Adblockers: banner even niet... of juist wel?

’n Kerstliedje aanzetten op YouTube? Eerst een halve minuut een reclame van een online warenwinkel bekijken. Bijna alle websites die gratis filmpjes, nieuws, recepten of muziek aanbieden, kunnen blijven bestaan dankzij reclame. Met behulp van adblockers weten steeds meer internetters die reclame echter te omzeilen. Moet u dat ook doen?

Heerlijk surfen
Ablockers zijn er voor bijna ieder apparaat dat het wereldwijde web op kan. De meeste adblockers zijn add-ons (verlengstukken) voor internetbrowsers. Na installatie ziet u nauwelijks nog reclame. Niet alleen die warenwinkel-reclame op YouTube wordt geblokkeerd, maar ook reclamebanners en Facebook-advertenties. Dat surft heerlijk.

Uw favoriete websites lopen inkomsten mis
Eigenaren van websites zijn niet blij met de opkomst van adblockers, omdat advertenties hun enige bron van inkomsten zijn. Dat is begrijpelijk. Wereldwijd lopen websites jaarlijks voor miljarden euro’s aan inkomsten mis. Vorig jaar gebruikte zo’n 14% van de Nederlandse internetters een adblocker, en dat percentage stijgt. Als u een adblocker installeert, dan zorgt u er voor dat juist uw favoriete websites belangrijke inkomsten mislopen.

Meer dan een reclamestop
Maar moet u dan een adblocker installeren of juist niet? Om het antwoord op deze vraag nog iets ingewikkelder te maken: als u een adblocker installeert, dan omzeilt u niet alleen online reclame, u beschermt ook nog een beetje van uw privacy. Adblockers voorkomen namelijk dat uw computer communiceert met adverteerders.

Andere verdienmodellen
Er zijn echter alternatieven voor online reclame. Steeds meer websites en online diensten kiezen voor een ander verdienmodel. Zo durven kranten de afgelopen jaren (terecht) weer geld voor hun online artikelen te vragen en zijn betaalde diensten als Spotify, Blendle en Netflix super succesvol. Andere websites vragen donaties van hun trouwe volgers of verkopen merchandise.

Uw adblocker aan de lijn houden
Ook kunt u uw adblocker soms zo instellen dat deze niet alle reclame, maar alleen hinderlijke reclame blokkeert. Een andere mogelijkheid is om helemaal geen reclame meer te blokkeren op bepaalde websites. Steunt u toch nog uw lievelingsblogger of favoriete gratis nieuwssite. Als u voor deze optie kiest, houd er dan wel rekening mee dat ook door u vertrouwde websites vaak niet in de hand hebben welke adverteerders uw klikgegevens krijgen. Uw computer communiceert dan namelijk weer met de servers van adverteerders.

Een adblocker installeren? Bepaal het lekker zelf!
Samenvattend: een adblocker kan u beschermen en voorkomt reclame, maar schaadt ook de inkomsten van gratis websites. De keuze is aan u.

Wilt u een adblocker installeren, lees dan in ieder geval even deze test (PDF) van de Consumentenbond. We wensen u veel surfplezier – met of zonder reclame.

Deel dit:

Reacties

 1. Peter says:

  Nóg een reden om een Adblocker te installeren: wie heeft die advertentiemaatschappij het recht gegeven mijn bandbreedte te komen opeisen?

 2. Ronald van der Veen says:

  Tsja, dit is inderdaad best een droevige actie van XS4ALL. Dode bomen versturen naar de vaste klanten met een verwijzing naar de website van XS4ALL, en wat blijkt: daar staat een PDF van een andere organisatie, de Consumentenbond, en dan mag je het zèlf uitzoeken!
  Niks dat XS4ALL je helpt om een keuze te maken of je helpt een adblocker te installeren. Volstrekt waardeloos.
  En dat ik al een hele week elke dag over de paginagrote advertentie in nrc.next moet struikelen van Freek, de medewerker klantcontact, vind ik ook zonde van mijn geld!
  De beste provider zijn, is toch echt wat anders dan de minst slechte provider zijn. Kauw maar even op de nuance.

