Trage wifi. Een van de grootste ergernissen in ons moderne leven. Nu we massaal thuis blijven is een goede draadloze verbinding éxtra belangrijk. XS4ALL-monteur Peter Kwast rijdt normaal dagelijks door het land om bij klanten wifi te installeren. Hij geeft 9 tips om uw wifi thuis te verbeteren.

1. Verplaats het modem

Het modem mag niet verder dan 1,5 meter van het ISRA-punt (de telefoonaansluiting) verwijderd zijn. Deze aansluiting zit bij de meeste mensen in de meterkast. Om die reden staat het modem vaak ook in de meterkast (en netjes uit het zicht). Dat betekent wel dat het signaal meteen door een deur moet. Deze kleine blokkade kunt u opheffen door het modem buiten de meterkast te plaatsen. Dit scheelt 3 tot 7 procent aan wifi-sterkte in uw huis! Zet het modem nooit achter de televisie, dat verstoort het wifi-signaal. Erboven of ernaast kan wel.

2. Voorkom blokkades

Wifi houdt niet van deuren, radiatoren en gewapend beton. En al helemaal niet van spiegelende oppervlaktes, vloerverwarming en aquariums. Dat zijn barrières die het signaal zwakker maken. Achter een glazen deur of ruit heeft u ook minder goede wifi. Probeer hiermee rekening te houden als u gaat verbouwen. Gaat u een nieuwe vloer leggen? Kies dan niet voor een onderlaag van zilverfolie (spiegelend), maar voor groene matten. En zit u ‘s zomers graag in de tuin met uw tablet? Doe alle deuren en ramen volledig open. HR++ glas laat namelijk vrijwel geen wifi door.

3. Een babyfoon zit uw internetsnelheid in de weg

Steeds meer apparaten kunnen worden verbonden met het wifi-netwerk. De meeste apparaten zijn ‘lichte gebruikers’ die uw internet nauwelijks vertragen. Bovendien zetten ze de lijn naar uw FRITZ!Box slechts af en toe ‘open’. Dat is anders met veel babyfoons. Die zenden en ontvangen continu, op 2,4 GHz. Ja. Dezelfde frequentie waar ook uw FRITZ!Box-modem op opereert, in de meeste gevallen. En veel babyfoons zijn ook nog eens zo brutaal om steeds voorrang te eisen. Kortom: uw gewone internetverbinding wordt dan ‘in de wacht’ gezet. Sommige babyfoons kiezen automatisch een ander kanaal en zitten uw gewone internetverkeer niet in de weg. Die zijn over het algemeen wel wat duurder.

4. Versterk uw wifi-signaal

Heeft u vloerverwarming op de eerste verdieping en staat uw modem beneden? Dan zal uw wifi-signaal in de slaapkamer of op zolder zwak zijn of helemaal wegvallen. Vloerverwarming laat bijna geen wifi door. Een oplossing is op de eerste verdieping een wifi-versterker aan te sluiten. Deze pikt het signaal van beneden op en versterkt het, waardoor u ook boven goed draadloos internet krijgt. De FRITZ!Repeater 2400, die XS4ALL-klanten met korting in de webshop kunnen kopen, steekt u gewoon in het stopcontact.

Nadeel is dat u iets van uw internetsnelheid verliest. Dat gebeurt niet als u de wifi-versterker via een kabel met de router verbindt. De versterker zendt een net zo krachtig signaal uit als het modem zelf, waardoor u dus ook op uw eerste (en tweede) verdieping een snelle internetverbinding heeft. Mijn advies: trek een netwerkkabel (UTP) naar de eerste en of tweede verdieping en zet de wifi-versterker om van draadloze verbinding met het modem naar een bekabelde verbinding met het modem. Raadpleeg de handleiding en lukt het niet zelf, bel dan de Technische Helpdesk.

5. Creëer een mesh-netwerk

Een mesh-netwerk bestaat uit een aantal losse wifi-versterkers die u op verschillende plekken in uw huis zet. Deze versterkers zijn draadloos met elkaar verbonden en creëren zo een stabiel wifi-netwerk. Bij een wifi-netwerk zijn alle versterkers aangesloten op de FRITZ!Box. Het is belangrijk dat ze ook van AVM, de fabrikant van FRITZ!-producten, zijn. De FRITZ!Box stuurt het signaal door naar de wifi-versterkers. Mesh geeft dan een krachtig en stabiel wifi in uw hele huis. Als u zich door huis verplaatst wordt uw apparaat steeds overgezet naar het beste wifi-punt. Informeer bij XS4ALL wat de mogelijkheden zijn.

6. Ga niet naast de magnetron zitten

Werkt u graag in de keuken? Daar heeft u het meeste last van wifi-verstoringen. Dat komt omdat er nogal wat elektrische apparaten in de keuken staan, waaronder de koelkast. Deze apparaten verstoren het wifi-signaal. Gebruikt iemand ondertussen de magnetron, dan valt uw verbinding vaak helemaal weg.

7. Beveilig altijd uw netwerk

Als u uw thuiswerknetwerk niet beveiligt met een wachtwoord, kunnen ook de buren meesurfen of uw verbinding. Hierdoor krijgt u een lagere snelheid, om nog maar te zwijgen over het ongewenst meegluren in uw netwerk. Het modem van XS4ALL is goed beveiligd. De geïntegreerde firewall beschermt alle aangesloten computers. En de WPA2-encryptie beveiligt uw draadloze internetverbinding effectief tegen meesurfen. Op de helpdeskpagina’s vindt u de beveiligingsinstellingen. Extra veilig is een gastennetwerk in te stellen met een eigen wachtwoord.

8. 2,4 GHz versus 5 GHz en frequenties

De meeste modems kunnen op twee frequenties uitzenden: 2,4 GHz en 5 GHz. 2,4 GHz is de oudste en heeft een erg beperkt aantal kanalen. Dat heeft als nadeel dat alle draadloze apparatuur (van babyfoon, DECT-telefoon tot iPad) elkaar kunnen verstoren. Als u met het hele gezin aan het gamen, netflixen en facebooken bent, zit iedereen elkaar in de weg. De verbinding kan dan flink trager worden. In dichtbebouwde wijken is het al helemaal een probleem. Niet alleen uw eigen apparatuur geeft dan onderling verstoringen, maar die van de hele omgeving. Midden in de stad zit u zó binnen het bereik van tientallen routers. Mijn advies: laat de 2,4 GHz-frequentie op automatisch staan. Het optimale kanaal wordt dan vanzelf gekozen.

Bij goede dekking is wifi op 5 GHz ideaal. U heeft daarmee namelijk een veel snellere verbinding. En dankzij de grote hoeveelheid kanalen veel minder kans op verstoringen. Het nadeel is alleen dat het 5 GHz-signaal niet zo ver komt. Staat uw modem beneden? Dan heeft u op de bovenetages meestal geen volledige wifi-dekking meer. Wifi-versterkers bieden dan uitkomst.

9. Stap over op bekabeld internet

Draadloos internet is superhandig. Maar wilt u gegarandeerd de snelste en stabielste internetverbinding, verbindt uw apparaten dan via een kabel met het modem. Zeker voor fanatieke gamers kan dit veel ergernis schelen. Maar ook Google wordt ineens veel sneller.

Meer wifi-tips

Kijk hier voor nóg meer tips om uw WiFi te verbeteren en problemen op te lossen.

Deel dit:

Reacties

 1. Minne says:

  Een wifi versterker kopen met korting in de webshop? Bij een alles-in-een abonnement zit toch standaard een wifi-versterker? Of begrijp ik het verkeerd?

 2. Michel says:

  Ik heb een mesh netwerk, sindsdien is de verbinding in huis stabiel en snel.

 3. Mike says:

  Helaas is er geen externe antenne aan te sluiten op de FritzBox. Dat zou al een heleboel problemen voorkomen voor een hoop mensen. Ik heb een antennekabel gesoldeerd op het modem en daaraan een WiFi antenne buiten de meterkast hangen. Echt top.

 4. Peter Koomen says:

  Ik mis nog de magnetron in het verhaal over blokkades voorkomen.

  • Mike says:

   Dan zou ik toch eens gaan kijken naar een betere magnetron, want als die lek straling heeft, dan is dat niet best voor je gezondheid. Deze zal met een golflengte van 12cm je lichaam gaan opwarmen. WiFi zal daar geen last van hebben. Wel is het slim om je zonnepanelen omvormer op een andere fase te zetten dan je WiFi modem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *