Helaas is er geen zilveren kogel om oplichting te voorkomen. Gelukkig is er wel een combinatie van dingen waar u op kunt letten.

 1. Let op het slotsymbool. Dat betekent dat u veilig data verstuurt. Is het slotje rood? Dan is de data die u verzendt niet meer beschermd. Het wil alleen niet zeggen dat de ontvanger ook echt te vertrouwen is.
 2. Check de domeinnaam in de adresbalk van uw browser. Oude domeinnamen worden door oplichters opgekocht en hergebruikt. Komt deze niet overeen met de naam van webwinkel? Wegwezen.
 3. Controleer taalgebruik. Websites vol spelfouten, grammaticale missers en kromme zinnen zijn vaak niet van betrouwbare partijen.
 4. Google naar reviews. Er moeten alarmbellen rinkelen wanneer ze grotendeels negatief zijn of als u niks terugvindt.
 5. Gebruik gezond verstand. Een gloednieuwe tv of dure merkschoenen tegen spotprijzen? Grote kans dat het niet in de haak is.
Deel dit:

Reacties

 1. ja says:

  Beetje achterhaald en beetje dom, om dit soort “tips” te geven…

 2. Toma says:

  Dit artikel is wel erg beknopt. Neem aan dat een stagiair vrije hand heeft gekregen?

  De kop geeft aan dat het artikel gaat over veilig winkelen. Punt 1 heeft meer nuance nodig, hackers regelen steeds vaker een certificaat, dus geen certificaat is een goede reden om niet te bestellen, maar groen bekent niet dat de site te vertrouwen is, alleen dat de verbinding versleuteld is.

  Ik mis het advies om iDeal zoveel mogelijk te vermijden. Kies voor achteraf betalen, PayPal of CreditCard. In deze gevallen heb je nooit problemen als er niet geleverd wordt.

  Kopen op marktplaats is ook alleen interessant als je het zelf gaat ophalen of de dienst gelijk oversteken van marktplaats gebruikt.

  Verder zijn sites als tweakers pricewatch goede tools om betrouwbare en goedkope sites te vinden, dit soort adviezen ontbreken allemaal.

 3. gerwin says:

  Ook moeten er alarmbellen gaan rinkelen als er geen enkele negatieve review is. Niemand kan alles goed doen helaas, en mensen die hun fouten proberen te verbergen zijn zelden te vertrouwen.