Zijn de recepten(eten) ook illegaal om te vertellen? Blok dan smulweb ook maar, anders komen de restaurants in het geding. Routes van bussen of taxi’s die je zelf kan afleggen met je auto zijn dan net zo illegaal, niet dus. Wanneer gaan we zuurstof commercieel op eisen?

 4. Wim says:

  pak je toch gewoon de taxi. Bedankt voor het alternatief!

 5. Steven says:

  Nog een erg vergezochte, maar wel de moeite om over na te denken. Overheden hebben mi de behoefte het net te beheersen. Zolang het internet in Egypte, Libie of China helpt om het regime onder druk te zetten vinden NL, USA en de rest het prachtig, maar ze willen dat in eigen huis wel voorkomen. Een moreel duidelijk issue als kinderporno wordt dus steeds ingezet als breekijzer om het publiek murw te maken en zonodig in te kunnen grijpen.

 6. Willii says:

  Lees eens; “Wij zijn ons brein” van dr. Dick Swaab. O ja, je wordt er niet vrolijk van, wel wijzer. Is ook goed te lezen door eenvoudige lieden als ik :-)

 7. aky says:

  Is er geen rechter in Nederland die over alles ,hierboven geschreven , rechtspraak kan doen ?

 8. Joep says:

  Waarschuwing

  Je bent strafbaar als je een legaal gekochte of gehuurde video thuis afspeelt, en de gordijnen niet goed sluit. Het niet sluiten van de gordijnen aan de straatzijde is “vertoning in het openbaar”.

 9. Ser-G says:

  Welkom in China!

  Geweldig stukje! Maar als er zoveel bussen stoppen bij de sociale voorziening die Taarip levert, en zo weinig bij Nierb waar ligt dan het probleem??

  Philip S zeurt toch ook niet dat de Ammag en Cs. Eigenmerk lampies maakt…?

  Dus…

 10. Plerry says:

  Prima blog, maar in feite is het nog absurder!

  Er wordt Oggiz en Lla4sx namelijk niet verboden te stoppen bij Taarip in de straat, maar in de straat waar de Kamer Van Koophandel (of een bibliotheek) is gevestigd. Daar zou men namelijk wel eens het adres van Taarip kunnen opvragen of opzoeken …

 11. Peter says:

  Kom op met die kamervragen! Dan kan wat krom is eindelijk weer rechtgezet worden…

 12. Ton says:

  Vraag me af of mijn privacy nog wel gewaarborgd kan worden door internet providers.
  In principe heeft brein wel gelijk mensen die zich niet aan regels houden moeten gestraft worden.
  Maar hoe kan het zijn dat Brein wel aan onze gegevens kom denk ook dat we mss alle adressen van brein door de rechter moeten laten blokkeren. Want snuffelen in andermans spullen kan natuurlijk ook niet.
  hoe zit het met dat er veel mensen zijn die PB bezoekt voor informatieve doeleinden die kunnen nu ook niet meer op die website komen.
  En er staat niet alleen illegaal verkregen software op.

  straks worden alle stations gesloten om dat daar drugs word verkocht.
  benzine pompen gesloten omdat autos snelkraken kunnen doen.

  vraag me af hoeveel website;s we straks nog kunnen bezoeken. Denk ook dat er veel meer andere sites zijn waar meer mensen last van hebben moeten we die ook gaan blokken.

 13. Waarom heeft ineens niemand het meer over netneutraliteit ? Is dat nu wel of niet in het geding ? En was daar niet al eens eerder landelijk een beslissing over genomen in gunstige zin ? En ja, dat zal ook betekenen dat kindermisbruik NIET meer symbolisch kan worden bestreden door plaatjes te vervloeken, maar dat men daadwerkelijk actief op zoek moet naar de Robert M. in de hooiberg. Verder hoop ik dat zoveel mogelijk mensen zoveel mogelijk blijven rukken en vingeren.

 14. InterActiVe says:

  Nu de staat wel The Pirate Bay maar niet pedofielenvereniging Martijn kan verbieden, zijn auteursrechten beter beschermd dan onze kinderen.

