Trage wifi. Een van de grootste ergernissen in ons moderne leven. Nu we massaal thuis blijven is een goede draadloze verbinding éxtra belangrijk. XS4ALL-monteur Peter Kwast rijdt normaal dagelijks door het land om bij klanten wifi te installeren. Hij geeft 9 tips om uw wifi thuis te verbeteren.

1. Verplaats het modem

Het modem mag niet verder dan 1,5 meter van het ISRA-punt (de telefoonaansluiting) verwijderd zijn. Deze aansluiting zit bij de meeste mensen in de meterkast. Om die reden staat het modem vaak ook in de meterkast (en netjes uit het zicht). Dat betekent wel dat het signaal meteen door een deur moet. Deze kleine blokkade kunt u opheffen door het modem buiten de meterkast te plaatsen. Dit scheelt 3 tot 7 procent aan wifi-sterkte in uw huis! Zet het modem nooit achter de televisie, dat verstoort het wifi-signaal. Erboven of ernaast kan wel.

2. Voorkom blokkades

Wifi houdt niet van deuren, radiatoren en gewapend beton. En al helemaal niet van spiegelende oppervlaktes, vloerverwarming en aquariums. Dat zijn barrières die het signaal zwakker maken. Achter een glazen deur of ruit heeft u ook minder goede wifi. Probeer hiermee rekening te houden als u gaat verbouwen. Gaat u een nieuwe vloer leggen? Kies dan niet voor een onderlaag van zilverfolie (spiegelend), maar voor groene matten. En zit u ‘s zomers graag in de tuin met uw tablet? Doe alle deuren en ramen volledig open. HR++ glas laat namelijk vrijwel geen wifi door.

3. Een babyfoon zit uw internetsnelheid in de weg

Steeds meer apparaten kunnen worden verbonden met het wifi-netwerk. De meeste apparaten zijn ‘lichte gebruikers’ die uw internet nauwelijks vertragen. Bovendien zetten ze de lijn naar uw FRITZ!Box slechts af en toe ‘open’. Dat is anders met veel babyfoons. Die zenden en ontvangen continu, op 2,4 GHz. Ja. Dezelfde frequentie waar ook uw FRITZ!Box-modem op opereert, in de meeste gevallen. En veel babyfoons zijn ook nog eens zo brutaal om steeds voorrang te eisen. Kortom: uw gewone internetverbinding wordt dan ‘in de wacht’ gezet. Sommige babyfoons kiezen automatisch een ander kanaal en zitten uw gewone internetverkeer niet in de weg. Die zijn over het algemeen wel wat duurder.

4. Versterk uw wifi-signaal

Heeft u vloerverwarming op de eerste verdieping en staat uw modem beneden? Dan zal uw wifi-signaal in de slaapkamer of op zolder zwak zijn of helemaal wegvallen. Vloerverwarming laat bijna geen wifi door. Een oplossing is op de eerste verdieping een wifi-versterker aan te sluiten. Deze pikt het signaal van beneden op en versterkt het, waardoor u ook boven goed draadloos internet krijgt. De FRITZ!Repeater 2400, die XS4ALL-klanten met korting in de webshop kunnen kopen, steekt u gewoon in het stopcontact.

Nadeel is dat u iets van uw internetsnelheid verliest. Dat gebeurt niet als u de wifi-versterker via een kabel met de router verbindt. De versterker zendt een net zo krachtig signaal uit als het modem zelf, waardoor u dus ook op uw eerste (en tweede) verdieping een snelle internetverbinding heeft. Mijn advies: trek een netwerkkabel (UTP) naar de eerste en of tweede verdieping en zet de wifi-versterker om van draadloze verbinding met het modem naar een bekabelde verbinding met het modem. Raadpleeg de handleiding en lukt het niet zelf, bel dan de Technische Helpdesk.

5. Creëer een mesh-netwerk

Een mesh-netwerk bestaat uit een aantal losse wifi-versterkers die u op verschillende plekken in uw huis zet. Deze versterkers zijn draadloos met elkaar verbonden en creëren zo een stabiel wifi-netwerk. Bij een wifi-netwerk zijn alle versterkers aangesloten op de FRITZ!Box. Het is belangrijk dat ze ook van AVM, de fabrikant van FRITZ!-producten, zijn. De FRITZ!Box stuurt het signaal door naar de wifi-versterkers. Mesh geeft dan een krachtig en stabiel wifi in uw hele huis. Als u zich door huis verplaatst wordt uw apparaat steeds overgezet naar het beste wifi-punt. Informeer bij XS4ALL wat de mogelijkheden zijn.

6. Ga niet naast de magnetron zitten

Werkt u graag in de keuken? Daar heeft u het meeste last van wifi-verstoringen. Dat komt omdat er nogal wat elektrische apparaten in de keuken staan, waaronder de koelkast. Deze apparaten verstoren het wifi-signaal. Gebruikt iemand ondertussen de magnetron, dan valt uw verbinding vaak helemaal weg.

7. Beveilig altijd uw netwerk

Als u uw thuiswerknetwerk niet beveiligt met een wachtwoord, kunnen ook de buren meesurfen of uw verbinding. Hierdoor krijgt u een lagere snelheid, om nog maar te zwijgen over het ongewenst meegluren in uw netwerk. Het modem van XS4ALL is goed beveiligd. De geïntegreerde firewall beschermt alle aangesloten computers. En de WPA2-encryptie beveiligt uw draadloze internetverbinding effectief tegen meesurfen. Op de helpdeskpagina’s vindt u de beveiligingsinstellingen. Extra veilig is een gastennetwerk in te stellen met een eigen wachtwoord.

8. 2,4 GHz versus 5 GHz en frequenties

De meeste modems kunnen op twee frequenties uitzenden: 2,4 GHz en 5 GHz. 2,4 GHz is de oudste en heeft een erg beperkt aantal kanalen. Dat heeft als nadeel dat alle draadloze apparatuur elkaar kan verstoren. Als u met het hele gezin aan het gamen, netflixen en facebooken bent, zit iedereen elkaar in de weg. De verbinding kan dan flink trager worden. In dichtbebouwde wijken is het al helemaal een probleem. Niet alleen uw eigen apparatuur geeft dan onderling verstoringen, maar die van de hele omgeving. Midden in de stad zit u zó binnen het bereik van tientallen routers. Mijn advies: laat de 2,4 GHz-frequentie op automatisch staan. Het optimale kanaal wordt dan vanzelf gekozen.

Bij goede dekking is wifi op 5 GHz ideaal. U heeft daarmee namelijk een veel snellere verbinding. En dankzij de grote hoeveelheid kanalen veel minder kans op verstoringen. Het nadeel is alleen dat het 5 GHz-signaal niet zo ver komt. Staat uw modem beneden? Dan heeft u op de bovenetages meestal geen volledige wifi-dekking meer. Wifi-versterkers bieden dan uitkomst.

9. Stap over op bekabeld internet

Draadloos internet is superhandig. Maar wilt u gegarandeerd de snelste en stabielste internetverbinding, verbindt uw apparaten dan via een kabel met het modem. Zeker voor fanatieke gamers kan dit veel ergernis schelen. Maar ook Google wordt ineens veel sneller.

Meer wifi-tips

Kijk hier voor nóg meer tips om uw WiFi te verbeteren en problemen op te lossen.

Deel dit:

Reacties

 1. Hittjo Homan schreef:

  Hi there, de opmerking: “Het modem mag niet verder dan 1,5 meter van het ISRA-punt (de telefoonaansluiting) verwijderd zijn” is dat ook van toepassing voor glasvezel?

  • Jos schreef:

   Bij glasvezel hoeft dat niet. Mijn glasvezelaansluiting zit in de meterkast op de galerij, mijn huiskameraansluiting zit daar ‘hemelsbreed’ ca. 12,5 meter vandaan, en ca. 20 meter via de buizen in de muren, met zware betonmuren ertussen.
   Ik heb de Fritz!Box (7490) gewoon in de huiskamer, dan hoefde ik bovendien geen 2 kabels te trekken (vlan4 en vlan6) maar loopt de zaak gewoon gesplitst vanaf de Fritz. In de slaapkamer heb ik een Fritz!Repeater 3000, uiteraard in mesh, waardoor ik ook daar optimale snelheid heb.

 2. Peter schreef:

  Beste XS4All medewerker,
  Het is juist niet verstandig om bij de 2.4 GHz band, je kanaal instelling op automatisch te zetten. Kies voor kanaal 1, 6 of 11. Met deze kanaalkeuze heb je dan geen overlapping. Je kunt beter op hetzelfde kanaal zitten (als je geen keus hebt) dan op een overlappend kanaal. Eenzelfde kanaal wacht met zenden en ontvangen op de ander. Een overlappend kanaal geeft verstoring, waardoor de pakketjes opnieuw verzonden moeten worden, hierdoor lijkt de verbinding trager.
  Wat betreft de 5 GHz band, deze niet op een bandbreedte van 80 MHz zetten, maar ten hoogste 40 MHz. Hiedoor hebben de buren ook nog ruimte om een vrij kanaal te kiezen. Bij een repeater en of een extra AccessPoint, hetzelfde SSID gebruiken, maar wel verschillend, niet overlappende kanalen instellen.
  Bij de persoon die één Fritz box en drie repeaters heeft, zal het signaal niet beter worden. De 2.4 GHz verstoren elkaar. Er zijn ook veel storingen in WiFi signalen te vinden bij “slechte/goedkope” draadloze camera’s voor bewaking o.i.d.
  Draadloze groet,
  Peter.

 3. Jaap N. schreef:

  Geldt voor Mesh ook dat je de repeaters beter met kabels kunt verbinden met het modem?
  Het valt mij op dat je je wifi op je modem altijd aan moet hebben staan om Mesh mogelijk te maken. Bij ons zou dat niet nodig zijn, omdat de repeaters, die we hebben naast het modem voldoende bereik geven in het hele huis en tuin. Is het niet mogelijk een repeater als Mesh master te laten werken? Wij hebben de Fritz3000 en Fritz1750 als repeaters.

 4. eelc schreef:

  Hoe doe je dit?

  zie punt 8:
  ‘Mijn advies: laat de 2,4 GHz-frequentie op automatisch staan. Het optimale kanaal wordt dan vanzelf gekozen.’

  • XS4ALL schreef:

   Als het goed is doet uw FRITZ!Box-modem dit al vanzelf. U kan het voor de zekerheid controleren door in te loggen op uw modem > Wireless (uitklappen) > Radio Channel > Radio Channel Settings. Daar moet ‘Set radio channel settings automatically (recommended)’ geselecteerd zijn.

 5. Fons Heijnsbroek schreef:

  Hoe zet je op de Fritzbox de Wifi even uit en dan weer aan? Ik druk bij mijn Fritzbox op de WLAN-knop maar dan gebeurt er niets…

 6. Willem schreef:

  5G moeten we niet willen, de straling van die antennes is een gevaar voor mens en dier.

  • Ivo schreef:

   Yep, je hebt helemaal gelijk Willem! De oplossing is een metalen vergiet op te zetten, wikkel jezelf goed in met aluminiumfolie en meld je aan bij het ‘GGZ’. (ook ’s ochtends een slokje bleekwater doet Wonderen.:))

  • XS4ALL schreef:

   Ha Willem, dit artikel gaat over 5 GHz wifi. Een techniek die al vele jaren in gebruik is. 5G (mobiele telefonie) is iets anders.

  • Hans Bastiaansen schreef:

   Hé hé! Eindelijk iemand die ook wakker is. Weet je dat er een rechtszaak komt TEGEN 5G? Ook ik heb mij aangemeld. Als de providers het toch landelijk invoeren mag ik €2000 cashen. Maar ik vind gezondheid belangrijker.
   Weet je dat er verschillende deskundigen het Coronavirus aan 5G koppelen.
   In China wordt 5G als wapen gebruikt.
   4G is goed genoeg!!
   Mijn conclusie; eerst meer onderzoek doen VOORDAT 5G wereldwijd uitgerold wordt!!

  • Rick schreef:

   Beste Willem, dit gaat over de 5 Gigahertz frequentie van de WiFi thuis, niet over de 5e generatie (5G) dataverkeer voor mobiele telefonie. Zie hier de appel, en daar de peer.

 7. Benita Woerdeman-Muiteman schreef:

  Wij hebben alles staan zoals de monteur het had aangeraden. De router en 2 Fritz versterkers, deze combinatie werkt prima. Echter in de tuin hebben we geen internet, inmiddels hebben we een 3e Fritz versterker erbij, maar deze wordt door de router niet herkend, niet alle lampjes van de versterker gaan branden. Wat kunnen we hieraan doen?

  • XS4ALL schreef:

   Ha Benita, vervelend om te horen dat u uw 3e FRITZ!Repeater niet aan de praat krijgt. U kunt ons het beste even bellen hierover of een mail sturen naar info@xs4all.nl. Door de coronacrisis kan de wacht-/behandeltijd langer zijn dan u van ons gewend bent. Sorry voor het ongemak.

 8. Monique schreef:

  Dank voor de tip over het aquarium. Hier stond het modem in de onderkast van het aquarium, dus die is gelijk verplaatst!