  • Tweety says:

   Ronald je kunt op het service center het uitschakelen dat je post ontvangt van de “minst slechte provider”. Dat een provider je niet helpt bij het kiezen van een adblocker of het installeren hiervan lijkt mij logische, zij maken de software niet en bieden geen ondersteuning bij problemen. En ja het klinkt simpel maar er zijn genoeg mensen die nadat er problemen zijn de provider gaan lastig vallen dat het komt door de door hun aangeraden software.

 3. xs4all-fan says:

  Waar blijft die Xs4all adblocker nu?

  • Dennis van Steijn says:

   Hi, heeft u na het bekijken van het onderzoek van de Consumentenbond een adblocker uitgekozen die past bij uw persoonlijke situatie en voorkeuren? Dan kunt u instructies en/of een downloadlink op de website van die betreffende adblocker vinden. Als u er niet uitkomt mag u altijd even contact met ons opnemen.

 4. Arend Wassens says:

  XS4ALL gaat van de veronderstelling uit, zoals zoveel bedrijven, dat hun klant” vertrouwd’ is met internet en al het gedoe er omheen. Misschien zijn ze te jong om in te voelen wat het is om 70 jaar oud te zijn en geen zin te hebben in al dat internetgedoe? Ik zou zeggen neem even de moeite zelf onderzoek te doen naar een goede adblocker en deel ons dat mede.

 5. Ik schreef al een mailtje naar XS4All t.a.v. Jaap.
  Mij lukte het ook niet, wat een slechte zaak om zo iets naar je klanten toe te sturen.
  Schreef ook, “Pas op beging niet op KPN te lijken!”.
  Wacht nu een goede adblocker van Xs4all, voor Safari en nog een paar zal mij welkom zijn.
  Blijk niet de enige te zijn die reageerde en te vergeefs e.a. ging uitproberen.
  Hoop dat Xs4all snel met een antwoord komt.
  Koos Egtberts

 6. jp says:

  Ik zou het fijn hebben gevonden van xs4all een blocker te krijgen om het ontvangen van kaartjes met dit soort gebakken lucht te kunnen tegengaan.

 7. F. Boonstra says:

  XS4all, graag melden waar ik de add blocker kan vonden en hoe te installeren. Aan deze kerstkaart heb ik niks maar ik betaal wel zelf de verzending van die zinloze kaart. Daar word ik als klant niet blij van.

  • john G. says:

   Ja, de kerstman komt en geeft je het advies om iets te kopen. Mooie sigaar uit eigen doos. Sterker nog, zinloze reclame… niet First Class Internet.

 8. Ries says:

  Slecht zeg dit xs4all een of andere koekwaus Jaap met zijn gekke kop op de kerstkaart met een hoop geouwehoer over adblockers waar ik niks mee kan.

 9. Eveline Bernard says:

  Ja, teleurgesteld!
  Ik ook. Ben >20 jaar bij XS4all, fan, maar nu toch beetje boos zelfs.
  Adblockers zijn me bekend, gebruik ze al op mijn Windows-computers.
  Ik zoek nu een betrouwbare adblocker voor Android. In het verlengde van F-secure, zeg maar.
  Zo’n kerstkaartje: “Meer over adblockers op ons blog”; leuk, maar dan verwacht ik ook iets. Zeker niet dit: een dode mus met een niet werkende link en een auteur die vier dagen de reacties niet leest! Bah.

 10. Willem says:

  Komt dit door KPN of zijn jullie echt bezig van het pad af te raken?
  Laat zien dat je ballen hebt en voeg een link toe waar je adblockers kunt downloaded en hoe ze te installeren.
  Dit is gewoon een ‘wij waren ooit recalcitrante internetpioniers’ botoxje verzonnen door N=5, jullie reclamebureau, dat juist geld wil verdienen met die reclamemeuk. een rookgordijntje om te verhullen dat jullie met samengeknepen billen echte het bureau zitten in de hoop dat niemand doorheeft dat xs4all een doorgeefluik van KPN is.

 11. Kees says:

  Net Purify gekocht en Safari geprogrammeerd. Werkt van geen kant. Er wordt geen ankele advertentie geblokkeerd

 12. Rob says:

  Hele vreemde actie dit. Ik kreeg de post binnen en ik dacht top ga gelijk checken en installeren. Vervolgens kom je op de site van xs4all niet verder. Slechte service van 1 van de duurste providers.

