Helaas is er geen zilveren kogel om oplichting te voorkomen. Zo maakt 33% van de malafide websites gebruik van het https-protocol, herkenbaar aan het slotje in uw browser. Veel gebruikers denken onterecht dat deze websites altijd betrouwbaar zijn. 3,9% van de 15-plussers werd opgelicht bij het online shoppen (bron: CPB Risicorapportage Cyberveiligheid 2018).

Daarom hebben we een paar tips voor u op een rijtje gezet om risico’s te vermijden.

 1. Betaal met creditcard of PayPal. Met iDEAL mist u bescherming tegen fraude en betaalt u direct, nog voordat uw bestelling verzonden is.
 2. Check de domeinnaam in de adresbalk van uw browser. Oude domeinnamen worden door oplichters opgekocht en hergebruikt. Komt deze niet overeen met de naam van webwinkel? Wegwezen.
 3. Controleer taalgebruik. Websites vol spelfouten, grammaticale missers en kromme zinnen zijn vaak niet van betrouwbare partijen.
 4. Zoek naar reviews. Dit kan gemakkelijk via een zoekterm zoals ‘naam website’ en ‘reviews’ toe te voegen. Bijvoorbeeld ‘xs4all.nl reviews’. Er moeten alarmbellen rinkelen wanneer ze grotendeels negatief zijn of als u niks terugvindt.
 5. Een gloednieuwe tv, high-end smartphone (denk aan de laatste iPhone of Samsung Galaxy S) of dure merkschoenen tegen spotprijzen? Trap er niet in. Grote kans dat het niet in de haak is.

XS4ALL is de beste keuze voor online veiligheid. Benieuwd waarom?

Lees meer over veiligheid  >

Deel dit:

Reacties

 1. Petra says:

  Mensen kunnen niet vaak genoeg gewaarschuwd worden. Goed dat jullie het blijven herhalen.

  Eigen ervaring: koop niet als er nog maar één exemplaar is. Je bent dan geneigd om het product snel aan te schaffen (om het vervolgens niet te ontvangen en je geld kwijt te zijn).

 2. ja says:

  Beetje achterhaald en beetje dom, om dit soort “tips” te geven…

 3. gerwin says:

  Ook moeten er alarmbellen gaan rinkelen als er geen enkele negatieve review is. Niemand kan alles goed doen helaas, en mensen die hun fouten proberen te verbergen zijn zelden te vertrouwen.