Adblockers: banner even niet... of juist wel?

’n Kerstliedje aanzetten op YouTube? Eerst een halve minuut een reclame van een online warenwinkel bekijken. Bijna alle websites die gratis filmpjes, nieuws, recepten of muziek aanbieden, kunnen blijven bestaan dankzij reclame. Met behulp van adblockers weten steeds meer internetters die reclame echter te omzeilen. Moet u dat ook doen?

Heerlijk surfen
Ablockers zijn er voor bijna ieder apparaat dat het wereldwijde web op kan. De meeste adblockers zijn add-ons (verlengstukken) voor internetbrowsers. Na installatie ziet u nauwelijks nog reclame. Niet alleen die warenwinkel-reclame op YouTube wordt geblokkeerd, maar ook reclamebanners en Facebook-advertenties. Dat surft heerlijk.

Uw favoriete websites lopen inkomsten mis
Eigenaren van websites zijn niet blij met de opkomst van adblockers, omdat advertenties hun enige bron van inkomsten zijn. Dat is begrijpelijk. Wereldwijd lopen websites jaarlijks voor miljarden euro’s aan inkomsten mis. Vorig jaar gebruikte zo’n 14% van de Nederlandse internetters een adblocker, en dat percentage stijgt. Als u een adblocker installeert, dan zorgt u er voor dat juist uw favoriete websites belangrijke inkomsten mislopen.

Meer dan een reclamestop
Maar moet u dan een adblocker installeren of juist niet? Om het antwoord op deze vraag nog iets ingewikkelder te maken: als u een adblocker installeert, dan omzeilt u niet alleen online reclame, u beschermt ook nog een beetje van uw privacy. Adblockers voorkomen namelijk dat uw computer communiceert met adverteerders.

Andere verdienmodellen
Er zijn echter alternatieven voor online reclame. Steeds meer websites en online diensten kiezen voor een ander verdienmodel. Zo durven kranten de afgelopen jaren (terecht) weer geld voor hun online artikelen te vragen en zijn betaalde diensten als Spotify, Blendle en Netflix super succesvol. Andere websites vragen donaties van hun trouwe volgers of verkopen merchandise.

Uw adblocker aan de lijn houden
Ook kunt u uw adblocker soms zo instellen dat deze niet alle reclame, maar alleen hinderlijke reclame blokkeert. Een andere mogelijkheid is om helemaal geen reclame meer te blokkeren op bepaalde websites. Steunt u toch nog uw lievelingsblogger of favoriete gratis nieuwssite. Als u voor deze optie kiest, houd er dan wel rekening mee dat ook door u vertrouwde websites vaak niet in de hand hebben welke adverteerders uw klikgegevens krijgen. Uw computer communiceert dan namelijk weer met de servers van adverteerders.

Een adblocker installeren? Bepaal het lekker zelf!
Samenvattend: een adblocker kan u beschermen en voorkomt reclame, maar schaadt ook de inkomsten van gratis websites. De keuze is aan u.

Wilt u een adblocker installeren, lees dan in ieder geval even deze test (PDF) van de Consumentenbond. We wensen u veel surfplezier – met of zonder reclame.

Deel dit:

Reacties

 1. Peter says:

  Nóg een reden om een Adblocker te installeren: wie heeft die advertentiemaatschappij het recht gegeven mijn bandbreedte te komen opeisen?

 2. Ronald van der Veen says:

  Tsja, dit is inderdaad best een droevige actie van XS4ALL. Dode bomen versturen naar de vaste klanten met een verwijzing naar de website van XS4ALL, en wat blijkt: daar staat een PDF van een andere organisatie, de Consumentenbond, en dan mag je het zèlf uitzoeken!
  Niks dat XS4ALL je helpt om een keuze te maken of je helpt een adblocker te installeren. Volstrekt waardeloos.
  En dat ik al een hele week elke dag over de paginagrote advertentie in nrc.next moet struikelen van Freek, de medewerker klantcontact, vind ik ook zonde van mijn geld!
  De beste provider zijn, is toch echt wat anders dan de minst slechte provider zijn. Kauw maar even op de nuance.