  • Dennis van Steijn says:

   Beste Rob, in ons blog verwijzen wij naar een onderzoek van de Consumentenbond. Heeft u na het bekijken van het onderzoek een adblocker uitgekozen die past bij uw persoonlijke situatie en voorkeuren? Dan kunt u instructies en/of een downloadlink op de website van die betreffende adblocker vinden. Als u er niet uitkomt mag u altijd even contact met ons opnemen!

 13. Peter says:

  Wat een afbreuk aan het XS4ALL-imago !!
  Een verhaaltje over adblockers en hoe veilig dat allemaal wel niet is….en dan….dan nix.
  Bij xs4all ben ik gewend dat er dan een prima software pakket of app beschikbaar is; een link waarmee je probleem een geweldig software pakket tot je beschikking hebt. MAAR dit keer NIET. Ga maar op zoek….Wat heb ik hier aan ????

  • Dennis van Steijn says:

   Beste Peter, in ons blog verwijzen wij naar een onderzoek van de Consumentenbond. Heeft u na het bekijken van het onderzoek een adblocker uitgekozen die past bij uw persoonlijke situatie en voorkeuren? Dan kunt u instructies en/of een downloadlink op de website van die betreffende adblocker vinden. Als u er niet uitkomt mag u altijd even contact met ons opnemen.

  • appie says:

   100% mee eens. ik dacht dus exact t zelfde. in de verste verte niets te vinden op site van xs4all.

 14. Gino says:

  HoHoHo beste Jaap,
  ik ben niet boos op je hoor….maar wel zwaar teleurgesteld over je boodschap en je rol als ” servicecontent specialist ”
  wens je ook mooie gestoorde feestdagen

 15. Gerard says:

  Bij installatie van adblockplus verschijnt een bericht dat de extensie gevoelige informatie kan lezen en mogelijk versturen.Hoe vertrouwd is dit dan?

  • Dennis van Steijn says:

   Beste Gerard, begrijpelijk dat u zich dat afvraagt. Het is echter een logische melding, want u geeft een adblocker de rechten om de content in uw browser te wijzigen. Zonder deze rechten kan een adblocker zijn werk niet doen. Deze melding verschijnt trouwens bij activering van de meeste plugins.

 16. Mike says:

  Geen software installeren maar wel “geselecteerd” blocken kan in de Fritzbox zelf!
  Aangezien iedereen bij xs4all een fritzbox heeft!
  Dus voor alle systemen achter de fritzbox (dus ook mac/mobile/tablet)
  Handleiding: https://github.com/fboes/fritzbox-blacklist

 17. Erik says:

  Allemaal leuk, allemaal prachtig alleen nu de installatie instructies. Ben bang dat het er sprake is van een ‘dode mus’ gift. Het enige dat dus geteld heeft, is reclame maken voor xs4all. Of zou een pleidooi juist voor de reclamemakers de bedoeling zijn geweest ? “Wat gij niet wil wat U geschiedt, doe dat ook een ander niet”.

  • Dennis van Steijn says:

   Beste Erik, de instructies en/of een downloadlink kunt u op de website van de adblocker zelf vinden. Als u er niet uitkomt mag u altijd even contact met ons opnemen.

 18. Pieter Hoogendoorn says:

  Jammer dat er in de test van de consumentenbond niets staat over gebruikers van een Mac met safari.

  Heeft daar iemand een goede tip voor?

 19. Ron says:

  Ho.ho.ho (toepasselijke tekst trouwens)kaart van u ontvangen met melding dat ik zonder reclame online kan zijn.Hoe dat te doen nee staat er niet in en ook niet op uw site te vinden.Alleen verwijzingen waar ik niets mee kan.Leuk dat u dat onder de aandacht brengt,maar geef dan ook precies aan hoe dat snel te doen.Anders liever niet dat soort zinloze aanbiedingen doen,daar ka ik als klant niets mee en daar wordt ik een beetje moe van,net niet boos maar dat scheelt niet veel.

  • Dennis van Steijn says:

   Beste Ron, wat vervelend dat u dit zo ervaart. Heeft u na het bekijken van het onderzoek van de Consumentenbond al een adblocker uitgekozen die past bij uw persoonlijke situatie en voorkeuren? Dan kunt u instructies en/of een downloadlink op de website van die betreffende adblocker vinden. Als u er niet uitkomt mag u altijd even contact met ons opnemen.

 20. Paul says:

  Twee goede addons zijn de blocker van ublock origin en privacy badger. Deze hebben nog geen verdienmodel om advertenties door te laren als de adverteerder er voor betaald!

  • Mikel says:

   Juist. Deze 2 gebruik ik ook naar alle tevredenheid. Vooral uBlock Origin is fijn. Je kunt deze ook malware domains en allerlei blok lijsten laten gebruiken voor nog meer bescherming.

   Wat de misgelopen inkomsten van zo’n site betreft: ze moeten gewoon met de tijd meegaan en een ander verdien model verzinnen. Ads zijn gewoon een invasie van privacy en kunnen bovendien computers met van alles en nog wat besmetten. Waarom zou ik als gebruiker zo’n risico nemen? Ik zie het voordeel niet.

 21. Rob says:

  Voor de mensen die niet bang zijn om zelf een beetje werk te verrichten: In de map C:\Windows\System32\Drivers\etc\ van iedere Windows computer vind je het bestand hosts. Dit kun je heel eenvoudig, via een tekst editor aanpassen tot een zeer efficiënte add-blocker (let op: hosts is een bestand ZONDER extensie, sommige tekst editors voegen standaard de extensie .txt toe, en dat moet dus NIET); zie onder meer https://www.schoonepc.nl/nieuwsbrief/hosts-bestand_aanpassen.html als je wilt weten hoe dat moet. Zelf gebruik ik deze methode al ongeveer vanaf het moment dat ik overstapte ven MS-DOS naar Windows. Daarnaast heb ik tegenwoordig Adblock+ (https://adblockplus.org/nl/) geïnstalleerd. Resultaat: geen afleidende, flapperende teksten of filmpjes, maar rust… Internet zoals Internet zijn moet! :-)

 22. Patrick says:

  Ik gebruik een adblokker omdat er teveel websites zijn die zoveel reclame op de website hebben dat het niet meer leuk is om naar te kijken. tussen elke regel is soms wel een banner te zien, maar goed ze willen liefst winst maken en nog meer op de site zetten.

  • Peter says:

   Ik ben het helemaal met Patrick eens, de hoeveelheid reclames op de web-pagina lopen echt de spuigaten uit. Ik gebruik een adblocker die laat zien hoeveel advertenties geblokkeerd zijn. Het record dat ik gezien is 193!!!!!! Als er geld misgelopen wordt door de blockers, misschien moeten de adverteerders dan ook maar eens een spiegel voorhouden. Ik stel me zo voor dat je een krant wil lezen en iemand probeert elke 3 seconden een advertentie tussen jouw ogen en de krant te houden. Gek voorbeeld? Waarom moeten we het wel zo accepteren als we achter de pc zitten!

 23. Arthur says:

  De link werkt nu wel

  • Arthur says:

   maar ja, nu blijkt dat Internet Explorer en Edge (dus Microsoft-producten niet zijn aan te passen).
   Voor iPad en telefoon misschien toch wel handig te gebruiken.

 24. Saskia says:

  Hoe moet je hem dan installeren? Is er een link om die adblocker te downloaden?

  • Dennis van Steijn says:

   Beste Saskia, heeft u na het bekijken van het onderzoek van de Consumentenbond al een adblocker uitgekozen die past bij uw persoonlijke situatie en voorkeuren? Dan kunt u instructies en/of een downloadlink op de website van die betreffende adblocker vinden. Als u er niet uitkomt mag u altijd even contact met ons opnemen.

 25. Peter says:

  Blog gepubliceerd op 12 december, en de link werkt nog steeds niet. Kijkt er uberhaupt iemand van XS4ALL naar deze reacties? Slecht hoor, wel blog plaatsen, maar niet de reacties volgen.

  • Dennis van Steijn says:

   Beste Peter, sorry daarvoor. Dat hadden we beter in de gaten moeten houden. De link werkt inmiddels weer.

 26. hedy van erp says:

  Heeft iemand tip voor een goede gratis Safari adblocker? Jaap, specialist in kwaliteit en servicecontext bij XS4ALL, wellicht?

