Update: 25 maart 2021

Uw mobiele telefoon is zo’n dagelijks gebruiksvoorwerp geworden dat het makkelijk is om te vergeten wat een bijzonder apparaat het eigenlijk is. Wist u bijvoorbeeld dat de rekenkracht van de nieuwste smartphone zo’n twintig jaar geleden nog voldoende geweest zou zijn voor een vermelding in de supercomputer top 500?

Of dat er naast een camera, microfoon, vingerafdrukscanner en gezichtsscanner nog ruim tien sensoren in uw smartphone aanwezig zijn? Dan nog maar te zwijgen van de verscheidene chips en antennes die uw telefoon in staat stellen om over verschillende draadloze protocollen informatie uit te wisselen. En dat allemaal in het formaat van een chocoladereep.

Om deze supercomputer met zintuigen dan nog steeds “mobiele telefoon” te noemen is ondertussen bijna misleidend. Locatie, e-mail, portemonnee, persoonlijke berichten, foto’s, gekoppelde apparaten, agenda – het is er allemaal te vinden. En zolang u degene bent die dit technologisch wonder beheerst is dat vooral handig en fijn. Zodra anderen bij die informatie kunnen is dat minder prettig. Zo lieten onderzoekers van Georgia Tech bijvoorbeeld zien hoe advertenties in apps gebruikt kunnen worden om informatie als geslacht, leeftijd en politieke voorkeur met enige mate van zekerheid te voorspellen.

Zeggenschap houden over uw eigen data is dus niet altijd even makkelijk. Gelukkig helpen Google en Apple daar een handje bij. Zo moeten apps eerst goedgekeurd worden voordat ze in de app store worden geplaatst. Wanneer de app dan op de telefoon is geïnstalleerd wordt deze in een afgeschermde omgeving genaamd “sandbox” geplaatst. Dit zorgt ervoor o.a. dat de app niet zomaar bij de instellingen, opslag, camera en microfoon van uw telefoon kan.

Maar die ‘zandbak’ geeft maar gedeeltelijk bescherming. U moet zelf ook kritisch blijven. Zodra een app namelijk bijvoorbeeld uw locatie wil weten, is het aan u om in te schatten of terecht is of niet. Helaas is dit ingewikkelder dan het zou moeten zijn. Zo vragen apps soms om meer rechten dan ze nodig hebben, en wanneer u dan op ‘nee’ klikt stopt de hele app met werken! Erg frustrerend, met als gevolg dat veel mensen de app opnieuw starten en dan schoorvoetend alsnog instemming verlenen.

Na verloop van tijd is het resultaat een telefoon die allerlei informatie aan het lekken is. Om dit te voorkomen en te herstellen hebben wij een aantal tips voor u opgesteld:

1. Doe een privacyscan
Het overzicht over welke app wat mag op uw apparaat is al gauw weg. Voor Android apparaten kunt u een app installeren die dat voor u inzichtelijk maakt. U kunt dit bijvoorbeeld doen met F-Secure SAFE van XS4ALL. Voor iOS apparaten gaat u naar Instellingen en Privacy voor een soortgelijk overzicht. Hiermee ziet u in één overzicht welke apps wat mogen – en kunt u zelf bepalen of dat zo moet blijven.

2. Vergelijk
Apps die precies hetzelfde doen vragen soms om heel verschillende rechten. Probeer dan ook een paar vergelijkbare apps te installeren en kies dan degene die om de minste rechten vraagt. Bekijk hiervoor de privacylabels in de App Store of Google Play.

3. Wees kritisch
Dat een app die de weersverwachting laat zien de locatie nodig heeft lijkt logisch, maar waarom vraagt diezelfde app om toegang tot uw lijst van contacten? Wees kritisch en bekijk bij twijfel de privacylabels of -statement van de maker van de app. Zijn die niet aanwezig of moeilijk vindbaar, dan zegt dat vaak al genoeg.

4. Overweeg te betalen
Appbouwers willen graag iets aan hun creatie verdienen. Eén manier daarvoor is om informatie over u en uw gedrag te verkopen. Dat is het verdienmodel van de meeste ‘gratis’ apps. Die zijn dus niet echt gratis: de gebruiker ‘betaalt’ voor het gebruik met persoonlijke gegevens in plaats van met geld. Apps die geld kosten hebben een ander verdienmodel, de kans is daardoor kleiner dat de appbouwer er met uw gegevens vandoor zal gaan. Maar helemaal zeker is dat niet, dus blijf altijd kritisch!

Door deze stappen te volgen komt u weer in controle over uw eigen data. Dat voelt toch een stuk prettiger wanneer u die supercomputer weer in uw broekzak steekt!

Deel dit:

Reacties

 1. Walter schreef:

  Zoals de xs4all tv app? Die oa toegang vraagt tot de telefoon…

  • Niels Huijbregts schreef:

   De TV-app van XS4ALL vraagt twee keer om toestemming: voor Beheren van bellen en telefoontjes en voor Toegang tot foto’s, media en bestanden. Waarom dat is, staat uitgelegd in artikel 6.6 van onze Privacyverklaring:

   Beheren van bellen en telefoontjes
   Deze toestemming is nodig om te zien of er een telefoongesprek binnenkomt zodat de videostream tijdelijk moet worden stopgezet, en om het apparaat te kunnen herkennen. Dat is nodig omdat de app per abonnement op maximaal vijf verschillende apparaten tegelijk gebruikt kan worden. Het apparaat wordt herkend aan een unieke identifier, een nummer op het apparaat. Om die identifier te kunnen uitlezen, moet de app toestemming hebben. In Android valt dit onder ‘beheren van bellen en telefoontjes’. De app belt niet, en doet niets met belgegevens.

   Toegang tot foto’s, media en bestanden
   De app heeft toestemming nodig om tijdelijk logbestanden te kunnen opslaan op het apparaat. Zonder die logbestanden kan de videostream niet gestart worden. Android noemt dit ‘toegang tot foto’s, media en bestanden’. De app kijkt niet naar foto’s of andere bestanden op het apparaat.

  • Lilian schreef:

   Zouden jullie op de opmerking van Walter (hierboven) willen reageren, mensen van XS4ALL?

 2. Peter Scholtens schreef:

  Ik wil mijn data ook NIET delen met de Google Services, die standaard in elke Andriod phone zit. Daarom gebruik ik de Open Source versie van FairPhone OS. Als je ook nog F-driod gebruikt als app-winkel krijg je pas echt het gevoel terug dat je eigenaar bent. En voor oudere/andere toestellen, LineageOS komt eraan!!!

 3. anoniem schreef:

  Krijg bij mobieltjes altijd de indruk dat je veel betaalt, maar eigenlijk slechts het apparaat in ‘leen’ krijgt.
  Ik voorzie een toekomst waar we niet meer zelf de ‘baas’ zijn over onze apparatuur.

  En dat de ‘baas’ bepaalt wanneer we weer mogen betalen..

  • Guus schreef:

   Dat is niet meer je mag hem houden tegenwoordig en bovenstaande klinkt leuk maar niet eens alle apps vragen om toestemming of instaleren later software die wel toegang krijgt tot je gsm.. Xs4all loopt een beetje achter.. Beter is het om jectoestel te rooten maar dat is vaak te ingewikkeld voor een leek