  • P says:

   De staat heeft geen verbod ingesteld op TPB.
   De staat is bezig met een verbod op Martijn en zal daar vele middelen voor aanwenden.
   De rechtmatigheid van TPB is tijdens deze rechtzaak niet eens in het geding geweest.
   Brein heeft (via de rechter) een blokkade naar TPB bij twee Nederlandse ISP’s afgedwongen.
   Het is nog steeds mogelijk en legaal om naar de site van TPB te gaan, bij alle providers min twee kan dat rechtstreeks, bij de andere twee via een omweg.

  • Servies says:

   Zo dat heeft lang geduurd voordat iemand dat doorhad…
   Eindelijk zijn we erachter welke belangen politici het meest dienen.

 15. janbier says:

  Ik gebruik gas en electriciteit,ik gebruik ook het electriciteitsnetwerk,ben ik dan ook een wietteler??

 16. Automobilist says:

  Wat een giller. We rijden allemaal weleens te hard, dus straks gaan we Rijkswaterstaat verbieden om autowegen voor gebruik vrij te geven. Of Batavus verbieden om fietsen te maken en te verkopen omdat ze te vaak gestolen worden.
  Ik had ooit eens een discussie met iemand van de overheid die aan mijn deur stond te jengelen odmat mijn buurman wat verkeerd had gedaan. Hij probeerde zowaar mij verantwoordelijk te houden.
  Welkom in Afghanistan aan de Noordzee!

 17. levedevrijheid says:

  Straks geldt dit voor alle providers. Daarom roep ik iedereen om op alle websites ( bijvoorkeur van brein en overheden) links the maken naar
  thepiratbay. Of in een blog, dan schrijf je http://thepiratebay.org. Wordt dan allemaal geblokkeerd en ligt zo het hele internet in Nederland plat!

 18. Explorer says:

  Gebruik gewoon de winkel met de volgende slogan:
  V&P is veel voordeeliger!!
  Heb je ook geen last van Nierb en kom je toch met de bussen van Oggiz en LLA4SX via een kleine omweg bij de familie Taarip. Die bussen stoppen voor de winkel van V en P en die hebben een achterdeur die uitkomt bij Taarip.

 19. Martin says:

  Ik had me zelf als vergelijking al eens afgevraagd waarom het OM nog nooit de staat heeft gedaagd voor het uitbaten van snelwegen. Die worden immers door talloze criminelen gebruikt bij de uitoefening van hun vak. En wat is er makkelijker om dat probleem op te lossen dan gewoon de uitbater van die snelweg verantwoordelijk stellen en vertellen dat die geen criminelen meer mag toelaten.
  Dit hele verhaal is een voorbeeld van wat overheden steeds vaker doen: niet alléén het eigenlijke probleem aanpakken (aanbieders en downloaders), want dat is moeilijk, maar een gemakkelijker uitvoerbare algemenere actie uitvoeren, waardoor ook veel onschuldigen belast worden.
  Zomaar een heel banaal, maar goed voorbeeld: verkeersdrempels. Bedoeld om de 1 procent hardrijders te beperken, maar slopen ook de auto’s van alle wijkbewoners. En dat terwijl je de hardrijders gewoon kunt bekeuren.

  • Ben says:

   Eens:
   “Dit hele verhaal is een voorbeeld van wat overheden steeds vaker doen: niet alléén het eigenlijke probleem aanpakken (aanbieders en downloaders), want dat is moeilijk, maar een gemakkelijker uitvoerbare algemenere actie uitvoeren, waardoor ook veel onschuldigen belast worden.”

   Stel de status quo (vb. het vrije internet) is je een doorn in het oog. Je “oplossing” (censuur) zal maatschappelijke weerstand oproepen. Bedenk een probleem (illegale download). Draag je oplossing aan (censureren internet). En voilá! These, antithese, synthese..

   Think people!

   My people are destroyed for lack of knowledge (Hosea 4:6)

 20. Nick says:

  Misschien een goed idee om “vrijwillig” de bussen niet meer bij neirb te laten stoppen?

 21. Martin Zwolle says:

  1) Goede zaak dit verbod. Nu xs4all niet meer zoveel geld hoeft te besteden aan bandbreedte om illegale downloads mogelijk te maken kan de snelheid van mijn internetverbinding eindelijk omhoog of de prijs van mijn abonnement omlaag.

  2) Bij xs4all zitten veel vrije geesten en dat is aardig aan deze provider: kunstenaars, mensen die muziek maken, in bandjes spelen. Hoe zou jij (bij voorbeeld muzikant in een bandje) het vinden als de CD die jullie band met veel moeite en kosten heeft opgenomen en 500x hebben laten drukken binnen no-time op PirateBay zou staan waardoor je nog maar 11 CD’s verkoopt (aan familieleden) en jullie met een flinke schuld blijven zitten? Ben je dan nog steeds supporter van ‘vrijheid’, ‘democratie’ en tegenstander van ‘censuur’? Volgens mij voel je je dan gewoon genaaid.
  Als je het OK vind om niet te betalen voor het werk dat anderen in hun artistieke product hebben gestoken dan zeg je daarmee in feite dat kunst waardeloos is.

  3) “Alles van waarde is weerloos” dichtte Lucebert in 1974. Xs4all zou er beter aan doen om wát van waarde is ook op waarde te schatten in plaats van gratis door te geven. Kwetsbare groepen als artiesten hebben bescherming nodig en geld. Conclusie: stop piraterij!

  • Ronald says:

   uhh.. Als je echt goede muziek maakt wil men echt wel je cd hebben om iets tastbaars te hebben als fan. Een schilderij zoals de nachtwacht kun je ook fotograferen en aan je familie laten zien. Is het dan een item voor in je huis dan koop je een repro. Is het museum waarin het schilderij hangt illegaal? Is het opnemen van een film van tv op je harddisk-recorder om deze later nog eens te kijken ook niet hetzelfde? Jongeren die hun gsm gebruiken om muziek rond te laten schreeuwen zijn dan ook fout, woorden uit de dikke vanDale opnieuw zeggen.. pff.. vertrutting van ons koppige Nederland noem ik dit.

  • jaap says:

   Martin,

   heb je nu werkelijk niets gelezen wat hier staat en beargumenteerd is. XS4all is niet voor of tegen maar is geen politieagent, Brein ook niet. Daar gaat het om, niet of kopieren goed of fout is. Jouw reactie is op punten ongepast. XS4all geeft niets gratis. En waarom zijn artiesten kwetsbaar? Hebben ze minder mentale kwaliteiten?, zijn ze niet volgroeit? Laten we de term kwetsbare groepen wel juist gebruiken.

   • P says:

    Martin,
    Wanneer artiesten het zo moeilijk hebben dat ze hun content niet gratis aangeboden willen hebben, waarom hoor ik dat juist uit groepen van artiesten zo vaak geluiden komen dat XS4ALL niet moet filteren? Keer op keer hoor ik uit de kampen van artiesten dat Brein niet op de goede weg is, dat het illegaal downloaden nog wel iets meevalt, zeker gezien het gebrek aan alternatieven.
    jaap,
    Artiesten zijn kwetsbaar in die zin dat ze veelal van een minimum moeten rondkomen en nu lijkt (volgens sommigen) zelfs dat minimum hen te worden ontzegd.

   • marc says:

    Artiesten krijgen veelal een minimum? Geen wonder dat ze vaak een huis hebben van een miljoentje (enkele uitzonderingen daargelaten)

 22. Aloboha says:

  Gelukkig voor de mensen die gebruik maken van die Scandinavische baai vol met piraten zijn er mogelijkheden genoeg om via duizenden(!) IP-rerouters, webwarpers etc.etc alsnog de bovengenoemde haven in te varen om te euhhh… rond te kijken!
  Voor onze vrienden van NierB (die naar mijn idee ongeveer 62 jaar te laat geboren zijn, ze zouden het nog ver hebben kunnen schoppen in die tijd..) is het een kansloze missie -zie 57 jaar terug – om alle IP-adressen aan te dragen welke 98% bij deze club niet eens bekend zijn.

  Rest mij nog een citaat:
  Haat uw tegenstanders nooit, dat vertroebeld uw inschattingsvermogen.

  Aloboha

 23. s says:

  hoe zit het met de boef der boefen W.K. ik betaal nog steeds zijn kwartje waneer stopt de rechter deze oplichting of word deze organisatie ook door de rechter verbode en laat mijn niet denken aan de banken stelen van de kleintjes voor de grote waar is onse robin hood??

 24. Percies Ja says:

  En al die andere torrentsites? Lijkt me onzinnig dit. Volgende stap is dat PirateBay zijn naam veranderd in CowboyBay. Duurt een dag of wat, maar dan heb je ook iets bereikt als Brein, namelijk: NIETS.

 25. XS4ALL is de beste provider die ik ooit heb gehad! En zijn er voor hun klanten !

 26. A.P.Greve says:

  Beste mensen.
  Dit zal niet de laatste keer zijn dat ze jullie pakken en ons als abonnees. De vrijheden die we nu hebben op het internet zal beetje bij beetje worden ingeperkt. Tot slot belanden we in een Noord Koreaans systeem.
  Mijn sympatie hebben jullie in ieder geval.

  Veel succes.

 27. J-G says:

  Maar ik betaal er toch netjes voor? Ik stort jaarlijks een aanzienlijk bedrag op de rekening van nierB als ik mijn eigen foto’s op een DVD brand. Zij zeggen: het doet er niet toe wat je er op brandt, het gaat om het idee. Is het dan logisch om te zeggen: het doet er niet toe waarvoor ik nierB betaal, het gaat om het idee, en ik vervolgens kijk (download) wat ik wil?
  Het schijnt trouwens dat mensen die etariP bezoeken ook regelmatig ademhalen. Als we nu iedereen verbieden adem te halen, of liever de lucht verabannen, want die maakt dit mogelijk, is het snel afgelopen met bezoekers aan etariP. Zeker weten!

 28. Joep says:

  Ik neem aan dat Neirb heeft kunnen aantonen hoeveel financiële schade zij hebben opgelopen, met inachtneming van het feit dat zij die downloaden, daar geen commerciële bijbedoelingen bij hebben.

  Wat ik privé tegenkom op internet en wil hebben, sla ik op. Elgoog verschaft mij alle informatie, niet xs4all.

  Nagenoeg niets van wat ik download zou ik in een winkel gekocht hebben als het niet via internet beschikbaar zou zijn.

  Binnenkort moet Rijkswaterstaat de A12 afsluiten, want die wordt gebruikt om gestolen auto’s en harddrugs naar Duitsland te vervoeren.

 29. Harold says:

  Ik vind in grote lijnen dat we moeten blijven vechten tegen censurering, maar er moet ook een lijn getrokken worden. Vrijheid van meningsuiting en internet vrijheid zijn maar relatieven. Het begint tenslotte eerst bij onszelf. Ik download bijna nooit iets van internet op muziek of video gebied,maar vind wel dat het mogelijk moet zijn voor diegene die dat wel wilt. Hij moet er dan ook de gevolgen voor zijn rekening nemen, dat het eigenlijk niet is toegestaan. Zoals voorheen eens is gemeld met kinderporno, moet men wel met acties komen om vervuiling van het internet tegen te gaan. Het is een nieuwe vorm van uiting waarin ik vind dat de grenzen opgezocht moeten worden, om er vervolgens fatsoenlijk mee om te kunnen gaan.

 30. Marianne says:

  Roemer, het gaat niet over de definitie van diefstal of over de vergelijking met kinderporno. Het gaat erom, dat in dit satirische stuk het probleem van de diefstal in het warenhuis wordt neergelegd bij de buslijnen. Zo ook wordt het probleem van de film- en muziekdiefstal neergelegd bij de providers. De verkeerden worden aangepakt. XS4ALL is niet verantwoordelijk voor Pirate Bay. Als die site onwettige dingen doet, moet men de mensen achter die site aanpakken. Niet de buschauffeur.

