Onlangs hebben we grens van 20.000 actieve IPv6 verbindingen gepasseerd: meer dan twintigduizend XS4ALL-klanten hebben een native IPv6 verbinding! XS4ALL maakt zich al jaren sterk voor zo breed mogelijk gebruik van IPv6, om de simpele reden dat de IPv4-adressen bijna op zijn. En als ze op zijn, willen we natuurlijk gewoon verder met het internet. Dus: IPv6.

Lange tijd was dat roepen in de woestijn: er waren maar weinig mensen die het een belangrijk onderwerp vonden. Gelukkig komt daar langzaam maar zeker verandering in. Op het nippertje: want de laatste IPv4-adressen worden nu uitgegeven; de bodem is nu echt in zicht. In de verkeersgrafieken van internetknooppunt AMS-IX kun je zien dat het IPv6-verkeer eindelijk serieus toeneemt. Dat gaat dus de goede kant op!

Let even op begin juni in de grafiek: toen maakten we op de IPv6 Launch Day bekend dat we voortaan alle nieuwe aansluitingen op glasvezel standaard van native IPv6 zouden voorzien. Tot die tijd kregen klanten alleen IPv6 als ze dat zelf aanvroegen, maar inmiddels werkt alles zo stabiel dat we het aandurfden om het gewoon standaard aan te zetten. En vanaf dat moment is het IPv6 verkeer enorm toegenomen. Daar zijn we trots op!

Voor wie meer wil weten over IPv6: we hebben vorig jaar een informatief filmpje over IPv6 op Youtube gezet. Dat is inmiddels een beetje gedateerd (de data kloppen niet meer), maar het is nog steeds een goede uitleg over IPv6.

Deel dit:

Reacties

 1. Jan van Gils schreef:

  15 jaar geleden bouwde ik mijn eerste IPv6 omgeving en kon niet verder komen als verbindingen via het toenmalige 6Bone netwerk. Nu sinds kort overgestapt dankzij XS4ALL naar volledig native IPv6. Al mijn systemen draaien nu dual stack IPv6 en wat schets mijn verbazing, grote content aanbieders als Google, Facebook, Linkedin enz enz zijn er niet klaar voor.

  Begrijp me niet verkeerd, ja ik kan met IPv6 hun pagina’s bekijken maar het is zo traag en in sommige gevallen wordt content helemaal niet aangeboden. Als je dan opschakelt op IPv4 only werkt alles weer zoals je dat gewend bent.

  Wat zou hier de reden van zijn? Zijn niet al hun servers dual stack of zijn er bv load balance technieken die ze voor IPv4 gebruiken niet goed in het verwerken van IPv6 sessies?

  Vreemd dat als de internet community al meer dan 15 jaar de kans heeft gekregen om dit in te regelen, je dan tegen zoiets aanloopt. Dan heb straks wel een IP adres ook al zijn de IPv4 adressen op, komt de content niet of nauwelijks aan.

 2. Bonno Bloksma schreef:

  “Gezien routing de basis vormt voor WAN connectiviteit, is opraken van IPv4-adressen een (en het meest gehoorde) non-argument ter invoering van IPv6.”

  Dus wanneer ik straks een nieuwe server in de lucht wil brengen en er geen IPv4 adres meer vrij is en ik DUS die server in de lucht moet brengen met een IPv6 adres…. hoe ga jij dan mij server bezoeken?
  ps. Ik ben systeembeheerder voor een Hogeschool en heb recentelijk al flink met IPv4 adressen moeten schuiven om mijn publieke servers allemaal van een adres te voorzien en nog enkele adressen vrij te hebben voor nieuwe servers.

 3. MM schreef:

  Beste Niels,

  XS4ALL maakt zich al jaren sterk voor zo breed mogelijk gebruik van IPv6, om de simpele reden dat de IPv4-adressen bijna op zijn.

  Gezien routing de basis vormt voor WAN connectiviteit, is opraken van IPv4-adressen een (en het meest gehoorde) non-argument ter invoering van IPv6.

  Uiteraard zijn er (argumenteel geldige) voordelen te behalen m.b.v. een groter aantal beschikbare adressen (en kan interoperatibiliteit enkel gegarandeerd worden door niet op internationaal erkende/geïmplementeerde standaarden achter te blijven).
  Maar dat met IPv6 ieder individueel apparaat over een uniek IP-adres kan beschikken lijkt mij vooral in belang van bepaalde overheidsdiensten (dewelke minder respect voor privacy hebben dan bijv. XS4ALL); het zelfde belang op basis waarvan verplichte opslag van telecomgegevens afgedwongen werd bijvoorbeeld (welk eveneens enkel verantwoord werd d.m.v. veelvuldig ontkrachte non-argumenten, op basis van beloofde strikte voorwaarden welke nooit in wetgeving omgezet zijn).

  Gezien bezwaren destijds, neem ik aan dat XS4ALL over deze implicaties nagedacht heeft en vraag mij af of u hieromtrent nog iets te melden heeft.

 4. Niels schreef:

  Techniek moet je zeker niet overlaten aan het “gewone” publiek. Hoe maak je het zo gebruiksvriendelijk als mogelijk?

 5. Eva Quirinius schreef:

  Nog iets heel raars:

  https://www.ams-ix.net/sflow-stats/ipv6/ toont *twee* pieken per dag: om 0:00 en om 12:00.

  In normaal consumentenverkeer heb je één piek per dag, en wel om 20:00 – 21:00. En juist op dat moment toont het IPv6-verkeer een dal.

  Ik vind het heel raar.

 6. Eva Quirinius schreef:

  Dus 5 Gbps piekverkeer met 20.000 gebruikers … dat is 250 kbps piekverkeer gemiddeld per gebruikers. Dat is heeeeel erg veel; ik denk dat dat dimensionering van een gemiddelde gebruiker op 200 – 400 kbps zit.

  Mogelijke verklaringen (attentie: dit zijn slechts hypothesen):
  – gebruikers met IPv6 zijn heavy users (maar dat zal afgevlakt worden als IPv6 default aanstaat voor iedereen)
  – veel / heavy websites (youtube) zijn IPv6-enabled
  – meting betreft niet alleen eigen gebruikersverkeer, maar ook newszilla6-verkeer van derden?

 7. Chris schreef:

  Beste Alfred,

  >> In mijn beleving moet je dit soort keuzes niet overlaten aan de gebruiker<<

  Er zijn ook mensen die thuis aparatuur hebben die allen met IPv4 wil werken ( Bijvoorbeeld Nintendo Hand spelconsoles waarop een internet verbinding is geactiveerd..)..
  Jij zegt nu : Dikke pech, gooi die dingen dan maar weg en koop maar iets nieuws ?

  • Martin schreef:

   Blijft het een feit dat de gemiddelde gebruiker niet belast wil wordt met techniek. Het is al lastig genoeg om zaken aan de praat te krijgen.

   Voor spelconsoles… firmwareupdate?

 8. Alfred schreef:

  Ik ben maar een domme klant die het verschil niet weet tussen IPv4 en IPv6. Ik weet niet eens meer of ik heb aangegeven IPv6 te willen gebruiken. In mijn beleving moet je dit soort keuzes niet overlaten aan de gebruiker. De providers en netbeheerders zoeken het maar uit. En dat gebeurt ook. Er is op tijd een nieuw protocol afgesproken (IPv6). Verder keert de wal het schip. De overstap komt vanzelf. Laat de keuze niet aan mij over. Wel mooi dat XS4all er bovenop zit. Goeie professionals!