  • Tweety says:

   Ronald je kunt op het service center het uitschakelen dat je post ontvangt van de “minst slechte provider”. Dat een provider je niet helpt bij het kiezen van een adblocker of het installeren hiervan lijkt mij logische, zij maken de software niet en bieden geen ondersteuning bij problemen. En ja het klinkt simpel maar er zijn genoeg mensen die nadat er problemen zijn de provider gaan lastig vallen dat het komt door de door hun aangeraden software.

 3. xs4all-fan says:

  Waar blijft die Xs4all adblocker nu?

  • Dennis van Steijn Dennis van Steijn says:

   Hi, heeft u na het bekijken van het onderzoek van de Consumentenbond een adblocker uitgekozen die past bij uw persoonlijke situatie en voorkeuren? Dan kunt u instructies en/of een downloadlink op de website van die betreffende adblocker vinden. Als u er niet uitkomt mag u altijd even contact met ons opnemen.

 4. Arend Wassens says:

  XS4ALL gaat van de veronderstelling uit, zoals zoveel bedrijven, dat hun klant” vertrouwd’ is met internet en al het gedoe er omheen. Misschien zijn ze te jong om in te voelen wat het is om 70 jaar oud te zijn en geen zin te hebben in al dat internetgedoe? Ik zou zeggen neem even de moeite zelf onderzoek te doen naar een goede adblocker en deel ons dat mede.

 5. Ik schreef al een mailtje naar XS4All t.a.v. Jaap.
  Mij lukte het ook niet, wat een slechte zaak om zo iets naar je klanten toe te sturen.
  Schreef ook, “Pas op beging niet op KPN te lijken!”.
  Wacht nu een goede adblocker van Xs4all, voor Safari en nog een paar zal mij welkom zijn.
  Blijk niet de enige te zijn die reageerde en te vergeefs e.a. ging uitproberen.
  Hoop dat Xs4all snel met een antwoord komt.
  Koos Egtberts

 6. jp says:

  Ik zou het fijn hebben gevonden van xs4all een blocker te krijgen om het ontvangen van kaartjes met dit soort gebakken lucht te kunnen tegengaan.

 7. F. Boonstra says:

  XS4all, graag melden waar ik de add blocker kan vonden en hoe te installeren. Aan deze kerstkaart heb ik niks maar ik betaal wel zelf de verzending van die zinloze kaart. Daar word ik als klant niet blij van.

  • john G. says:

   Ja, de kerstman komt en geeft je het advies om iets te kopen. Mooie sigaar uit eigen doos. Sterker nog, zinloze reclame… niet First Class Internet.

 8. Ries says:

  Slecht zeg dit xs4all een of andere koekwaus Jaap met zijn gekke kop op de kerstkaart met een hoop geouwehoer over adblockers waar ik niks mee kan.

 9. Eveline Bernard says:

  Ja, teleurgesteld!
  Ik ook. Ben >20 jaar bij XS4all, fan, maar nu toch beetje boos zelfs.
  Adblockers zijn me bekend, gebruik ze al op mijn Windows-computers.
  Ik zoek nu een betrouwbare adblocker voor Android. In het verlengde van F-secure, zeg maar.
  Zo’n kerstkaartje: “Meer over adblockers op ons blog”; leuk, maar dan verwacht ik ook iets. Zeker niet dit: een dode mus met een niet werkende link en een auteur die vier dagen de reacties niet leest! Bah.

 10. Willem says:

  Komt dit door KPN of zijn jullie echt bezig van het pad af te raken?
  Laat zien dat je ballen hebt en voeg een link toe waar je adblockers kunt downloaded en hoe ze te installeren.
  Dit is gewoon een ‘wij waren ooit recalcitrante internetpioniers’ botoxje verzonnen door N=5, jullie reclamebureau, dat juist geld wil verdienen met die reclamemeuk. een rookgordijntje om te verhullen dat jullie met samengeknepen billen echte het bureau zitten in de hoop dat niemand doorheeft dat xs4all een doorgeefluik van KPN is.