Dit artikel is in samenwerking met de commerciële redactie van NU.nl tot stand gekomen.

Staat u wel eens stil bij het feit dat internetcriminaliteit steeds groter wordt? Deze bad guys vinden namelijk steeds weer nieuwe wegen om toe te slaan, zoals met malware. Het is belangrijk om uw apparaten hier goed tegen te beschermen.

Malware is kwaardaardige software die onopgemerkt op uw apparaten kan opereren. Denk aan uw laptop, smartphone en zelfs televisie. Apps die virussen bevatten, privégegevens doorsturen of uw computer blokkeren vallen onder de noemer malware. Kwaadwillenden gebruiken dit om wachtwoorden en financiële gegevens te stelen of bestanden te gijzelen. Hieronder 4 tips om uw devices te beschermen.

1. Voer regelmatig updates uit

Beveiligingsrisico’s ontstaan wanneer de software op uw apparaten niet meer up-to-date is. Zorg er dus voor dat de beveiliging van je software actueel is door patches (kleine updates) te installeren zodra ze uitkomen. Of simpelweg door de laatste versie te gebruiken. Ontwikkelaars zijn voortdurend bezig met updates die verbeteringen aanbrengen en je apparaat veiliger maken. Accepteer daarom meldingen die u laten weten als er een nieuwe update beschikbaar is. Natuurlijk is het nog gemakkelijker om automatische updates ingeschakeld te hebben. Dan hoeft u er zelf niets voor te doen.

2. Antivirus

Na helemaal up-to-date zijn volgt het installeren van antivirussoftware. Goede antivirussoftware scant binnenkomende berichten en downloads op virussen. Nog beter, het blokkeert activiteiten waar u geen toestemming voor heeft gegeven. Daarnaast helpt het u beschermen tegen aanvallen op apparaten die aan het thuisnetwerk hangen, want ook deze zijn kwetsbaar. Op websites zoals Tweakers en de Consumentenbond vindt u aanbevelingen voor de beste antivirussoftware.

3. Alleen apps uit betrouwbare bronnen

Download nieuwe apps altijd vanaf een betrouwbare bron zoals de Apple App Store en Google Play Store. Deze apps worden namelijk vooraf gecheckt, maar soms kan een kwaadaardige applicatie, vermomd als legitieme, erdoorheen glippen. Kijk daarom ook goed naar de recensies van de applicatie. Het kan voorkomen dat u software vanaf een andere bron moet downloaden, zoals Adobe Flash. Let dan goed op dat u deze software alléén download vanaf de originele website: adobe.com in dit geval. Download dit soort zaken nooit via websites van onbekende derden.

4. Gebruik onze malwarefilter

Een malwarefilter voorkomt dat een apparaat dat met internet verbonden is, contact legt met servers die malware verspreiden en blokkeert links in phishing mails. XS4ALL biedt zo’n malwarefilter standaard aan in onze pakketten. Naast uw computer, tablet en smartphone zijn ook digitale thermostaten, camera’s en lampen die verbonden zijn met de vaste internetverbinding beter beschermd. Alles dat op uw thuisnetwerk online gaat. Wij beschermen u met het malwarefilter tegen het groeiend aantal incidenten malware-infecties.

Lees meer over veiligheid  >

Deel dit:

Reacties

 1. van Spronsen schreef:

  Ik ben 82 en ik heb er iets meer dan geen kaas van gegeten,

  Ik vraag me altijd af hoe DDos aanvallen met botnets kunnen bestaan als iedereen trots op zijn virusscanner zich er veilig mee waant.

 2. Hugo van Dam schreef:

  Malware filter? Heeft KPN een malware filter binnen de DNS? Kan er niks over vinden in ieder geval. Zelfde service? Pfft, heb lage verwachtingen.
  Voor de grap zoek het volgende in google ‘xs4all dns’.
  Wat je terug krijgt zijn pagina’s geschreven door medewerkers van xs4all zelf, die praktisch alle informatie bevatten die je zou verwachten. Zelfs meer dan dat.
  Probeer nu ‘kpn dns’. Wat je terug krijg zijn forum posts op de kpn website van mensen die vragen erover hebben omdat kpn zelf er geen pagina over heeft (misschien is die er wel, maar waarom wordt die dan niet hoog gezet in een zoek machine?). Hoe hard faal je op gebied van klantenservice als je niet eens pagina’s maakt waarmee je vragen van klanten kunt beantwoorden zonder dat de klant contact moet opnemen.
  Dat zou al voldoende moeten zeggen wat mij betreft. Zou leuk zijn als ze ipv xs4all, kpn opdoeken en op de basis van xs4all verder gaan.

 3. Gert-Jan schreef:

  met samenwerking van nu.nl! Dat is pas een autoriteit op het gebied van internetveiligheid! Wow! Dat is wat ons in het KPN tijdperk te wachten staat. Diep triest dit. Het lijk begint al te stinken. Dank je wel corporate KPN sukkels, ga lekker zo door met je geld binnenharken ten koste van idealistisch internetpioniers! Driewerf bah!

 4. Peter schreef:

  4 Tips maar? Je kunt ook een paar tips bijdoen..
  Tip 5. Gebruik geen Windows (daar bestaan een paar honderd miljoen malware-exemplaren voor)
  Tip 6. Gebruik liever Linux (daar is wel malware voor, maar dat is niets in vergelijking met Windows)
  Tip 7. Gebruik liever MacOS (ook daar is weinig malware voor)

 5. simon wit schreef:

  ik ben dik 83 dus heb daar geen kanis van dus als hazzelbank langs komt graag