 27. Radboud says:

  Goede Spam van XS4ALL. Zo houden ze hun klanten lekker aan het lijntje….

 28. Ineke Janssen says:

  Ben het eens met R. Goedhart. De link naar de Consumentenbond werkt niet en inderdaad, er staat nergens wat ik moet doen om de adblocker te installeren.

  • Victor says:

   Het is eenvoudig,adblocker opzoeken via Google en er vershijnt ook een installatielinkje waarop je alleen maar hoeft te klikken.
   heb zo uBlock Origin geinstalleerd,wat een verrassing!

 29. r goedhart says:

  wat een nutteloos gedoe.
  hier geen install programma te vinden en in mijn account ook niets te vinden wat te doen of hoe ik het moet instellen.

  valt me van xs4all erg tegen

 30. Martin says:

  Nu een poststuk met een verwijzing naar een website met een (niet werkende) verwijzing naar een website ?
  Waarom niet gewoon een link naar een goede adblocker toegevoegd ?
  Nu moet ik als nog zelf opzoek.

  • Astrid says:

   Helemaal mee eens; Ik verwacht een adblocker van XS4all.

   • Dennis van Steijn says:

    Beste Astrid, in de kerstkaart die we elk jaar sturen geven we onze klanten een tip die te maken heeft met onze diensten en/of internet in het algemeen. Die tip is dit jaar het (wel of juist niet) gebruiken van een adblocker – in deze keuze nemen wij bewust geen positie in. In dit blog wegen wij diverse voor- en nadelen tegen elkaar af, zodat u zelf kunt beslissen om wel of geen adblocker te installeren.
    Verder zijn er enorm veel adblockers, voor verschillende besturingssystemen en browsers. Als u een adblocker installeert, vinden wij het belangrijk dat u er zelf eentje uitkiest die het best bij uw persoonlijke situatie en voorkeuren past. Om u daarbij een handje te helpen verwijzen wij u naar het onderzoek van de Consumentenbond.

 31. Cissy Ploegmakers says:

  Jammer dat de link niet werkt. Eerst de moeite nemen om een reclameblaadje te sturen, die naar de site verwijst, die naar de consumentenbond verwijst, die dan niet bereikbaar is…. niet handig.

 32. Ton says:

  wil ik de link van de consumentenbond bekijken is deze onbereikbaar!!
  “Er is een fout opgetreden” mooi geblokt.

 33. Dick Alstein says:

  Een argument voor adblockers dat je maar zelden hoort is dat advertenties vreselijk verkwistend zijn. De website zelf krijgt maar een klein deel van het geld, de rest gaat op aan de hele advertentie-industrie, die iets levert waar niemand op zit te wachten. Als je een website wilt steunen omdat ze goede content hebben, is het veel beter om rechtstreeks te doneren. Adblockers zijn een zetje in de richting van een beter verdienmodel.
  Een ander argument is milieubesparing. De meeste Megabytes die worden verstuurd voor een webpagina bestaan uit nutteloze advertenties, en dat kost bij elkaar heel wat elektriciteit (en dus CO2).

 34. Ferry says:

  Een vierde reden om een adblocker te gebruiken is daarbij nog dat het browser sneller is zonder advertenties. Er worden vele scripts geladen om gebruikers te volgen en advertenties weer te geven. Al die scripts maken het laden van de websites trager. Op mobiele apparaten verlengt de adblocker ook nog eens de accuduur en spaart het de databundel doordat de advertenties en scripts niet geladen hoeven te worden.

 35. Bas de Bakker says:

  U wijdt geen woord aan de voor mij belangrijkste reden om een adblocker te gebruiken: de malware die soms via advertenties wordt verspreid. Zie bijvoorbeeld dit bericht:
  http://www.nu.nl/internet/4245065/grote-nederlandse-websites-verspreidden-malware-via-advertenties.html
  En nu.nl maar klagen dat ik een adblocker gebruik, maar ze hebben het er toch echt zelf naar gemaakt.

  • Mario says:

   Precies! Als ik van een website een advertentie ziet, dan kan ik daar mee leven. Maar dan moeten zij die ZELF hosten. Dat gezeur van “Tja…. onze advertentie aanbieder was gehackt, daar kunnen wij niets aan doen.” is ronduit belachelijk.