 31. Wij copy pasten dit stuk maar al te graag via linkjes door naar derden :-p

  Nu het nog kan, straks als FilterNet (aka BreinNet) echt van kracht is dan is de kans groot dat NIERB nog eist dat LLA4SX zichzelf moet filteren ;)

  #copyme *Lucifer

  Leuker kunnen we religie niet maken, wel makkelijker, eenvoudig bekeren via afname van de heilige gratis RSS feed.

 32. Eric says:

  Wat ik me afvraag… Zullen nu voor ‘altijd’ deze verwijzingen naar dns/ip’s dicht moeten blijven staan? Wat gebeurt er bijvoorbeeld als meneer ‘bay’ naar een ander ip ‘overstapt’? Succes met de administratie hiervan!

 33. Trevor Gale says:

  De rechter heeft duidelijk niet zijn gedachten ver genoeg ontwikkeld. Want eigenlijk, als het over criminele aktiviteit gaat die mogelijk wordt gemaakt door gebruik van de Internet, moeten ALLE MENSEN verboden zelfs een e-mail te zenden of te lezen. Begrijpt U dit niet? Ik zou het uitleggen voor U: (1) Iedere vrouw heeft de ‘apparatuur’ om prostituee te worden en mensen te uitnodigen via email om haar als ‘service provider’ te gebruiken, (2) Iedere man heeft de ‘apparatuur’ om een verkrachter te worden en email te gebruiken om vrouwen daarvoor te uitnodigen naar een plaats om haar te verkrachten. Heel slecht voor de maatschappij natuurlijk, dus ISP’s zoals LLA4SX moet onmiddelijk email verbieden.
  Nu, zijn alle vrouwen prostituees? Zijn alle mannen verkrachtigers? Nee dus, maar ze gebruiken wel email: het is natuurlijk niet de oplossing website access te verbieden want wat mensen maakt gewoon een andere route om bepaalde akties te doen of dingen te downloaden.

 34. chris says:

  Ik krijg een beetje een parkeerbeleid gevoel hierbij. Waar het word ingevoerd ontstaat ergens anders een probleem. Daar voeren we het ook in, en verplaatst het probleem weer ergens anders naartoe.

  Uitkomst is wellicht dat Brein heel veel mensen in moeten huren om iedere keer weer een IP adres te laten blokkeren, met alle kosten van dien. En volgens mij komt dat ook uit het belasting potje.

  Moraal van het verhaal : Deze instantie word (m.b.t. dit voorbeeld) betaald uit een potje van ons allemaal, voert zinloze en dure werkzaamheden uit, waar verder niemand van het volk om zit te springen, en het probleem lossen ze er niet mee op.

  Is het wellicht een optie om het geld wat hier in omgaat direct naar de mediagiganten te sturen ? Dan blijven ze in hun eigen neergaande spiraal draaien i.p.v. iedereen er in mee te sleuren.

 35. SpikeLane says:

  Zoals met veel andere dingen gebeurd.
  We worden steeds verder beknot in onze privacy.

  En dan maar blijven volhouden dat Nederland een Democratie is.

  Binnenkort stoppen er ook geen treinen meer in Amsterdam , want daar vind illegale straat handel plaats in Hard Drugs.

  Laat die rukker van Brein eens een Psychiatrisch onderzoek ondergaan.

  Misschien iets voor de van Mesdag kliniek ??

 36. Paul Dijkstra says:

  Mochten wij lezers deze zaak ook erg serieus nemen dan zullen we op de barricade moeten. Het is absoluut ondraaglijk dat we zo gecensureerd worden. Het gaat mij er ook niet om of we wel of niet illegaal kunnen downloaden. Het gaat mij erom dat we niet een regering c.q. rechters willen hebben die ons de mond willen snoeren. Het is genoeg nu en daar moet het stoppen. Ik ben een voorstander van actie. Wie kan dit regisseren.

 37. Roemer says:

  Hoezeer ik het ook oneens ben met de uitspraak met de rechter; hoe zou iedereen reageren als het om de aanbieder van kinderporno ging ipv gejat eigendom? Filtert xs4all daar niet ook op? En waarom is dat dan wel acceptabel? En als dat niet acceptabel is voor xs4all, dan zouden heel veel mensen die tegen deze rechterlijke uitspraak zijn, er in het geval van kinderporno plotseling wél voor zijn. Wat ik maar wil zeggen dat – ondanks de uitspraak waar ik het niet mee eens ben – de zaak (zoals altijd) niet zo sinpel is als het lijkt, en zoals in dit fraaie stukje wordt voorgesteld. Als je kinderporno producenten niet kunt aanpakken, dan wil je toch voorkomen dat het verspreid wordt. Vervang kinderporno door gejat eigendom, en iedereen denkt plotseling niet maar aan gedupeerden maar aan zijneigenbelang. Xs4all vertrouw ik wel om goede afwegingen hierin te maken; de gemiddelde consument denkt echter niet verder dan zijn downloadneus lang is en roept maar al te vaak de meest stupide en ondoordachte argumenten om maar te kunnen blijven downloaden. Dit gezegd hebbende: xs4all: heel veel succes. We voelen allemaal aan dat de combinatie censuur en Internet gevaarlijk is. En dat het blokkeren via de rechter van websites niet de weg is waarheen het moet gaan. Maar laten we de feiten – xs4all censureert al! Namelijk onze mail op virussen en kinderporno – wel voor ogen blijven zien en niet uit eigenbelang roepen. Het grote plaatje blijven zien, waarin óók wordt erkend dat diefstal diefstal is. (En ja, ik steel ook heel af en toe wel eens wat, maar ik durf het ook zo te noemen.)

  • Björn says:

   Beste Roemer,
   Wat men ook zegt over jouw mededeling, ben het er mee eens. Ook ik download echt wel eens wat, ben niet de onschuld zelve, maar om het nu een ISP op te leggen, gaat mij ook wat ver. Het enige is natuurlijk een grens is er om hem te stellen; je kunt moeilijk zeggen dat iemand 1GB illegaal mag downloaden per maand en erboven word toeslag berekend. Notoire downloaders/aanbieders traceren is ook lastig, maar die logs zijn beschikbaar bij de ISP. Ook daar kleeft het nadeel aan dat een torrent, of P2P verbinding ook voor legitiem materiaal kan worden gebruikt, deze zullen alleen (neem ik aan) niet via Thepiratebay.org worden gepost.
   Een zaak als deze is altijd lastig, want het medium is dan de dupe van het misbruik. In dit geval de ISP, vanwege zijn gebruikers.
   Onze online mailwashing oplossingen houden bijvoorbeeld relatief grote batches (ineens) met mails tegen, om de reputatie niet om zeep te helpen, ook als het legitiem is. Zo’n filter zou Brein ook kunnen opleggen (dus ten opzichte van niet-piratebay-verkeer, hoeveel download jij en hoeveel biedt je aan tov dat je download). Wie gaat alleen dat verkeer monitoren?!? Quis custodiet ipsos custodes (maar dat geld ook voor Brein…). Lastig maar een discussie uit deze tijd :$

  • Hans says:

   Steel ik ook wanneer ik aan mijn buurman vraag de film op te nemen die ik zelf even niet op kan nemen? Of steel ik alleen wanneer ik de voor mij opgenomen film download?

  • P says:

   Voor zover ik weet filtert XS4ALL niet op kinderporno.
   Het filteren van mail op virussen en spam is iets heel anders dan het filteren van een site: het filteren van virussen en spam wordt namelijk als dienst aangeboden en die kun je ook uitzetten – daarnaast kun je dit ook eenmalig omzeilen, maar dat terzijde – het filteren van een site is niet een dienst naar de gebruikers toe, maar een verplichting van een (verkeerd geinformeerde) rechter.
   Het verschil is dat de mailfilter eenvoudig en legaal te omzeilen is en er – in beginsel – is gekomen om de klant van dienst te zijn, nu bent u namelijk minder lang bezig met het doornemen van de e-mail, toen ik onlangs klant werd moest ik zelf de spammodule nog activeren. Bij het filteren van bepaalde domeinen wordt gezegd dat de content op deze sites niet geschikt/toegestaan is voor de klanten, terwijl XS4ALL en vrijwel alle partijen die met internet te maken hebben een open internet als het ultieme ideaal zien. Nu is XS4ALL in deze niets te verwijten, maar het blijft wel staan dat internet hierdoor iets minder open is.
   Wat betreft kinderporno, zoals boven en in eerdere discussies ook al is aangegeven: dit wordt bij de bron – in internationaal verband – aangepakt, waardoor dit niet hoeft te worden gefilterd. Ze zijn er wel mee bezig omdat het soms erg lastig is aan te pakken, maar de wetgeving op dit gebied is nog steeds niet rond.
   Filteren van sites is dus niet alleen tegen internationale verdragen, maar loopt ook vooruit op betreffende wetgeving.

  • Willem says:

   Beste roemer, bij kinerporno gaat het om verspreiding specifieke bij ons strafbare inhoud. In deze uitspraak is de inhoud niet aan de orde, maar wordt een site geblokkeerd omdat deze volgens Brein strijdig handelt met Nederlands recht waarbij argumenten worden gebruikt die amper hout snijden.
   In de zaak is amper ruimte gegeven voor weerwoord, en vervolgens krijgt Brein het recht om willekeurige site aan te wijzen die zonder toetsing door een rechter geblokkeerd moeten worden.

  • Petra van Goor says:

   Er is overigens ook een verschil tussen stelen en het breken van copyrights. Als je iets steelt heeft degene van wie je steelt het product niet meer. Dat is in geval van downloaden niet het geval. Bij het publiceren van schade bedragen gaat men er gemakshalve van uit dat als downloaden niet mogelijk was, die persoon het product gekocht zou hebben. Dat is duidelijk niet het geval. Zo’n schadebedrag is dan ook volstrekt hypothetisch. Overigens ik download alleen albums die al meer dan twintig jaar oud zijn en hun geld al lang en breed hebben opgebracht. Ik heb de DVD van Leonard Cohen braaf gekocht nadat ik hoorde dat hij door zijn zakenpartner was uitgekleed. Inmiddels heb ik trouwens ook Spotify Premium. Helemaal legaal en betaald.

  • porche925 says:

   Wat een verhaal met tegenstrijdigheden zeg,mijn hemel, hoe heet dat programma van de E&O ook alweer? oh ja , de Moraalridders.
   Niet mee eens, maar logisch toch dat je verspreiding van kinderporno gaat vergelijken met het downloaden van muziek cq films.
   Gelukkig dat deze persoon een nickname heeft die enig verwantschap heeft met een voorman van een politike partij.

  • chris says:

   Beste Roemer,

   Er is wel degelijk een verschil. Bij de aanpak van kinderporno gaat justitie en politie op zoek naar de aanbieder van kinderporno. In deze case verzoekt een private rechtspersoon zonder opsporingsbevoegdheid aan tussenpersoon (provider) om alle gebruikers van een site de toegang te ontzeggen. Wat Brein zou moeten doen om de vergelijking met kinderporno reëel te maken is het aanpakken van The Piratebay of de individuele uploaders. Dat gebeurt niet omdat ze zelf daar de bevoegdheid (terecht) niet voor hebben. Blijkbaar vind justitie dat zij daar niet de prioriteit aan hoeft te geven die Brein wil.

 38. paulvc says:

  Ik word nu toch erg nieuwsgierig naar die familie Taarip.. Ik loop dat laatste stukje wel ;)

  • hans says:

   ja natuurlijk lopen we dat laatste stukje wel via een alternatieve busmaatschappij genaamd yxorp.