 9. Jaap schreef:

  Punt 8 klopt wat betreft DECT telefoon niet. Voor DECT is een beschermde band 1880 – 1900 MHz gereserveerd, dus zal niet verstorend werken op 2,4 GHz. Deze hoort dus niet in de opsomming thuis.

 10. Oldy schreef:

  Mijn Fritz gebruik ik alleen als goed beveiligd modem en voor tv en telefoon. ISRA-punt zit helemaal voor in mijn woning (20 m lang). De Fritz (wifi uit) zit daar direct achter maar is met een netwerkkabel 3 m verder doorverbonden naar mijn beveiligde Apple Airport (wifirouter), die 2 m hoog op een kast staat en aan de straatzijde is afgeschermd met een alufolieschermpje. De mobiele devices zoals iPhones/Pads gebruiken deze wifi die auto schakelt tussen 2,4 of 5 Ghz en ook zelf het beste channel kiest. Uitstekend signaal in het hele huis en tot achter in de tuin. Aan de Airport hangt een bekabeld netwerk voor 3 mac’s aan, die de wifi niet nodig hebben. Verder op alle computers, mobiele devices én op de Airport een goede VPN. Super !!

 11. Dennis schreef:

  Ik lees niets over internet via het stopcontact. Werkt ook prima hier. Twee stuks: 1 op zolder en 1 in de huiskamer en van daar uit met een utp kabel verder.

 12. Sander schreef:

  Ik heb een enkel los access point aangesloten op het modem en laat deze alleen op 5GHz zenden/ontvangen. Tevens 2.4GHz en 5GHz op het modem uitgezet (onder Wireless -> Radio Network -> Active frequency bands) want deze staat inderdaad tamelijk ongunstig in de meterkast.

  Laat de buren elkaar op 2.4GHz maar de tent uitvechten. 5GHz komt minder ver dus relatief schoon signaal in huis voor het hele gezin.

 13. Hans Schootman schreef:

  Voor een goede mess moeten alle wandcontactdozen voorzien zijn van randaarde. In woningen van voor 1996 is dit helaas niet standaard.

 14. Minne schreef:

  Een wifi versterker kopen met korting in de webshop? Bij een alles-in-een abonnement zit toch standaard een wifi-versterker? Of begrijp ik het verkeerd?

 15. Michel schreef:

  Ik heb een mesh netwerk, sindsdien is de verbinding in huis stabiel en snel.

 16. Mike schreef:

  Helaas is er geen externe antenne aan te sluiten op de FritzBox. Dat zou al een heleboel problemen voorkomen voor een hoop mensen. Ik heb een antennekabel gesoldeerd op het modem en daaraan een WiFi antenne buiten de meterkast hangen. Echt top.

  • Arthur schreef:

   Vraag. Waar soldeer je die kabel vast en gebruik je coax of anders? Waar koop je sec een wifi antenne? De oplossing is erg logisch omdat er anders bij mij 1 voeding draad en 5x utp uit de meterkast komen.

  • Jan schreef:

   Een outdoor Access Point heeft gewoon een 10/100/1000 (dat laatste vaak alleen in het “duurdere” segment) UTP aansluiting wat zich als elk ander netwerk apparaat aan de FritzBox laat aansluiten. Kost soms wat maar dan heb je ook wat.

 17. Peter Koomen schreef:

  Ik mis nog de magnetron in het verhaal over blokkades voorkomen.

  • Ladybug schreef:

   Staat er wel in hoor. :-)

  • Doke schreef:

   Lees punt 6 nog is…

  • Mike schreef:

   Dan zou ik toch eens gaan kijken naar een betere magnetron, want als die lek straling heeft, dan is dat niet best voor je gezondheid. Deze zal met een golflengte van 12cm je lichaam gaan opwarmen. WiFi zal daar geen last van hebben. Wel is het slim om je zonnepanelen omvormer op een andere fase te zetten dan je WiFi modem.

   • Elwyn schreef:

    Wel is het slim om je zonnepanelen omvormer op een andere fase te zetten dan je WiFi modem.
    Leg eens uit?

   • Dirk schreef:

    Een Magnetron heeft honderden malen meer vermogen dan een WIFI modem/router.
    Daarvan lekt altijd een klein beetje en dat is dan genoeg om dichtbij het WIFI signaal te beïnvloeden, ga je wat verder weg van die magnetron is het WIFI signaal weer sterker.