Verkoopsites zoals Marktplaats zijn razend populair. Niet alleen voor goedkope zaken. Ook artikelen van relatief hoge waarde wisselen online van eigenaar. Zoals smartphones, tablets en laptops. Daar azen niet alleen mensen met goede bedoelingen op…

Vooral bij dit soort producten is het oppassen geblazen. Op Marktplaats en vergelijkbare websites zijn namelijk talloze oplichters actief. Sommigen van hen proberen digitaal uw spullen afhandig te maken. Bijvoorbeeld door iets op te sturen waar vervolgens niet voor betaald wordt. Anderen proberen dit weer tijdens een fysieke verkoopafspraak met een handige zwendeltruc. Soms wordt zelfs bruut geweld ingezet.

Daarom tien tips om oplichting via Marktplaats te voorkomen:

 1. Check hoe lang iemand op Marktplaats actief is en bekijk zijn of haar beoordelingen
  Personen die al jaren actief zijn en/of een aantal beoordelingen hebben kunt u eerder vertrouwen. Oplichters zijn vaak te herkennen aan nieuwe profielen en een gebrek aan beoordelingen.
 2. Ga voor een realistisch bod
  Figuren die direct overbieden zijn meestal niet te vertrouwen.
 3. Val niet voor uitgebreide verhalen
  Oplichters zijn geneigd om met een uitgebreid verhaal te komen. Dat moet vertrouwen opwekken. “Ik ben een alleenstaande vader en op zoek naar een tweedehands MacBook voor mijn dochter. Haar oude laptop is gestolen tijdens de vakantie, en ze heeft snel een nieuwe nodig voor haar studie. Helaas woon ik zelf op het moment in het buitenland…” – wantrouw zo’n overdaad aan details. Waarom vertelt iemand dit allemaal? Is het relevant voor de verkoop? Het antwoord is vrijwel altijd ‘nee’.
 4. Let op taalgebruik, spelling en grammatica
  Past het taalgebruik bij een volwassen persoon die op zoek is naar een laptop voor zijn dochter? Of zit er misschien iemand anders achter? Vertrouw op gezond verstand. Wees niet bang om de boel af te blazen als u het niet vertrouwt.
 5. Verstuur niet zomaar producten naar het buitenland
  Behalve zwendelaars uit eigen land zijn er ook veel buitenlandse groepen actief op Marktplaats.
 6. Controleer of iemand oprecht geïnteresseerd is en gerichte vragen stelt
  Stelt de koper inhoudelijke vragen als u bijvoorbeeld een dure laptop verkoopt? Naar de status van de accu, de staat waarin de laptop verkeert en waarom u ‘m van de hand doet.
 7. Blijf chatten via de website of app
  Oplichters en andere kwaadwillenden zullen al snel proberen het gesprek weg te sturen van Markplaats. Op die manier laten ze minder sporen achter. Ze vragen direct om een 06-nummer, omdat het via WhatsApp zogenaamd makkelijker contact houden is. Doe dit niet. Via de Marktplaatsapp kunt u ook gewoon chatten en meldingen ontvangen. Het is dan ook makkelijker om iemand te blokkeren en ze krijgen uw privénummer niet in handen.
 8. Wees alert op phishing
  Vraagt iemand om de originele factuur van het product dat u verkoopt? Stuur die niet zomaar op. Er kan veel gevoelige informatie in staan. NAW-gegevens, telefoonnummers en zelfs uw BSN en/of documentnummer van paspoort of ID-kaart. Bied eventueel aan dat iemand de factuur mag inzien, maar deel deze niet of maak onderdelen onherkenbaar. Klik ook niet zomaar op links die worden opgestuurd. Soms wordt een kleine betaling van € 0,01 voorgesteld die moet bewijzen dat ú te vertrouwen bent. Doe dit nooit. Verstuur ook geen foto’s van bankpas, ID of paspoort.  
 9. Betaal via een betaalverzoek (iDEAL) of bankoverschrijving
  Oplichting via Marktplaats beperkt zich niet alleen tot online zwendels. Zo kan tijdens de verkoop vals geld aangeboden worden. Betaal daarom via een betaalverzoek (iDEAL), iDEAL via Marktplaats zelf of een bankoverschrijving. Geef de spullen pas mee als het geld écht op uw rekening staat. Trap niet in smoesjes of als de koper een ‘afschrift’ laat zien. Er zijn namelijk neppe bankapps in omloop.
 10. Zorg ervoor dat u niet alleen bent tijdens de verkoop
  Handelt u de verkoop fysiek af? Doe dit dan liever niet alleen. Vraag een vriend, vriendin of familielid om aanwezig te zijn of spreek op een drukke plek af.

Opgelicht?! houdt een lijst bij van voorvallen waar nog meer zwendeltrucs beschreven staan. Meer informatie en tips vindt u op Marktplaats zelf.

Deel dit:

Reacties

 1. Sadaf Khan schreef:

  I do agree with all of the ideas you have offered
  on your post. They’re really convincing and can definitely work.
  Nonetheless, the posts are very brief for novices. May just you please lengthen them a little from subsequent time?
  Thanks for the post.

 2. Iep de Klein schreef:

  Renè het is juist handig real live telefoon contact te hebben omdat je zo direct weet met wie je zaken doet.
  In jouw voorbeeld is Whats App het probleem. Ik bel liever.

 3. Robert schreef:

  In juli 2020 verkocht eBay de site aan het Noorse Adevinta. eBay heeft 44% van de aandelen Advinta in handen gekregen bij de overname. Zowel Noorwegen (geen EU) en de bedrijven uit de US hoeven zich niet aan de Europese AVG wet te houden, dankzij de PSD2 wet hebben ze ook toegang tot al je bankgegevens. Als het gratis is (of voor 6 euro of iets meer) ben jij het product. Wat is er mis met contant geld en gezond boerenverstand. Als aanvullend advies van de goed bedoelde advies van mijn ISP XS4ALL, Marktplaats heeft, al je correspondentie via marktplaats, je Naw-gegevens, je bank gegevens, je telefoonnummer en je geboortedatum, je IP-nummer, modem nummer etc. zo handig. Stuitend om te zien dat deze club zoveel kennis over je heeft en het vervolgens mag verhandelen aan wie dan ook. Wat zijn je opties, de kringloop winkel in je dorp of stad?

  • marcvdvm schreef:

   Iedereen (bedrijven, organisaties en prive-personen) – ook als die zich in Noorwegen, de VS of de UK bevinden – moet zich aan de AVG (in het Engels, de GDPR) houden wanneer zij goederen en diensten in de EU aanbieden. Dat een land geen lid van de EU is doet daar dus niets aan af.

 4. René Wonnink schreef:

  laat ook je (mobiele) telefoon nummer weg uit advertenties. Ik werd direct via Whatsapp benaderd, ipv de marktplaats app.

 5. Sander schreef:

  Houd ook rekening met driehoeksfraude.

  Hierbij maakt de fraudeur een advertentie aan voor een product dat hij zelf wil kopen op (een) marktplaats, voor dezelfde prijs als waarvoor het te koop staat.

  Als de fraudeur een koper vindt, vraagt hij aan de verkoper betaalgegevens, en geeft deze door aan de koper.

  De koper betaalt, de fraudeur belooft het product op te sturen, haalt zelf het product bij de verkoper op, en de koper krijgt natuurlijk niets.

  Een andere mogelijkheid is dat de fraudeur het pakketje op laat sturen naar een adres in de buurt, en het daar ophaalt met de mededeling dat het pakketje een verkeerd adres heeft gekregen (maar wel de ‘juiste’ naam).