 39. Gerard says:

  Gisteren begrepen dat op basis van Europese regelgeving alles wat we doen via internet, twitter, facebook etc. wordt vastgelegd.
  Hoezo vrijheid en democratie….straks wordt je afgerekend op een bericht op de social media….het moet niet gekker worden.
  Men wil klaarblijkelijk alles in de hand houden, maar dat zal niet gebeuren.
  Degene die zaken probeert te ( laten ) verbieden voert een achterhoedegevecht….De geschiedenis heeft ons geleerd dat mensen er telkens opnieuw in slagen om andere en nieuwe wegen te bewandelen.
  Leve de vrijheid van meningsuiting!!!

 40. Johan says:

  Leuk stuk

  Maar Lucia de Berk heeft al gemerkt dat als er cijfers, percentages en kansen in het geding zijn, rechters het spoor bijster raken

 41. Arnold says:

  Noord Koreaanse toestanden. Het is wij tegen Brein. Als wij het hoger beroep verliezen is het hek van de dam.

  • Gerard says:

   Men noemt het hier vrijheid en democratie….maar daar geloof ik niet meer in als je kijkt naar wat er allemaal nog meer gebeurt. Blijven vechten !!

 42. E Cramer says:

  pfffffffffff lijkt of we creminelen zijn, laat ze meer aandacht besteden aan kinderporno op internet inplaats van de 1,5 persoon die eens een mp3 of zo download

 43. Henk de Vries says:

  De naam die die stichting draagt is precies waar ze zelf een gebrek aan hebben. Oh de ironie.

 44. ¡pʃɐɐɥǝƃ ʇınɹǝpuo ʇpɹoʍ ʇǝuɹǝʇuı ǝɾıɹʌ ʇǝH

 45. Jeroen says:

  Kleine aanvulling: tientallen procenten van de Taarip-bezoekers komen uit de bussen van Oggiz en LLA4SX, dus tientallen procenten van de buspassagiers moeten Taarip-bezoekers zijn!

  Verder goede samenvatting!

  • P says:

   Wanneer honderd procent van mijn bezoekers met de bus komt, is toch niet honderd procent van de passagiers voor mij bestemd?
   Wanneer een procent van mijn bezoekers met de bus komt, kan dit toch nog steeds honderd procent van de buspassagiers zijn?
   Zo is dat ook met de Taarip-bezoekers die worden vervoerd met Oggiz en LLA4SX. Tientallen procenten van de Taarip-bezoekers wordt vervoerd met Oggiz en LLA4SX, als ze daarnaast nog twee of drie keer zoveel passagiers bij deze halte afleveren is deze actie buitenproportioneel. Toegegeven, deze kans is bijzonder klein gezien de vergelijking, maar de kans bestaat wel degelijk.
   Nu verkoopt Taarip ook legale spullen, moet de rechter dan alsnog toestemmen in het sluiten van de halte?

   • Willem says:

    Als het over tientallen procenten gaat van xs4all en ziggo dan blijkt toch wel hoe groot die 2 samen zijn. Dat is toch weer een groot compliment dacht ik zo.
    Dus blijf vechten tegen dit onrecht, jullie kunnen ‘t, zeker en vast!

 46. Olaf says:

  .neggel et tiu kaaz ezed mo reinam ereteb neeG .sud teh si oZ !!!!tnajlirb seuqcaJ

 47. Spekje says:

  /me drukt op de Like knop

 48. Jzomer says:

  ‎!!!!pok njiz po rekjips

  • Ome Joop says:

   Sluit alle autosnelwegen, criminelen tanken er namelijk zonder ervoor te betalen.
   Verbied alle openbaar vervoer, criminelen maken er gebruik van.
   Schaf dan ook maar effe alle belasting af, criminelen betalen dat toch niet of maken er juist misbruik van.
   Ja pak vooral alle gewone burgers aan, die durven toch niet tegen te spreken, en hoop zo de criminelen er in mee te laten gaan.
   Tja, de overheden weten het wel, een crimineel aanpakken kost veel meer dan 1000 burgers kunnen opbrengen.
   Zo zou ik nog uren door kunnen gaan, en U?