Dit artikel is in samenwerking met de commerciële redactie van NU.nl tot stand gekomen.

5 februari is het Safer Internet Day, jawel! Mooi moment om stil te staan bij het feit dat internetcriminaliteit steeds groter wordt. Deze bad guys vinden namelijk steeds weer nieuwe wegen om toe te slaan, zoals met malware. Daarom is het belangrijk om uw apparaten hier goed tegen te beschermen.

Malware is kwaardaardige software die onopgemerkt op uw apparaten kan opereren. Denk aan uw laptop, smartphone en zelfs televisie. Apps die virussen bevatten, privégegevens doorsturen of uw computer blokkeren vallen onder de noemer malware. Kwaadwillenden gebruiken dit om wachtwoorden en financiële gegevens te stelen of bestanden te gijzelen. Hieronder 4 tips om uw devices te beschermen.

1. Voer regelmatig updates uit

Beveiligingsrisico’s ontstaan wanneer de software op uw apparaten niet meer up-to-date is. Zorg er dus voor dat de beveiliging van je software actueel is door patches (kleine updates) te installeren zodra ze uitkomen. Of simpelweg door de laatste versie te gebruiken. Ontwikkelaars zijn voortdurend bezig met updates die verbeteringen aanbrengen en je apparaat veiliger maken. Accepteer daarom meldingen die u laten weten als er een nieuwe update beschikbaar is. Natuurlijk is het nog gemakkelijker om automatische updates ingeschakeld te hebben. Dan hoeft u er zelf niets voor te doen.

2. Antivirus

Na helemaal up-to-date zijn volgt het installeren van antivirussoftware. Goede antivirussoftware scant binnenkomende berichten en downloads op virussen. Nog beter, het blokkeert activiteiten waar u geen toestemming voor heeft gegeven. Daarnaast helpt het u beschermen tegen aanvallen op apparaten die aan het thuisnetwerk hangen, want ook deze zijn kwetsbaar. Op websites zoals Tweakers en de Consumentenbond vindt u aanbevelingen voor de beste antivirussoftware.

3. Alleen apps uit betrouwbare bronnen

Download nieuwe apps altijd vanaf een betrouwbare bron zoals de Apple App Store en Google Play Store. Deze apps worden namelijk vooraf gecheckt, maar soms kan een kwaadaardige applicatie, vermomd als legitieme, erdoorheen glippen. Kijk daarom ook goed naar de recensies van de applicatie. Het kan voorkomen dat u software vanaf een andere bron moet downloaden, zoals Adobe Flash. Let dan goed op dat u deze software alléén download vanaf de originele website: adobe.com in dit geval. Download dit soort zaken nooit via websites van onbekende derden.

4. Gebruik onze malwarefilter

Een malwarefilter voorkomt dat een apparaat dat met internet verbonden is, contact legt met servers die malware verspreiden en blokkeert links in phishing mails. XS4ALL biedt zo’n malwarefilter standaard aan in onze pakketten. Naast uw computer, tablet en smartphone zijn ook digitale thermostaten, camera’s en lampen die verbonden zijn met de vaste internetverbinding beter beschermd. Alles dat op uw thuisnetwerk online gaat. Wij beschermen u met het malwarefilter tegen het groeiend aantal incidenten malware-infecties.

Deel dit:

Reacties

 1. Gert-Jan says:

  met samenwerking van nu.nl! Dat is pas een autoriteit op het gebied van internetveiligheid! Wow! Dat is wat ons in het KPN tijdperk te wachten staat. Diep triest dit. Het lijk begint al te stinken. Dank je wel corporate KPN sukkels, ga lekker zo door met je geld binnenharken ten koste van idealistisch internetpioniers! Driewerf bah!

 2. Peter says:

  4 Tips maar? Je kunt ook een paar tips bijdoen..
  Tip 5. Gebruik geen Windows (daar bestaan een paar honderd miljoen malware-exemplaren voor)
  Tip 6. Gebruik liever Linux (daar is wel malware voor, maar dat is niets in vergelijking met Windows)
  Tip 7. Gebruik liever MacOS (ook daar is weinig malware voor)

 3. simon wit says:

  ik ben dik 83 dus heb daar geen kanis van dus als hazzelbank langs komt graag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *